Πιθανόν παράνομη η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας υποστηρίζει ο ΟΗΕ

20:19 8/3/2016 - Πηγή: Antinews

Τα Ηνωμένα Έθνη και ομάδες για τα ανθρώπινα δικαιώματα προειδοποίησαν ότι η αρχική συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να στέλνουν πίσω όλους του παράνομους μετανάστες στην Τουρκία, με αντάλλαγμα πολιτικά και οικονομικά οφέλη, μπορεί να είναι παράνομη. "Ανησυχώ βαθιά για κάθε ρύθμιση που θα περιλαμβάνει την γενική επιστροφή οποιουδήποτε από τη μία χώρα στην άλλη, χωρίς να αναφέρει τα μέτρα διασφάλισης της προστασίας των προσφύγων βάσει του διεθνούς δικαίου" δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φίλιπο Γκράντι,

στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

Τα σχόλιά του ήρθαν μόλις λίγες ώρες μετά από τη σύνοδο κορυφής που σκιαγράφησε μια συμφωνία η οποία θα χορηγήσει στην Άγκυρα περισσότερα χρήματα για να κρατήσει τους πρόσφυγες στην Τουρκία, θα της εξασφαλίσει ταχύτερα ταξίδια χωρίς βίζα και θα επιταχύνει τις ενταξιακές συνομιλίες της Άγκυρας .

Η Διεθνής Αμνηστία χαρακτήρισε την προτεινόμενη μαζική επιστροφή των μεταναστών ένα "θανάσιμο πλήγμα στο δικαίωμα να ζητήσουν άσυλο". Η φιλανθρωπική οργάνωση Γιατροί χωρίς Σύνορα αναφέρει ότι ήταν πολύ κυνική και απάνθρωπη. Παρόλα αυτά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέμεινε ότι η συμφωνία που ευελπιστεί να δώσει ένα τέλος στη μαζική εισροή μεταναστών είναι απολύτως νόμιμη.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η οποία πίεσε για τη συμφωνία ώστε να κατευνάσει τους ανήσυχους ψηφοφόρους της πριν από τις περιφερειακές εκλογές της Κυριακής, είπε ότι τα πράγματα τελικά κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Οι 28 ηγέτες της ΕΕ αιφνιδιάστηκαν από την τολμηρή, τουρκική πρωτοβουλία της τελευταίας στιγμής, η οποία προχωρούσε πολύ πέρα από τα προηγούμενα σχέδια για πιο περιορισμένη συνεργασία.

reuters.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα