Επιστρέψαμε στα ζεϊμπέκικα και τις κουμπαριές...

21:50 8/3/2016 - Πηγή: Antinews

Τι όμορφη ατμόσφαιρα στη Σμύρνη. Ο Αλέξης με τον «φίλο Αχμέτ» να μοιράζουν λουλούδια στις γυναίκες που γιορτάζουν. Που σε μια χώρα που αν μιλήσει η γυναίκα της παίρνουν το κεφάλι.

Και πόσο ωραία παρέα ήταν οι ο Τσίπρας με τον Νταβούτογλου. Έβγαλαν σέλφις, ο ένας φωτογράφισε τον άλλο, γελούσαν συνεχώς, έπαιξαν και μπουζούκι στον Έλληνα πρωθυπουργό πριν ξεκινήσουν οι συνομιλίες. Που σε μια χώρα που μόλις πριν από δύο ημέρες έκαναν ντου στη μεγαλύτερη εφημερίδα

της Τουρκίας και πλέον τα κείμενα τα γράφουν οι μυστικές υπηρεσίες της ΜΙΤ.

Στις συνομιλίες, λοιπόν, και στις συμφωνίες που έκλεισαν οι δύο πρωθυπουργοί και ανακοίνωσαν ακούστηκαν και τα εξής:

Για παράδειγμα ο Τσίπρας έθεσε θέμα παραβιάσεων στο Αιγαίο και καλά έκανε αλλά δεν περιμέναμε να γίνει και κάτι από την πλευρά των Τούρκων. Τι απάντησαν;

«Μπορεί να έχουμε πολλά ζητήματα να λύσουμε για τις δύο χώρες, αλλά μπορούμε να συζητάμε γι' αυτά και να τα λύνουμε. Όσο για τις ενέργειες του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, συμφωνήσαμε να κάνουμε σε συντονισμό ό, τι περνάει από το χέρι μας», τόνισε στην συνέχεια ο Αχμέτ Νταβούτογλου, απαντώντας σε ερώτηση για τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

«Αν ανατρέξουμε στο παρελθόν θα δούμε ότι οι εχθρικές πολιτικές δεν έδωσαν τίποτα. Τουναντίον, μας πήγαν πίσω σε πολλά ζητήματα. Δεν αφήνουμε τα υπόλοιπα θέματα στην άκρη. Είτε σε εναέριες, είτε σε θαλάσσιες εισβολές και παραβιάσεις υπάρχουν εντολές που δίνουν και οι δύο χώρες. Όσον αφορά στις εναέριες παραβιάσεις ό, τι θεωρείτε εσείς παραβιάσεις εμείς δεν το θεωρούμε παραβιάσεις και το αντίθετο", συνέχισε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

"Ζηλεύω πολύ τις σχέσεις των σκανδιναβικών χωρών που έχουν πολύ φιλικές σχέσεις μεταξύ τους. Γιατί να μην καταφέρουμε κι εμείς το ίδιο, ή και κάτι καλύτερο. Η Τουρκία δεν έχει καμία στρατηγική επίθεσης εναντίον της Ελλάδας, ελπίζω το ίδιο να ισχύει και για την Ελλάδα", συνέχισε ο κ. Νταβούτογλου, αναφερόμενος στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Αλέξης Τσίπρας συμφώνησε με τον Αχμέτ Νταβούτογλου πως πρέπει να μην αναφέρεται καν το ενδεχόμενο ενός πολέμου μεταξύ των δύο χωρών, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως "το casus beli αποτελεί παρελθόν".

Ο κ. Νταβούτογλου προσυπέγραψε την δήλωση αυτή, λέγοντας πως θα βγουν από την καθημερινότητα των δύο χωρών τα όποια εχθρικά ζητήματα.

Κι εδώ είναι η γκάφα. Εντάξει, δεν θα μπορούσαν να παραδεχθούν ότι κάνουν παραβιάσεις, ακόμη κι αν φτάνουν μέχρι την Εύβοια. Αλλά γιατί δεν είναι αιτία πολέμου όταν οι Τούρκοι μπουκάρουν με τα πλοία τους στα ελληνικά νερά; Αν δηλαδή ανέβουν ξανά στα Ίμια δεν θα είναι casus beli; Τι θα είναι; Φιλική κίνηση;

Να το ξεκαθαρίσουμε. Κανείς δε θέλει πόλεμο, αλλά και κανείς δεν μπορεί να ανεχθεί τους μεμέτηδες να κάνουν ό,τι γουστάρουν κι εμείς να συνεχίζουμε τη «χαλαρή» αντίδραση. Η λογική της «σημαίας που την πήρε ο αέρας» δεν μπορεί να συνεχίζεται όσο οι Τούρκοι προκαλούν. Και μπορεί ο Τσίπρας ή ο κάθε πρωθυπουργός να πηγαίνει και να τους συναντά, ακόμη και στις αλύτρωτες πατρίδες βγάζοντας σαν... τουρίστας φωτογραφίες, όμως, η διπλωματία είναι κάτι πολύ σοβαρότερο για να αντιμετωπίζεται ελαφρά. Άλλωστε, είναι σίγουρο ότι καμιά συμφωνία δε θα τηρήσει η Άγκυρα και πιο πιθανό είναι να δημιουργήσει θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο παρά να μεταμορφωθεί από λύκος σε αρνάκι του γάλακτος.

Είναι λοιπόν προετοιμασμένοι στην Αθήνα για τις προκλήσεις που θα έρθουν με αφορμή τις διασώσεις μεταναστών και τις περιπολίες του ΝΑΤΟ; Ή επιστρέψαμε στα ζεϊμπέκικα του Γ. Παπανδρέου και τις κουμπαριές του Κ. Καραμανλή που δεν μας βγήκαν ποτέ σε καλό;

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα