Πέθανε ο σκηνοθέτης του «Πρωτάρη»

Σε ηλικία 83 ετών έφυγε από τη ζωή ο Μάικ Νίκολς, ένας από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες του Χόλιγουντ. Ο Νίκολς ήταν ένας από τους 12 σταρ που έχουν κερδίσει στην καριέρα τους και τις τέσσερις μεγάλες διακρίσεις στον χώρο του θεάματος (Όσκαρ, Έμι, Γκράμι και Τόνι), ενώ περισσότεροι από 15 ηθοποιοί που σκηνοθέτησε στην μακρόχρονη καριέρα του έχουν διεκδικήσει Όσκαρ για ερμηνεία

σε ταινίες του (ανάμεσά τους οι Ντάστιν Χόφμαν, Αν Μπάνκροφτ, Μέλανι Γκρίφιθ, Σιγκούρνεϊ Γουίβερ και Φίλιπ Σέμουρ Χόφμαν).

Ο Μάικ Νίκολς γεννήθηκε στην Γερμανία από Ρωσοεβραίους γονείς οι οποίοι είχαν μεταναστεύσει εκεί από την Ρωσία και με την άνοδο του ναζισμού αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν ξανά στην Αμερική. Το πραγματικό του όνομα ήταν Μίκαελ Ιγκόρ Πεστσόφσκι. Μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ο Νίκολς έκανε διάφορες δουλειές προκειμένου να βγάλει χρήματα για να σπουδάσει υποκριτική. Έκανε πολλές δουλειές στο Μπρόντγουεϊ προτού περάσει στον κινηματογράφο. Μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του ήταν το «Ποιος φοβάται την Βιρτζίνια Γουλφ;» που αργότερα ήταν η πρώτη ταινία που σκηνοθέτησε, χαρίζοντας στην Ελίζαμπεθ Τέιλορ το δεύτερο Οσκαρ Α' ρόλου της καριέρας της.

Για τον «Πρωτάρη», που ήταν η δεύτερη ταινία του, ο Νίκολς έλαβε 1 εκατ. δολάρια, ποσό που δεν είχε δοθεί ποτέ στο παρελθόν σε σκηνοθέτη. Η ταινία του χάρισε το μοναδικό του Όσκαρ σκηνοθεσίας. Είχε συνολικά τέσσερις υποψηφιότητες στην κατηγορία της σκηνοθεσίας, με πρώτη το «Ποίος φοβάται την Βιρτζίνια Γουλφ;» και αργότερα για την «Εξαφάνιση της Κάρεν Σίλκγουντ» και το «Εργαζόμενο κορίτσι». Το δεύτερο Έμι το κέρδισε για την εκπληκτική τηλεοπτική σειρά για το Aids, «Angels in America».

http://www.bbc.com/news/entertainment-arts-30129848

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα