Παρατηρητής της διαπραγμάτευσης Τουρκίας-ΕΕ ο Τσίπρας

22:21 8/3/2016 - Πηγή: Antinews

Ένα διήμερο φωτιά για το προσφυγικό σε διπλωματικό επίπεδο ολοκληρώθηκε και κανείς ακόμα δεν είναι σε θέση να καταλάβει τι ακριβώς πέτυχε αν πέτυχε κάτι η Ελλάδα. Το βέβαιο είναι ότι η Τουρκία αναβαθμίζει σταθερά τη θέση της και ζητάει με αρκετή επιτυχία είναι η αλήθεια ανταλλάγματα χωρίς να παρέχει επί της ουσίας καμία εγγύηση για τον έλεγχο των ροών των προσφύγων και των μεταναστών προς την Ευρώπη.

Προς το παρόν όλα κρέμονται από μια κλωστή και είναι ακόμα αμφίβολο αν η ΕΕ θα μπορέσει να καταλήξει σε μια απόφαση που

να μοιράζει με μια στοιχειώδη ισομέρεια τα βάρη της διαχείρισης του προσφυγικού σε όλα τα κράτη μέλη της. Για την ώρα η Ελλάδα παραμένει η αποθήκη της Ευρώπης.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο ο Τσίπρας μετέβη στην Τουρκία και είχε διμερείς επαφές που ολοκληρώθηκαν πριν από λίγο με τον Νταβούτογλου. Από την εκεί παρουσία της Ελληνικής κυβέρνησης το μόνο απτό αποτέλεσμα είναι η επικαιροποίηση της συμφωνίας επανεισδοχής μεταναστών προς την Τουρκία. Ωστόσο αυτή η συμφωνία προϋπήρχε και τα προηγούμενα χρόνια χωρίς ποτέ να εφαρμοστεί κατ’ ελάχιστο. Κατά συνέπεια δεν μπορεί κανείς να πανηγυρίζει αν πρώτα δεν δει στην πράξη αν θα αλλάξει κάτι προς το καλύτερο.

Κατά δεύτερο είναι ένα θέμα κατά πόσο είναι αποτελεσματικό και διαπραγματευτικά σωστό αυτό που έκανε εκ νέου σήμερα ο Τσίπρας, να χαιρετήσει δηλαδή την τουρκική πρόταση που κατέθεσε χτες ο Νταβούτογλου στην έκτακτη σύνοδο της ΕΕ όπου για κάθε ένα Σύρο που θα επιστρέφει στην Τουρκία τα κράτη μέλη της ΕΕ θα υποδέχονται έναν άλλο. Έτσι και αλλιώς το σύνολο της προτεινόμενης απόφασης για τους καλά γνωρίζοντες τα διπλωματικά θέματα είναι ανεφάρμοστο και κατά δεύτερο δεν υπάρχει απόφαση που να αλλάζει το στάτους κβο που έχει διαμορφωθεί με τα κλειστά σύνορα στα βόρεια της χώρας μας που την έχει μετατρέψει σε χώρα εγκλωβισμού των προσφύγων και μεταναστών που περνούν από την Τουρκία μέσω του Αιγαίου στην Ελλάδα.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα η Τουρκία κερδίζει χρόνο με τις καθυστερήσεις στην λήψη αποφάσεων από την ΕΕ και όπως είπε με νόημα και ο Νταβούτογλου «η ΕΕ είναι απαραίτητη για την Τουρκία αλλά και η Τουρκία είναι απαραίτητη για την ΕΕ». Κατά συνέπεια τι ωφελούν δηλώσεις του Τσίπρα που εξομοιώνουν ως ενιαίο χώρο την Ελλάδα και την Τουρκία στο θέμα του προσφυγικού; Η λογική λέει ότι η υιοθέτηση αυτών των απόψεων μόνο για την Τουρκική ηγεσία έχουν οφέλη καθώς τη βοηθάνε διαπραγματευτικά να κερδίσει περισσότερα από την ΕΕ. Χωρίς όμως την ίδια στιγμή να επωφελείται και η Ελλάδα, καθώς την ώρα που η Τουρκία ως «απαραίτητη για την ΕΕ» διαπραγματεύεται για δικό της όφελος, η Ελλάδα παραμένει η αποθήκη της ΕΕ.

Κοινώς αυτό το ανατολίτικο παζάρι, δεν διασφαλίζει σε τίποτα τη χώρα μας για να αποφύγει αυτό που φαντάζει αυτή τη στιγμή μοιραίο, δηλαδή να γίνει χώρα τελικού αναγκαστικού προορισμού και όχι χώρα διέλευσης προσφύγων και μεταναστών. Αντίθετα αυτό ακριβώς το παζάρι ενισχύει αυτή τη δυσοίωνη προοπτική.

Και σε μια τέτοια περίπτωση αν η Ελλάδα εγκαταλειφθεί οριστικά από τις Βρυξέλλες θα της είναι «απαραίτητη» η Τουρκία για τη διαχείριση του προσφυγικού. Ναι αλλά τότε τι θα γίνει με τα εθνικά θέματα; Το Αιγαίο και το Κυπριακό, την κατάσταση στη Θράκη; Για τίποτα απ’ όλα αυτά δεν δόθηκε απάντηση παρά μόνο ευχές και από τους δύο πρωθυπουργούς στη Σμύρνη.

Σε κάθε περίπτωση ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να διευκρινίσει τι εννοεί με τα όσα είπε σήμερα στη Σμύρνη σε ότι αφορά την «πρόταση να αποθαρρύνουμε τους ανθρώπους που δικαιούνται να πάνε στην Ευρώπη, να περάσουν μέσα από την εκμετάλλευση των διακινητών και να ανοίξουμε μια νόμιμη δίοδο, ελεγχόμενη, ώστε ο αντίστοιχος αριθμός, διαρκής και μόνιμος, ζητώντας άσυλο εδώ στην Τουρκία να περνά με ασφαλή και νόμιμο τρόπο στις χώρες της ΕΕ».

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα