Πέρασαν τα τεστ αντοχής οι τράπεζες

(Ανανεωμένο) Πέραν πάσης προσδοκίας, οι ελληνικές τράπεζες πέρασαν ουσιαστικά αλώβητες τα πολύ κρίσιμα τεστ αντοχής της ΕΚΤ και μπορούν πλέον να ατενίζουν με αισιοδοξία το μέλλον. Άλλες χωρίς κανένα πρόβλημα κι άλλες με ελάχιστες «τρύπες» που θα καλύψουν άμεσα οι τράπεζες μπαίνουν στο κλαμπ της Ευρώπης και

αποδεικνύουν ότι ακόμη και μετά από τόσους κραδασμούς, ακόμη κι αν η ελληνική οικονομία δεν έχει ακόμη ισχυρή δυναμική, το τραπεζικό σύστημα άντεξε.

Δεν ξέρουμε αν η ΕΚΤ είχε πιο … ευέλικτη πολιτική προς την Ελλάδα, αν και πολύ δύσκολο να συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Δεν ξέρουμε αν έγιναν αλχημείες ή αν πρόκειται να γίνουν διάφορα οικονομικά «κόλπα» που ούτε εμείς καταλαβαίνουμε, προκειμένου να καλυφθούν τα ελάχιστα κεφάλαια που προέκυψαν από τα stress tests. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι με βάση τις ανακοινώσεις που έγιναν οι τράπεζες στην Ελλάδα περνάνε και μάλιστα με άριστα.

Όταν πριν λίγο καιρό κάποιοι μιλούσαν για κεφαλαιακές ανάγκες 6 δις που θα έπρεπε να καλυφθούν, όλοι τόνιζαν ότι θα υπάρξει πρόβλημα. Μάλιστα κάποιοι τόνιζαν ότι το «μαξιλάρι» των 11 δις του ΤΧΣ θα χανόταν για να καλυφθούν οι τράπεζες.

Οι Κασσάνδρες διαψεύστηκαν και πλέον οι τράπεζες βρίσκονται μπροστά στο στοίχημα της ανάπτυξής τους, από εκεί που πριν λίγο καιρό ήταν στα όρια της χρεοκοπίας.

Και δεν πρέπει να ξεχνά κανείς ότι οι τράπεζες συνδέονται άμεσα και με την οικονομία, την περαιτέρω αξιολόγηση και αναβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας κ.λπ.

Ωραία όλα αυτά αλλά με την πραγματική οικονομία τι γίνεται; Ακούμε δύο χρόνια τώρα ότι πρέπει να σωθεί το τραπεζικό σύστημα και να αυξηθεί η ρευστότητα. Πέρυσι μας παραμύθιαζαν ότι με την ανακεφαλαιοποίησή τους θα τρέξει χρήμα στην αγορά, θα δοθούν δάνεια, θα ανοίξει η αγορά των ακινήτων, θα κινηθούν οι πεθαμένες επιχειρήσεις. Οι προσδοκίες αποδείχθηκαν φρούδες. Και τώρα ξανά όλοι λένε ότι μετά το επιτυχές πέρασμα από τη δοκιμασία της ΕΚΤ θα μπορέσει να ανοίξει η κάνουλα της χρηματοδότησης.

Αυτό είναι πλέον το κρίσιμο στοίχημα, η πραγματική οικονομία. Και είναι φυσικό να μην υπάρχει δεύτερη ευκαιρία ή δεύτερη δημιουργία προσδοκίας στον κόσμο. Δεν μπορεί να φτύνει αίμα μια ολόκληρη χώρα για να στηριχθεί το τραπεζικό σύστημα και αυτό να μην ανταποδώσει. Άλλωστε, τώρα οι περισσότερες τράπεζες έχουν (ή θα έχουν σύντομα) μεγαλομετόχους. Επιτέλους, ας βάλουν το χέρι στην τσέπη οι μεγαλομέτοχοι, ας ανοίξουν τα χρηματοκιβώτια, ας βρεθούν λύσεις για να χρηματοδοτηθεί η πραγματική οικονομία.

Η κυβέρνηση έχει κάνει τα πάντα κι ετοιμάζει κι ένα θεσμικό πλαίσιο για τα «κόκκινα» δάνεια. Το φίδι από την τρύπα βγάζει πάλι το δημόσιο προκειμένου να πάρουν μπροστά οι τράπεζες.

Αυτή την… επόμενη ημέρα περιμένουν όλοι. Alpha και Πειραιώς που έφυγαν αλώβητες και Εθνική, Eurobank που περνούν με αμυχές οφείλουν να κάνουν τη μεγάλη στροφή προς την ενίσχυση της ρευστότητας.

Δάνεια σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να δραστηριοποιηθούν, να κάνουν προσλήψεις, να φέρουν επενδύσεις. Δανεισμό στα νοικοκυριά να αγοράσουν σπίτια, να κινηθούν με περισσότερη άνεση.

Αυτά είναι τα επόμενα στοιχήματα και ο κόσμος περιμένει, η αγορά διψά για χρήμα. Άλλωστε, η πρόσφατη απόφαση της ΕΚΤ να δέχεται «σκουπίδια» από τις ελληνικές τράπεζες με μικρότερο κούρεμα των εγγυήσεων ουσιαστικά σημαίνει ότι αυξάνουν σημαντικά τη ρευστότητά τους. Που θα πάνε αυτά τα λεφτά; Στα μεγαλολαμόγια που παίρνουν θαλασσοδάνεια και δεν τα πληρώνουν ποτέ; Ή μήπως σε όσους έχουν ανάγκη από φθηνό δανεισμό προκειμένου να πάρει οριστικά μπροστά η οικονομία;

Ούτε η χώρα ούτε ο λαός έχει άλλη υπομονή. Όπως είπε ο Σαμαράς βήμα – βήμα η χώρα βγαίνει από την κρίση και πάει μπροστά. Μένει να βάλουν πλάτη και οι τραπεζίτες.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα