Τι σημαίνουν τα stress tests για την οικονομία και τους πολίτες

Ώρα μηδέν σήμερα για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, για 130 τράπεζες σε όλη την ΕΕ μεταξύ των οποίων και οι 4 συστημικές στη χώρα μας.

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests θα γίνει γύρω στη 1 το μεσημέρι και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα περνά με σχετική άνεση τη σκληρή δοκιμασία. Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο για πολύ θετικά νέα καθώς Alpha και

Πειραιώς θα περάσουν με άνεση και Εθνική με Eurobank ενδεχομένως να χρειαστούν κάποια κεφάλαια για να καλύψουν τα κενά τους, κεφάλαια που θα είναι πολύ λιγότερα από τα 6 δις ευρώ που πριν μερικούς μήνες είχε υπολογιστεί. Δεν αποκλείεται να είναι ακόμη και κάτω από 1 δις ευρώ, ποσό εύκολα διαχειρίσιμο και το οποίο ανοίγει το δρόμο τόσο για την άρση των αμφιβολιών για την οικονομία όσο και το ξεμπλοκάρισμα των τραπεζών που θα μπορέσουν να ενισχύσουν τη ρευστότητά τους.

Όσο πιο επαρκείς και αξιόπιστες είναι τόσο ευκολότερα θα μπορούν να δανείζονται και τόσο λιγότερο «σκουπίδια» θα θεωρούνται τα ομόλογα που εκδίδουν.

Όμως, η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων αποτελεί ουσιαστικά και την αρχή μια τεράστιας αλλαγής που συντελείται στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.

Από την 1η Νοεμβρίου ο πλήρης εποπτικός έλεγχος των τραπεζών περνά στην ΕΚΤ και δημιουργείται ένα κλάμπ καλών τραπεζών που είναι επαρκείς και μπορούν να αντέξουν σε οποιουσδήποτε κραδασμούς.

Αν και δεν είναι κατανοητό στο ευρύ κοινό τι είναι αυτά τα stress tests και τι χρησιμεύουν αυτό που ουσιαστικά σημαίνει είναι ότι μπαίνουν οι βάσεις για την ολοκλήρωση της τραπεζικής – οικονομικής ενοποίησης της ΕΕ.

Οι τράπεζες που δεν θα περάσουν τα stress tests και δεν πραγματοποιήσουν διορθωτικές κινήσεις προκειμένου να βελτιώσουν την κεφαλαιακή τους βάση θα μείνουν εκτός της οικογένειας αυτής, κάτι το οποίο σηματοδοτεί ένα σκοτεινό μέλλον γι' αυτά τα πιστωτικά ιδρύματα. Τα οφέλη από την τραπεζική ενοποίηση δεν είναι άμεσα. Η ενοποίηση αυτή θα οδηγήσει σταδιακά αλλά σταθερά σε μία ομογενοποίηση του τραπεζικού περιβάλλοντος στην Ευρώπη, που σημαίνει πως οι τράπεζες θα λειτουργούν κάτω από το ίδιο περιβάλλον και μελλοντικά με τους ίδιους όρους. Δηλαδή με τα ίδια επιτόκια, με τις ίδιες δυνατότητες και κανόνες για τη χορήγηση δανείων, την ενίσχυση επιχειρήσεων, την αύξηση της ρευστότητας. Στο μέλλον κανένα λαμόγιο δεν θα παίρνει θαλασσοδάνεια. Θα κοπούν από τους επαγγελματίες μπαταχτζήδες τα δάνεια που έπαιρναν και δεν πλήρωναν ποτέ.

Κλάμα για τους νταβατζήδες της ενημέρωσης ή τους επιχειρηματίες που παίρνουν δάνεια, βγάζουν τα λεφτά στο εξωτερικό και στη συνέχεια χρεοκοπούν τις εταιρείες τους. Τέρμα οι τζαμπατζήδες που έχουν κολεγιές με τους τραπεζίτες και δεν δίνουν εξηγήσεις σε κανέναν.

Κι από την άλλη, σταδιακά θα μικρύνει η ψαλίδα των επιτοκίων, θα εξορθολογιστούν τα κόστη που αντιμετωπίζουν τα ιδρύματα της Ευρώπης και τελικώς αυτά τα οποία δεν μπορούν να γίνουν μέσω των πολιτικών προθέσεων και προσπαθειών θα επιχειρηθεί να γίνουν μέσω του τραπεζικού περιβάλλοντος. Από μία τέτοια εξέλιξη ασφαλώς πιο ευνοημένα θα είναι τα πιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν σε οικονομίες πιο ευάλωτες.

Το επόμενο βήμα μετά τα stress tests για τις ελληνικές τράπεζες είναι να καταφέρουν να περάσουν εκ νέου στον ιδιωτικό τομέα, ενώ τελικό ζητούμενο αποτελεί η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας με φθηνά κεφάλαια.

Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πλέον η ΕΚΤ γίνεται η υπερτράπεζα που ελέγχει τα πάντα και οι κεντρικές τράπεζες είναι παραρτήματά της. Αυτό θα βοηθήσει στο να υπάρχει ένας κεντρικός έλεγχος και να απεμπλακούν οι τράπεζες από τον ασφυκτικό πολιτικό έλεγχο, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Κι αν αυτά είναι τα καλά, τα κακά είναι ότι ακόμη μια φορά έναν τόσο κρίσιμο διακύβευμα αφορά… τράπεζες. Εκεί οι Ευρωπαίοι έχουν κοινή γραμμή. Όταν πρόκειται για τις περιουσίες ιδιωτών ουσιαστικά τα βρίσκουν αμέσως. Όταν πρόκειται να μιλήσουν για ανάπτυξη, για κοινωνική δικαιοσύνη, για ενίσχυση των φτωχών και περιορισμό της ανεργίας τότε οι Ευρωπαίοι γίνονται από 28 χωριά χωριάτες. Όταν πρόκειται για τους τραπεζίτες ξεχνάνε τις διχόνοιες.

Κρατάμε τα καλά που είναι ότι οι τράπεζες λειτουργούν ως πνεύμονες της οικονομίας κάθε χώρας. Κι αν για την Ελλάδα τα stress tests είναι καλά αυτό θα είναι το έναυσμα για οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα