Παραμένει ο γόρδιος δεσμός για το ελληνικό χρέος

Η λύση στο «γόρδιο δεσμό» του ελληνικού χρέους με ένα μίνιμουμ συμβιβασμό και μια λειτουργική συμφωνία παραμένει το μεγάλο ζητούμενο στο παρασκήνιο, μια μόλις εβδομάδα πριν το Eurogroup, στις 22 Μαίου, στην ατζέντα του οποίου το θέμα έχει περίοπτη θέση στην ατζέντα. Μετά τις τεταμένες συζητήσεις στο Μπάρι, στις παρυφές της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών του G7, όπου οριοθετήθηκαν σε ένα βαθμό οι διαπραγματεύσεις, χθες οι εναλλακτικές εξετάστηκαν σε επίπεδο EuroWorkingGroup, ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης της

Δευτέρας, όπου αναμένεται να εξεταστεί και πως θα δομηθεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Αθήνα. Στη συνεδρίαση, οι βασικοί παίκτες θα πρέπει να ανοίξουν τα χαρτιά τους και καταλυτικές θα είναι οι διαθέσεις που θα δείξει τελικά ο Β. Σόιμπλε, με ανοικτό πάντα το ενδεχόμενο να υπάρξει περαιτέρω παράταση των συνομιλιών προς αναζήτηση τελικής συμφωνίας τον Ιούνιο.

Στο τραπέζι παραμένει η συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, στη βάση πάντα των όσων έχουν αποφασιστεί το Μάιο του 2016, με κρίσιμες όμως λεπτομέρειες και διατυπώσεις, που κρίνουν τη συμφωνία ή μη με δεδομένες τις απαιτήσεις του ΔΝΤ κυρίως προς το Βερολίνο. Τις θέσεις του ΔΝΤ για το χρέος επανέλαβε η επικεφαλής του Ταμείου, Κρ. Λαγκάρντ στον Έλληνα πρωθυπουργό στη συνάντηση των δύο στο Πεκίνο, με την ελληνική πλευρά να διατηρεί τους τόνους υψηλά, εν μέσω των δύσκολων διαπραγματεύσεων αλλά και μιας δύσκολης, επικείμενης, ψηφοροφορίας στην ελληνική Βουλή.

Άρρηκτα συνδεδεμένα με τη δέσμη των μέτρων είναι και οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα «κλειδώσουν» τα επόμενα χρόνια και για πόσο διάστημα θα ισχύσει τελικά ο υψηλός στόχος του 3,5% του ΑΕΠ. Στο Μεσοπρόθεσμο η κυβέρνηση οριοθετεί αυτό το διάστημα έως και το 2021, και παραμένει ανοικτό εάν αυτό το διάστημα θα διευρυνθεί αλλά και πως θα προσδιοριστεί η πορεία αποκλιμάκωσης του στόχου αυτού για τα επόμενα χρόνια και εάν αυτή θα είναι επαρκώς ρεαλιστική.

Πάντως το ελληνικό χρέος βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα του Eurogroup στις 22 Μαίου, όπως φαίνεται και από την ενημερωση που έκανε ο πρόεδρος του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ προς την ολλανδική Βουλή. Σύμφωνα με την ενημέρωση η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους αποτελεί προϋπόθεση για τη χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Υπενθυμίζεται πως στο ανακοινωθέν του Eurogroup της 24ης Μαΐου προβλεπόταν ότι περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα εξετασθούν μετά την ολοκλήρωση του Μνημονίου, το 2018, και μόνο εφόσον κριθεί απαραίτητο «Σύμφωνα με το ανακοινωθέν του Eurogroup του περυσινού Μαίου, τα μέτρα για την περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα εξετασθούν, εφόσον κριθεί ότι είναι απαραίτητο, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος το 2018», σημειώνεται σχετικά. Επίσης θα εξεταστεί η τεχνική συμφωνία που επιτεύχθηκε στην Αθήνα, ενώ ο ESM θα καταθέσει προτάσεις για το πως θα δομηθεί η πιθανή εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα.

imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα
Παραμένει,paramenei