Ποιος μπορεί να ανανεώσει τη Νέα Δημοκρατία;

Οι κάλπες της Νέας Δημοκρατίας δεν είναι μια απλή εσωκομματική διαδικασία, όπως πολλοί προσπάθησαν να κάνουν τους τελευταίους μήνες. Ο δεύτερος γύρος και η εκλογή νέου προέδρου δεν είναι κάτι που αφορά τους 400 χιλιάδες Νεοδημοκράτες που ψήφισαν και θα ξαναπάνε στις κάλπες. Ο νέος πρόεδρος που θα εκλεγεί δεν θα είναι απλά ο αρχηγός στα γραφεία της Συγγρού και έτερον ουδέν.

Οι σημερινές εκλογές στη ΝΔ είναι

κομβικές, είναι ορόσημο για το πολιτικό σύστημα και θα καθορίσουν εν πολλοίς τις εξελίξεις τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα.

Το βασικό διακύβευμα των εκλογών είναι αν η ΝΔ θα είναι κόμμα της αντιπολίτευσης ή αν θα βάλει τις βάσεις για να γίνει κόμμα εξουσίας. Ο Μεϊμαράκης ή ο Μητσοτάκης δεν θα είναι απλά επικεφαλής στην παράταξη, αλλά θα είναι ο μελλοντικός πρωθυπουργός. Αυτό κανείς δεν το αμφισβητεί βλέποντας το χάλι της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Επομένως, το μεγάλο στοίχημα για τη ΝΔ σήμερα είναι αν θα μπορέσει να πείσει τους πολίτες, όλους, κι όχι μόνο αυτούς που ψήφισαν, ότι είναι το κόμμα που θα αναλάβει τις τύχες της χώρας.

Ασφαλώς τα πρόσωπα έχουν μεγάλη σημασία καθώς αυτά θα καθορίσουν τις εξελίξεις στο κόμμα και στο πολιτικό σύστημα. Έχουμε κατά καιρούς αναλύσει το τι σημαίνει η εκλογή του κ. Μεϊμαράκη ή του κ. Μητσοτάκη. Τι πρεσβεύουν και οι δύο, ποια είναι τα πιστεύω τους και οι δυνατότητές τους, ποιος μπορεί να φέρει την ανανέωση στο κόμμα αλλά και να δείξει τις εξελίξεις σε όλο το πολιτικό σύστημα. Άλλωστε, ο ΣΥΡΙΖΑ που εξέφρασε την ανανέωση αποδείχθηκε ό,τι πιο παλιό, φθαρμένο και σάπιο υπάρχει αυτόν τον καιρό στην Ελλάδα.

Η εκλογή προέδρου στη ΝΔ ίσως να φέρει ραγδαίες εξελίξεις και στον ΣΥΡΙΖΑ. Αν ο Τσίπρας αισθανθεί ότι με την επιλογή των Νεοδημοκρατών δεν κινδυνεύει τότε θα συνεχίσει το καταστροφικό του έργο. Θα χτίσει το δικό του κράτος, όπως έκανε ο Ανδρέας με το «πράσινο κράτος», θα κυβερνά για χρόνια και θα ζήσουμε όλοι οι Έλληνες ιστορικά αρνητικές στιγμές και εθνικές περιπέτειες.

Αν όμως ο νέος πρόεδρος της ΝΔ αποδείξει ότι μπορεί να δώσει νέο προφίλ και νέα ιδεολογική ταυτότητα στην παράταξη τότε θα έχει βάλει τις βάσεις για να πιέσει τον ΣΥΡΙΖΑ με τη σειρά του να κάνει τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται ο τόπος. Αν δεν τις κάνει τότε θα πέσει μια ώρα αρχύτερα.

Το μεγάλο στοίχημα λοιπόν που καλείται να κερδίσει η ΝΔ είναι ένα και μοναδικό: Θα έχουμε ξανά αντιπολίτευση; Θα αισθανθεί ο Τσίπρας ότι υπάρχουν άνθρωποι που θα αμφισβητήσουν την κυριαρχία του;

Την ώρα που οι κάλπες έχουν ανοίξει και οι περισσότεροι ψηφοφόροι έχουν πάρει τις αποφάσεις τους δεν είναι ώρα για μεμψιμοιρίες ή κατηγορίες. Για το ποιος είναι πιο ικανός ή πιο ανίκανος. Για το αν ο Μεϊμαράκης είναι πιο σκληρό… αντράκι ή ο Μητσοτάκης είναι πιο μάγκας τελικά. Αυτά ως εδώ, μέχρι τη στιγμή που θα πέσει ο φάκελος στην κάλπη και θα βγει το αποτέλεσμα. Ο λαός μιλάει σήμερα και με τις επιλογές του θα καθορίσει τις εξελίξεις στη ΝΔ ή και στη χώρα. Δυστυχώς σ’ αυτή την κρίσιμη στιγμή για την παράταξη και την πατρίδα οι επιλογές είναι οι συγκεκριμένες. Δεν είναι οι καλύτερες, θα μπορούσε να είναι και πιο ιδανικές. Θα μπορούσε να υπάρχει ένας ηγέτης που θα πάρει τη ΝΔ από το χέρι και θα την φέρει ξανά στην πόρτα του Μαξίμου, αφού βεβαίως ασκήσει σκληρή, τίμια και ωφέλιμη αντιπολίτευση.

Στην τελευταία ώρα, τώρα που η κάθε ψήφος μετράει οι πολίτες που θα ψηφίσουν πρέπει να σκεφτούν και να απαντήσουν στα εξής ερωτήματα:

1.Ποιος μπορεί καλύτερα να ανανεώσει τη ΝΔ; Ποιος μπορεί να φέρει τις ριζικές αλλαγές που χρειάζεται το κόμμα για να ξαναβρεί τη χαμένη του αίγλη;

2.Ποιος μπορεί να ενώσει κι όχι να διχάσει; Να μαζέψει τους πάντες, ακόμη και όσους διαφωνούν μαζί του, να δημιουργήσει μια ισχυρή ομάδα που θα τσακίσει τον ΣΥΡΙΖΑ εντός κι εκτός Βουλής;

3.Ποιος είναι ο αρχηγός που θα είναι ικανός να βρει προτάσεις για το μέλλον της χώρας; Που δεν θα βολοδέρνει μεταξύ πολιτικής φθοράς και αφθαρσίας; Που δεν θα επαναπαυτεί στις δάφνες του παρελθόντος αλλά θα κάνει τη ΝΔ ένα σύγχρονο κεντροδεξιό κόμμα; Που θα κάνει υπερήφανους όσους λένε «είμαι δεξιός»; Που δεν θα είναι δεκανίκι κανενός;

4.Ποιος είναι αυτός που θα βλέπει ότι ο μοναδικός εχθρός είναι ο Τσίπρας και που μ’ αυτόν τον αριστερό εσμό δεν έχει καμιά δουλειά η Νέα Δημοκρατία;

5.Που δεν θα συνδιαλέγεται κάτω από το τραπέζι με τους καταστροφείς της χώρας και δεν θα βλέπει τον ακομβίωτο στρατηγό να χαίρεται για την κατάντια της ΝΔ;

6.Ποιος είναι αυτός που δεν θα κάνει.. χαρούμενο τον Αλέξη στο Μαξίμου; Αυτός που δεν θα είναι η εύκολη λεία στη Βουλή;

7.Τέλος ποιος είναι αυτός που θα είναι πράγματι αρχηγός με κοχόνες ώστε να αντιπαρατεθεί σε πρώην πρωθυπουργούς, μεγαλοστελέχη, βαρόνους, τσάτσους ή κολλητούς επιχειρηματιών;

Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι ούτε ο Μεϊμαράκης ούτε ο Μητσοτάκης έχουν όλα αυτά τα χαρακτηριστικά. Κάποιος έχει λίγα άλλος έχει περισσότερα, όμως, δεν υπάρχουν επιλογές, αυτοί είναι μ’ αυτούς πορευόμαστε.

Ευχή όλων είναι η επόμενη ημέρα για τη ΝΔ να είναι καλύτερη. Να ξαναγίνει ισχυρό κόμμα, διεκδικητής της εξουσίας κι όχι κολαούζος του Τσίπρα. Που θα ψηφίζει με σοβαρότητα κι όχι με χάχανα και «αγαπούλες» στη Βουλή. Και που θα προετοιμάσει το έδαφος ώστε η Ελλάδα να βρει το δρόμο της.

Όποιος κι αν εκλεγεί σήμερα θα πρέπει να ξέρει ότι δεν είναι στο απυρόβλητο. Πάνω απ’ όλα τα πρόσωπα είναι το κόμμα και η Ελλάδα. Αν κάποιοι βρουν την ευκαιρία για ξεκαθάρισμα λογαριασμών και για εκδικητικές δράσεις τους προειδοποιούμε: Θα τους ταράξουμε στην αντιπολίτευση. Θα τους διαλύσουμε στην κριτική. Η ώρα της Ελλάδας είναι κι όχι η ώρα για να ξαναβγούν τα άχρηστα φαντάσματα του παρελθόντος.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα