«O Κασόγκι διαμελίσθηκε ζωντανός»

Η ενημερωτική ιστοσελίδα Middle East Eye, η οποία είχε επίσης πρόσβαση στις ηχητικές καταγραφές, περιγράφει τις τελευταίες στιγμές του Τζαμάλ Κασόγκι.

Σύμφωνα με την περιγραφή, ο σαουδάραβας δημοσιογράφος οδηγήθηκε στο γραφείο του προξένου.

«Δεν υπήρξε απόπειρα ανάκρισης. Είχαν έλθει για να τον σκοτώσουν» και ο ίδιος ο πρόξενος βγήκε από το δωμάτιο.

Ενας ιατροδικαστής, ο Σάλα αλ-Τουμπάιγκι, που συμμετείχε στην ομάδα των σαουδαράβων πρακτόρων που είχαν φθάσει εκείνη την ημέρα στην Κωνσταντινούπολη από το Ριάντ, άρχισε στην συνέχεια να διαμελίζει το σώμα του Τζαμάλ Κασόγκι ενώ

ήταν ακόμη ζωντανός, σύμφωνα με την πηγή του Middle East Eye.

Ο ιατροδικαστής άκουγε μουσική φορώντας ακουστικά καθ΄όλη την διαδικασία: «Οταν κάνω αυτήν την δουλειά, ακούω μουσική. Αυτό θα έπρεπε να κάνετε κι' εσείς», ακούγεται να λέει στην ηχητική καταγραφή.

Η δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι διήρκεσε επτά λεπτά, σύμφωνα με το Middle East Eye.

Σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Yeni Safak, η οποία επικαλείται ηχητική καταγραφή των γεγονότων, αναφέρει ότι ο Τζαμάλ Κασόγκι βασανίσθηκε και αποκεφαλίσθηκε εντός του προξενείου της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.

Εξηγώντας ότι είχε πρόσβαση στις ηχητικές καταγραφές όσων ακολούθησαν, η Yeni Safak αναφέρει ότι ο Τζαμάλ Κασόγκι βασανίσθηκε κατά την διάρκεια ανάκρισης, οπότε και σαουδάραβες πράκτορες του έκοψαν τα δάκτυλά του.

Στην συνέχεια, αποκεφαλίσθηκε, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα δεν αναφέρει με ποιον τρόπο απέκτησε πρόσβαση στις ηχητικές καταγραφές.

Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν κατηγορήσει το Ριάντ για την δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι από ομάδα πρακτόρων που στάλθηκαν επί τούτου στην Κωνσταντινούπολη. Οι σαουδαραβικές αρχές αρνούνται τα γεγονότα.

Ορισμένα μέσα ενημέρωσης, ανάμεσά τους και η Washington Post με την οποία συνεργαζόταν ο δημοσιογράφος, έχουν αναφέρει την ύπαρξη ηχητικών καταγραφών που αποδεικνύουν ότι ο Τζαμάλ Κασόγκι «ανακρίθηκε, βασανίσθηκε και στην συνέχεια δολοφονήθηκε» εντός του προξενείου. Το σώμα του διαμελίσθηκε ακολούθως.

Είναι η πρώτη φορά που τουρκικό μέσο ενημέρωσης επικαλείται το περιεχόμενο των καταγραφών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο σαουδάραβας πρόξενος Μοχάμαντ Αλ-Οτάιμπι ακούγεται σε κάποιο σημείο να λέει: «Αυτό να το κάνετε έξω. Θα μού δημιουργήσετε προβλήματα».

Σε αυτό ένα πρόσωπο απαντά: «Αν θέλεις να ζήσεις όταν επιστρέψεις στην Σαουδική Αραβία, σκάσε».

Ο Μοχάμαντ Αλ-Οτάιμπι αναχώρησε χθες από την Κωνσταντινούπολη.

Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης έχουν αναφέρει ότι η Σαουδική Αραβία, η εικόνα της οποίας έχει πληγεί σοβαρά από την υπόθεση, σκοπεύει να αναγνωρίσει τον θάνατο του δημοσιογράφου κατά την διάρκεια ανάκρισης που πήγε στραβά.

Τσαβούσογλου: Οι τουρκικές αρχές ευελπιστούν να εισέλθουν στην κατοικία του σαουδάραβα προξένου στην Κωνσταντινούπολη εντός της ημέρας

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο συναντήθηκε σήμερα στην Άγκυρα με τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και με τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου έπειτα από συνομιλίες με τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας και τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν σχετικά με την εξαφάνιση του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Η συνάντηση Πομπέο -Ερντογάν πραγματοποιήθηκε στο αεροδρόμιο Εσενμπόγκα της Άγκυρας, λίγο πριν αναχωρήσει ο τούρκος πρόεδρος για τον Μόλδοβα. Διήρκεσε 40 λεπτά, αλλά δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό το περιεχόμενο των συνομιλιών.

Μετά τις συνομιλίες με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι οι τουρκικές αρχές ευελπιστούν να εισέλθουν στην κατοικία του σαουδάραβα προξένου στην Κωνσταντινούπολη εντός της ημέρας.

Μιλώντας από το αεροδρόμιο της Άγκυρας ο τούρκος υπουργός χαρακτήρισε τις συνομιλίες με τον αμερικανό ομόλογό του "αποτελεσματικές".

Μετά τις συναντήσεις του με τον σαουδάραβα βασιλιά και με τον πρίγκιπα διάδοχο, ο αμερικανός υπουργός δήλωσε στους δημοσιογράφους χθες Τρίτη ότι το Ριάντ έχει δεσμευτεί στη διεξαγωγή μια ολοκληρωμένης έρευνας σε σχέση με την εξαφάνιση του Κασόγκι πριν από δύο εβδομάδες.

"Στην καθεμία από αυτές τις συναντήσεις τους υπογράμμισα τη σημασία να διεξαχθεί μια ολοκληρωμένη έρευνα για την εξαφάνιση του Τζαμάλ Κασόγκι και υποσχέθηκαν ότι θα το πράξουν. Είπαν ότι θα είναι μια ενδελεχής, ολοκληρωμένη και διαφανής έρευνα. Άφησαν να εννοηθεί ότι αντιλαμβάνονται ότι, αν το κάνουν γρήγορα, θα μπορούν να ξεκινήσουν να απαντούν σε σοβαρά ερωτήματα".

Αυξάνονται οι επικρίσεις

Κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση αν οι συνομιλητές του γνώριζαν αν ο Κασόγκι ζει ή είναι νεκρός, ο Πομπέο απάντησε: "Δεν συζήτησαν καθόλου για αυτά".

Νωρίτερα ο πρόεδρος Τραμπ με μήνυμά του στο Twitter είχε αναφέρει ότι ο πρίγκιπας Μοχάμεντ αρνήθηκε πως γνώριζε τι συνέβη στο προξενείο.

"Νομίζω ότι θα πρέπει πρώτα να μάθουμε τι συνέβη. Πάλι τα ίδια με αυτό το 'ένοχος μέχρι αποδείξεως του εναντίου'. Δεν μ' αρέσει αυτό", δήλωσε ο Τραμπ σε συνέντευξή του στο Associated Press.

Ο MbS (από τα αρχικά του ονόματός του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν) έχει στενές σχέσεις με την κυβέρνηση Τραμπ και παρουσιάζει τον εαυτό του ως τον εκπρόσωπο μιας νέας, σύγχρονης Σαουδικής Αραβίας απομακρύνοντας την οικονομία της χώρας από την εξάρτιση από το πετρέλαιο και προχωρώντας σε κάποιες κοινωνικές αλλαγές.

Αλλά οι επικρίσεις αυξάνονται για κάποιες από τις αποφάσεις του περιλαλμαβομένης της ανάμειξης του Ριάντ στον πόλεμο στην Υεμένη, της σύλληψης ακτιβιστριών και της διένεξης με τον Καναδά.

Μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου, ανάμεσά τους και κάποιοι από το κυβερνητικό στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών, έχουν ενώσει τις φωνές τους στις ΗΠΑ ζητώντας απαντήσεις και πράξεις σε σχέση με την εξαφάνιση του δημοσιογράφου, ο οποίος ήταν κάτοικος των ΗΠΑ-- έχοντας εγκατασταθεί τον προηγούμενο χρόνο εκεί φοβούμενος αντίποινα λόγω των απόψεών του-- και αρθρογράφος της Washington Post.

Ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ, ένας ρεπουμπλικανός στενός σύμμαχος του Τραμπ, αποκάλεσε τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, "οδοστρωτήρα" και τον κατηγόρησε ότι διέταξε την δολοφονία του Κασόγκι.

Παρά τις ανησυχίες της Δύσης για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το Ριάντ, ο Τραμπ εξακολουθεί να δηλώνει απρόθυμος να αποσύρει την χώρα του από συμφωνίες για πωλήσεις όπλων με το Ριάντ.

Ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν σκοπεύει να συμμετάσχει σε μια διάσκεψη επενδυτών στο Ριάντ την επόμενη εβδομάδα, την αποκαλούμενη "Νταβός της ερήμου". Πριν από λίγο, ο επικεφαλής της γαλλικής τράπεζας Societe Generale ακύρωσε την συμμετοχή του, κάτι που έχουν πράξει πολλοί άλλοι πριν από αυτόν, όπως η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Η Σαουδική Αραβία έχει δηλώσει ότι θα απαντήσει με αντίμετρα σε τυχόν πιέσεις ή οικονομικές κυρώσεις εις βάρος της λόγω της υπόθεσης Κασόγκι.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP-Sputnik

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα