"Ο Αγών μου" προκαλεί ξανά αντιδράσεις στη Γερμανία

23:37 9/1/2016 - Πηγή: Antinews

Το βιβλίο "Ο Αγών μου" του Αδόλφου Χίτλερ, το 800 σελίδων αντισημιτικό πόνημα που ο μελλοντικός γερμανός ηγέτης έγραψε το 1924 στη φυλακή Λάντσμπεργκ και πούλησε 12,5 εκατομμύρια αντίτυπα, ξανακυκλοφόρησε στα γερμανικά βιβλιοπωλεία για πρώτη φορά μετά από 70 χρόνια, την Παρασκευή, αναζωπυρώνοντας μία προκλητική ιστορική συζήτηση.

Το βιβλίο αναδημοσιεύεται από το Ινστιτούτο Σύγχρονης Ιστορίας Μονάχου-Βερολίνου (IfZ), το οποίο έχει ασχοληθεί με το έργο από το 2012 και περιγράφει την νέα έκδοση ως "κριτική" έκδοση με περίπου

3.500 σχολιασμούς, σε 2.000 περίπου σελίδες, σε σχέση με τις αρχικές 800. Μόλις 4.000 αντίγραφα έχουν εκτυπωθεί. Το IfZ ισχυρίζεται ότι θέλει να απομυθοποιήσει το βιβλίο, λέγοντας: "Αυτή η κριτική έκδοση του 'Ο Αγών μου' θα πρέπει να νοηθεί ως μια συνεισφορά στην ιστορική και πολιτική φώτιση. Ο στόχος είναι να αποδομήσουμε τον Χίτλερ και την προπαγάνδα του με βιώσιμο τρόπο".

Το βιβλίο δεν απαγορεύτηκε ποτέ στη Γερμανία, αλλά η επανεκτύπωση ήταν απαγορευμένη. Η πρόσβαση του κοινού στο έργο περιορίστηκε, και συνήθως ήταν διαθέσιμο μόνο για ακαδημαϊκούς σκοπούς, με τα αντίγραφα στις βιβλιοθήκες να "κρύβονται" από τη δημόσια θέα. Αντίγραφα είναι ελεύθερα διαθέσιμα σε βιβλιοπωλεία με μεταχειρισμένα και online.

Όταν τα αμερικανικά στρατεύματα κατέλαβαν το Μόναχο, μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο εκδοτικός οίκος Franz Eher που κυκλοφορούσε την ναζιστική προπαγάνδα έκλεισε και τα πνευματικά δικαιώματα πέρασαν στην πολιτεία της Βαυαρίας, η οποία εμπόδισε την επανέκδοση του. Αλλά τα δικαιώματα για την πνευματική ιδιοκτησία του βιβλίου έχουν λήξει, επιτρέποντας την αναδημοσίευσή του.

Η Βαυαρία επρόκειτο να συμβάλει στην χρηματοδότηση για το έργο, αλλά το 2013 απέσυρε την προσφορά των 500.000 ευρώ υπό τις διαταγές του Χορστ Ζεεχόφερ, πρωθυπουργού του κρατιδίου και επικεφαλής της Χριστιανικής Κοινωνικής Ένωσης, του αδελφού κόμματος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης της Μέρκελ. "Δεν μπορώ να θέσω ένα αίτημα για απαγόρευση του NPD (του ακροδεξιού Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος) στην Καρλσρούη, και στη συνέχεια να δώσω την επίσημη έγκριση για τη διάδοση του 'Ο Αγών μου'" είχε δηλώσει τότε ο Ζεεχόφερ. Ένας εκπρόσωπος του Βαυαρικού Υπουργείου Πολιτισμού δήλωσε ότι ο λόγος για την αλλαγή του Ζεεχόφερ ήταν μια επίσκεψη στο Ισραήλ το 2012, όπου μίλησε σε επιζώντες του Ολοκαυτώματος και στις οικογένειες των θυμάτων.

Μένει να δούμε πόση δημοσιότητα θα δοθεί στο βιβλίο του Χίτλερ. Σύμφωνα με μια έρευνα του dpa, η γερμανική αλυσίδα Thalia δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να προωθήσει το βιβλίο και θα παραγγείλει μόνο ένα αντίγραφο "αν το ζητήσει κάποιος πελάτης". O οnline κολοσσός Amazon ανακοίνωσε ότι θα δωρίσει όλα τα έσοδα από τις πωλήσεις του βιβλίου σε φιλανθρωπίες.

Συζήτηση όμως γίνεται και για το αν "Ο Αγών μου" θα μπορούσε να διδάσκεται σε γερμανικά σχολεία. Η γερμανίδα υπουργός Παιδείας και Έρευνας, Γιοχάνα Βάνκα, μέλος του CDU και της Γερμανικής Ένωσης Καθηγητών έχει υποστηρίξει την χρήση της νέας, σχολιασμένης έκδοσης στα γερμανικά σχολεία. Η Βάνκα ανέφερε ότι οι δηλώσεις του Χίτλερ θα μπορούν να αμφισβητηθούν, προσθέτοντας ότι "οι μαθητές έχουν ερωτήσεις και είναι σωστό να μπορούν να τις εκφράσουν στην τάξη και να μιλήσουν για το θέμα". "Η κριτική έκδοση ... έχει ακριβώς ως στόχο να συμβάλει στην πολιτική εκπαίδευση", δήλωσε στο Passauer Neue Presse.

"Ένας επαγγελματικός χειρισμός αποσπασμάτων στην τάξη μπορεί να αποτελέσει σημαντική συμβολή στην ανοσοποίηση των εφήβων εναντίον του πολιτικού εξτρεμισμού" δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανών Καθηγητών, Γιόζεφ Κράους, στην Deutsche Welle. Ερωτηθείς αν το βιβλίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε ενίσχυση των ακροδεξιών κινημάτων, όπως το Pegida, ο Κράους δήλωσε ότι "πολύ πιο επικίνδυνη είναι η σιωπή ή η πλήρης απαγόρευση του βιβλίου. Είναι πιο σημαντικό για μένα ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συζητηθεί με έναν διαφοροποιημένο και κριτικό τρόπο".

Δεν συμφωνούν όλοι με την άποψη αυτή. Η Σάρλοτ Κνόμπλοχ, πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Μονάχου και της Άνω Βαυαρίας, δήλωσε: "Το βιβλίο είναι το κουτί της Πανδώρας, το οποίο θα πρέπει να κλείσει για πάντα στο ντουλάπι της ιστορίας".

politico.eu

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα