Πέντε μήνες διορία για να βρει πετρέλαιο η Ελλάδα

(Ανανεωμένο). Την επιβολή εμπάργκο στο ιρανικό πετρέλαιο αποφάσισαν χθες ομοφώνως οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε., κατόπιν σκληρών διαπραγματεύσεων, δημιουργώντας, αρχικά, ανησυχία στην ελληνική πλευρά για τις επιπτώσεις σε ό,τι αφορά στην τροφοδοσία της χώρας μας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ωστόσο, δεσμεύθηκαν ότι θα υπάρξει πρόνοια για τον επαρκή εφοδιασμό όλων των χωρών που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές

πετρελαίου από το Ιράν, καθησυχάζοντας τους φόβους της Αθήνας, αν και υπάρχουν θέματα που μένει να επιλυθούν.

Σημειώνεται ότι το Ιράν είναι από τις ελάχιστες χώρες πλέον που δέχονται να πωλήσουν πετρέλαιο με πίστωση στην Ελλάδα και πάντως σε ικανοποιητική τιμή.

Στόχος της Ε.Ε. είναι να πιέσει την Τεχεράνη προκειμένου να σταματήσει το πυρηνικό της πρόγραμμα. Η πρώτη απόπειρα είχε γίνει στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων τον Δεκέμβριο, αλλά η απόφαση είχε αναβληθεί κατόπιν ενστάσεων της Ελλάδας, η οποία είχε επικαλεστεί την εξάρτησή της από το ιρανικό πετρέλαιο, αλλά και τις επιπτώσεις στις υπόλοιπες χώρες. Η απόφαση της Ε.Ε., με την οποία απαγορεύονται η εισαγωγή αλλά και η διέλευση πετρελαίου από χώρες της Ε.Ε., θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουλίου του 2012. Μέχρι τότε, όμως, τα συμβόλαια προμήθειας πετρελαίου θα μπορούν να εκτελούνται κανονικά, άρα οι ευρωπαϊκές χώρες και εταιρίες έχουν περιθώριο πέντε μηνών να διευθετήσουν τις συναλλαγές τους και να αναζητήσουν εναλλακτικές πηγές εφοδιασμού.

Η απόφαση θα επαναξιολογηθεί τον Μάιο, προκειμένου να εξεταστεί αν η Τεχεράνη έχει ανταποκριθεί στο αίτημα για αναστολή του πυρηνικού της προγράμματος και αν οι εξαρτημένες, στην εισαγωγή πετρελαίου, από το Ιράν χώρες έχουν βρει άλλες πηγές προμήθειας πετρελαίου.

Στο πλαίσιο της οικονομικής πίεσης προς το ιρανικό καθεστώς, οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ αποφάσισαν επίσης την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, με «πάγωμα» όλων των περιουσιακών στοιχείων της που βρίσκονται σε ευρωπαϊκό έδαφος, ώστε να δυσχερανθεί η χρηματοδότηση του πυρηνικού προγράμματος.

Η απόφαση της Ε.Ε. ανεβάζει την ένταση στην περιοχή, καθώς η κυβέρνηση Αχμαντινεζάντ έχει προειδοποιήσει ότι σε περίπτωση επιβολής εμπάργκο στο ιρανικό πετρέλαιο, τότε η Τεχεράνη θα προχωρήσει σε αποκλεισμό των Στενών του Ορμούζ, διακόπτοντας τη ροή πετρελαίου από τις χώρες του Περσικού Κόλπου προς τη Δύση, απειλή που με τη σειρά της προκάλεσε την προειδοποίηση των ΗΠΑ ότι δεν θα ανεχθεί τέτοια κίνηση. Η ιρανική κυβέρνηση, από την πλευρά της, έχει διαμηνύσει ότι δεν θα μείνει άπραγη αν υπάρξει αμερικανική ναυτική παρουσία στον Κόλπο με στόχο την παρεμπόδιση του ιρανικού ναυτικού, ωστόσο ήδη το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Αβραάμ Λίνκολν», συνοδευόμενο από συμμαχικά πλοία, βρίσκεται στην περιοχή.

Η ημερομηνία της 1ης Ιουλίου, η οποία συμπίπτει με την έναρξη των αμερικανικών κυρώσεων κατά της Τεχεράνης, ήταν αποτέλεσμα συμβιβαστικής πρότασης της δανικής προεδρίας, καθώς οι Βρετανοί πίεζαν για άμεση έναρ

Keywords
Τυχαία Θέματα