Παραιτήθηκε ο Νίκος Κοτζιάς - To υπ.Εξωτερικών αναλαμβάνει ο Αλέξης Τσίπρας

Παραιτήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, καθώς φαίνεται ότι οι σχέσεις του με το Μέγαρο Μαξίμου είχαν φτάσει στο σημείο μηδέν.

Δεκτή έκανε ο πρωθυπουργός την παραίτηση Κοτζιά.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού «τον ευχαρίστησε θερμά για την προσφορά του στην κυβέρνηση και τη χώρα τα τελευταία 3,5 χρόνια».

Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας,

έκανε δεκτή την παραίτηση του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά.

Τον ευχαρίστησε θερμά για την προσφορά του στην κυβέρνηση και τη χώρα τα τελευταία 3,5 χρόνια.

Το Υπουργείο Εξωτερικών αναλαμβάνει ο Πρωθυπουργός προκειμένου να συνδράμει με όλες του τις δυνάμεις στην επιτυχή ολοκλήρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Τσίπρας: Δεν θα ανεχθώ καμία διγλωσσία και προσωπική στρατηγική στην εθνική γραμμή της χώρας

Τους λόγους για τους οποίους αναλαμβάνει ο ίδιος προσωπικά το υπουργείο Εξωτερικών εξήγησε σε δήλωσή του στον απόηχο της παραίτησης Κοτζιά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Όπως δήλωσε, πρόκειται για μια απόφαση που έχει σαν στόχο να στείλει μήνυμα αποφασιστικότητας για την επιτυχή ολοκλήρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών αλλά και το μήνυμα ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί από εδώ και στο εξής καμία διγλωσσία και καμία προσωπική στρατηγική που θα θέσει σε κίνδυνο την ομαλή πορεία της χώρας κατά την έξοδο από τα μνημόνια.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός, κάλεσε τους πολίτες της ΠΓΔΜ να προχωρήσουν με την Συνταγματική Αλλαγή που απαιτείται, προκειμένου να εφαρμοστεί η Συμφωνία των Πρεσπών, τονίζοντας ότι δεν θα υπάρξει καμία άλλη ευκαιρία, καθώς η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχτεί την ένταξη της ΠΓΔΜ σε οποιοδήποτε οργανισμό με την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Αναλυτικά η δήλωση του πρωθυπουργού:

«Με πόνο καρδιάς έκανα δεκτή την παραίτηση του Ν. Κοτζιά τον οποίο θέλω να ευχαριστήσω θερμά και ειλικρινώς για τη συμβολή του τα 3,5 αυτά χρόνια στην αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της χώρας και τη συμβολή στην κοινή προσπάθεια.

Αποφάσισα εγώ ο ίδιος να αναλάβω το υπουργείο Εξωτερικών το επόμενο διάστημα και την ευθύνη του δίνοντας ένα μήνυμα ότι η επιλογή αυτή σηματοδοτεί την αποφασιστικότητά μου να κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να διασφαλίσω την επιτυχή ολοκλήρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών που αναβαθμίζει τον ρόλο της χώρας.

Η απόφασή μου να αποδεχτώ την παραίτηση και να αναλάβω το υπουργείο είναι μια απόφαση με πολλαπλά μηνύματα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Σηματοδοτεί την απόφαση μου να μην ανεχτώ καμία διγλωσσία και καμία προσωπική στρατηγική στην εθνική γραμμή της χώρας και να μην αποδεχτώ συνειδητά και ασυνείδητα, εν προκειμένω ασυνείδητα, να διαταράξει την ομαλή πορεία της χώρας στην έξοδο από τα μνημόνια.

Θέλω να στείλω και μήνυμα στους γείτονες μας, που αυτές τις μέρες έχουν τις δικές τους διαδικασίες, προκειμένου να προχωρήσουν στη Συνταγματική Αλλαγή. Θέλω να τους ενθαρρύνω να προχωρήσουν με αποφασιστικότητα και θάρρος γιατί δεν θα υπάρξει άλλη ευκαιρία. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχτεί την ένταξη της σε οποιοδήποτε οργανισμό με τη συνταγματική ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Θα είναι ένα αποφασιστικό βήμα για την ειρήνη και σταθερότητα στα Βαλκάνια και η κυβέρνηση μου θα κάνει αυτό που πρέπει κι αυτό που ορίζουν οι διεθνείς της υποχρεώσεις.

Κοτζιάς: Βαθιά να με θάψουν θέλησαν, ξέχασαν ότι είμαι σπόρος

«Ο Πρωθυπουργός και σειρά υπουργών έκαναν στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο τις επιλογές τους και κατόπιν εγώ τις δικές μου» έγραψε ο Νίκος Κοτζιάς στο twitter, λίγο μετά την ανακοίνωση της παραίτησής του.

« Είναι καλό να θυμούνται, όμως, τον στίχο: βαθιά να με θάψουν θέλησαν, ξέχασαν οτι είμαι σπόρος» συνέχισε.

Η αφορμή

Η αφορμή δόθηκε μετά την χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και την αντιπαράθεση με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο. Ο κ. Κοτζιάς εμφανιζόταν να βρίσκεται στα πρόθυρα της εξόδου από την κυβέρνηση καθώς θεωρεί ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν τον κάλυψε όταν έγινε στόχος επιθέσεων στο υπουργικό συμβούλιο από τον κ. Καμμένο.

Συνεργάτες του υπουργού Εξωτερικών ανέφεραν στην «Κ» ότι ο κ. Κοτζιάς «εθίγη τρομερά από τις επιθέσεις του Πάνου Καμμένου, ότι είναι άνθρωπος του Σόρος και ότι «βουτάει» από κονδύλια» καθώς και άλλες παρόμοιου χαρακτήρα επιθέσεις.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Κοτζιάς ζήτησε από τον πρωθυπουργό να καταθέσει νόμο ελέγχου των απορρήτων κονδυλίων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας (και άλλων υπουργείων) κατά το πρότυπο που έχει κάνει ήδη το υπουργείο Εξωτερικών.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν πρόσωπα του περιβάλλοντος του κ. Κοτζιά, ο υπουργός Εξωτερικών έχει αναλάβει πρωτοβουλία για να σχηματιστεί κοινοβουλευτική πλειοψηφία, προκειμένου η Βουλή να ψηφίσει νόμο, με τον οποίο θα αποκτήσει την αρμοδιότητα να ελέγχει τα ονομαζόμενα «μυστικά κονδύλια» όλων των υπουργείων.

Να σημειωθεί πως μέχρι σήμερα, από τον δημοκρατικό έλεγχο του Κοινοβουλίου περνάνε τα «απόρρητα κονδύλια» μόνον του υπουργείου Εξωτερικών, βάσει νόμου που αυτοβούλως προώθησε ο κ. Κοτζιάς και ψηφίστηκε από τη Βουλή στην αρχή του 2017.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι, ο κ.Κοτζιάς έχει ζητήσει επίμονα από τον πρωθυπουργό, κ.Αλέξη Τσίπρα, να ισχύει ο ίδιος νόμος που εφαρμόζεται για το υπουργείο Εξωτερικών, και για όλα τα υπόλοιπα υπουργεία που στον προϋπολογισμό τους έχουν «απόρρητα κονδύλια».

Ένα από τα υπουργεία που επίσης έχουν «μυστικά κονδύλια», είναι το υπουργείο Αμύνης. Ο κ.Νίκος Κοτζιάς επανέφερε αυτή την πρότασή του και χτες, κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Κάτι που προκάλεσε, όπως αναφέρεται εκτενώς στον Τύπο, την αήθη επίθεση και τις ύβρεις του κ.Καμμένου στο πρόσωπο του κ.Κοτζιά.

Η εμφάνιση του κ. Κοτζιά να τελεί υπό παραίτηση είχε προκαλέσει ήδη αρκετές συζητήσεις στη Βασιλίσσης Σοφίας, δεδομένου ότι βρίσκονται ανοιχτά διάφορα μέτωπα στον τομέα της Εξωτερικής πολιτικής.

Οι εξελίξεις στην ΠΓΔΜ σχετικά με την συνταγματική αναθεώρηση εκκρεμούν, ο κ. Κοτζιάς επρόκειτο να συμπροεδρεύσει τον ερχόμενο Δεκέμβριο με τον αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο στον Στρατηγικό Διάλογο Ελλάδας - ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον, ενώ από χθες άνοιξε ένα νέο μέτωπο στην Ανατολική Μεσόγειο, με τους Τούρκους να «βγάζουν» ξανά το ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός» και να αμφισβητούν την ΑΟΖ Κυπριακής Δημοκρατίας και Ελλάδας.

Οι διάλογοι της ρήξης, οι φήμες για παραίτηση Κοτζιά και το μήνυμα Τζανακόπουλου

Οι εκρηκτικοί διάλογοι κατά την διάρκεια του χθεσινού υπουργικού συμβουλίου, μαρτυρούν το μέγεθος του προβλήματος που υπάρχει πλέον στην συγκυβέρνηση. Οι τόνοι μεταξύ Πάνου Καμμένου και Νίκου Κοτζιά ανέβηκαν στα ύψη, με τον ΥΠΕΞ να κατηγορεί τον υπουργό Άμυνας για προσωπική στρατηγική στις ΗΠΑ που εκθέτει την χώρα και τον πρωθυπουργό. Σε ανάλογο μήκος κύματος απάντησε ο κ. Καμμένος.

Π.Κ: Διατηρώ την άποψή μου για την ονομασία της πΓΔΜ... Δεν πρόκειται να συμπλεύσω στην προσπάθεια για ανατροπή της κυβέρνησης.

Ν.Κ: Επιχειρείς να ασκήσεις εξωτερική πολιτική σε βάρος της κυβέρνησης και της χώρας για να εξυπηρετήσεις τις δικές σου πολιτικές και προσωπικές επιδιώξεις.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες ο κ. Καμμένος ανέφερε πως είχε υπάρξει διαβεβαίωση πως « το Σκοπιανό θα έρθει στη Βουλή, μετά τις εκλογές», κάτι που δεν συνέβη και τον εξέθεσε, καθώς η αρνητική στάση του ήταν εξαρχής γνωστή.

Ο κ. Κοτζιάς απάντησε πως κάτι τέτοιο δεν συνέβη ποτέ και όλα προχώρησαν με έγκριση του πρωθυπουργού. Παράλληλα άφησε αιχμές λέγοντας πως «απουσιάζε από συνεδριάσεις». Τα λεγόμενα Κοτζιά, όσον αφορά την πρωθυπουργική έγκριση, επιβεβαίωσε ο ίδιος ο κ. Τσίπρας με την φράση πως η συμφωνία «δεν είναι του ΥΠΕΞ αλλά της κυβέρνησης».

Ο κ. Καμμένος πρόσθεσε πως πλέον γίνονται προσωπικές επιθέσεις στο πρόσωπο του και όχι πολιτικές, ενδεικτικό του κλίματος.

Από την άλλη σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ο κ. Κοτζιάς θεώρησε πως δεν καλύφθηκε επαρκώς και δόθηκε μία εικόνα προσωπικής κόντρας με τον κ. Καμμένο, κάτι πυροδότησε ακόμα και φήμες για παραίτηση.

Ενδεικτικό της κινητικότητας που υπάρχει είναι πως σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» έχει προγραμματιστεί για αύριο συνεδρίαση του «Πράττω» της πολιτικής κίνησης του Νίκου Κοτζιά.

Μήνυμα Τζανακόπουλου

Την ίδια ώρα ο Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωσε άγνοια για δυσαρέσκεια Κοτζιά με Τσίπρα, ενώ δεν επιβεβαίωνε τις «διαρροές» για την χθεσινή αντιπαράθεση στο υπουργικό.

«Δεν γνωρίζω αν ο κ. Κοτζιάς δυσφορεί, δεν μπορώ να το πιστέψω όμως. Δεν έχει λόγο. Η πολιτική της κυβέρνησης στο ονοματολογικό είναι αυτή με την οποία συμφωνεί ο κ. Κοτζιάς» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε ωστόσο με νόημα πως «το τρένο της κυβέρνησης προχωρά, έχει σαφή κατεύθυνση και προχωρά σταθερό στον προορισμό του» και διεμήνυσε ότι όποιος δεν θέλει να φτάσει σε αυτό τον προορισμό ή οποίος δυσφορεί στην διαδρομή τότε μπορεί να κατέβει από το τρένο.

Πηγή:kathimerini.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα