Μαξίμου σε Καμμένο και Κοτζιά: Όποιος δυσφορεί να κατέβει από το τρένο

Κραδασμών συνέχεια για την Κυβέρνηση μετά τις "πληγές" που άνοιξε το χθεσινό υπουργικό και μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον Αλέξη Τσίπρα.

Το γάντι που πέταξε ο Ν. Κοτζιάς στον Αλέξη Τσίπρα μέσω διαρροών περί σφοδρής δυσφορίας του με τον πρωθυπουργό γιατί δεν τον κάλυψε στον χθεσινό καυγά του με τον Πάνο Καμμένο,

"σηκώνει" το Μαξίμου δια του Δημήτρη Τζανακόπουλου.

Παράλληλα ωστόσο ο κ. Τζανακόπουλος, απευθυνόμενος και στον Πάνο Καμμένο, είπε μιλώντας στον Alpha:

"Το μήνυμα που εξέπεμψε ο πρωθυπουργός ήταν σαφές και καθαρό και προς όλες τις κατευθύνσεις. Το τρένο της κυβέρνησης προχωρά και θα φτάσει στον προορισμό του. Όποιος δεν θέλει να φτάσει σε αυτόν τον προορισμό ή όποιος δυσφορεί στην διαδρομή τότε πρέπει να κατέβει από το τρένο"

Πρόσθεσε δε σε ό,τι αφορά τον Νίκο Κοτζιά "καρφώνοντάς" τον για "διαρροές' που δεν διατύπωσε ευθέως στον πρωθυπουργό:

Ο υπουργός Εξωτερικών έχει τακτική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό αν ήθελε να του πει κάτι θα το έλεγε. Δεν ξέρω ποιος είναι αυτός ο οποίος κάνει διαρροές. Εγώ δεν ξέρω αν ο κ. Κοτζιάς δυσφορεί. Δεν μπορώ να το πιστέψω όμως. Δεν έχει λόγο να δυσφορεί. Γιατί η πολιτική του πρωθυπουργού στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι αυτή με την οποία συμφωνεί ο κ. Κοτζιάς. Άρα, δεν υπάρχει κανένας λόγος προς δυσφορία. Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, είμαι σίγουρος ότι ο κ. Κοτζιάς δεν θα το επικοινωνούσε μέσω διαρροών. Αυτή η κυβέρνηση δεν επικοινωνεί με διαρροές. θα το έλεγε ευθέως στον πρωθυπουργό με τον οποίο έχει καθημερινή και τακτική επικοινωνία.

Στο μεταξύ, ο βουλευτής της Ν.Δ και αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης,μιλώντας στον ΑΝΤ1 είπε ότι σύμφωνα με δικές του πληροφορίες, η κόντρα Κοτζιά- Καμμένου στο υπουργικό αφορούσε κακοδιαχείριση μυστικών κονδυλίων για την οποία εγκάλεσε τον ΥΠΕΞ ο ΥΠΕΘΑ.

Νωρίτερα, το Capital.gr μετέδιδε:

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης βρίσκεται η Κυβέρνηση καθώς το υπουργικό Συμβούλιο "συμφιλίωσης" στο οποίο στόχευε χθες ο Αλέξης Τσίπρας, κάθε άλλο παρά "καθάρισε" το κλίμα στο εσωτερικό της.

Ο κ. Τσίπρας με πρωτοφανή τρόπο για τον ίδιο, στα 3,5 χρόνια που κυβερνά, κάλεσε τους ΑΝΕΛ να δεσμευτούν ότι δε θα τον ρίξουν, (όπερ και έπραξαν ) ενώ το υπουργικό σημαδεύτηκε και από τη σφοδρή σύγκρουση του υπουργού Αμύνης Πάνου Καμμένου με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά.

Ο υπουργός Εξωτερικών, μέμφθηκε τον Πάνο Καμμένο με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του στις ΗΠΑ, ότι βλάπτει τα συμφέροντα της χώρας αλλά και την κυβέρνηση με τον ΥΠΕΘΑ να τον κατηγορεί ούτε-λίγο ούτε-πολύ ότι ...τον εξαπάτησε καθώς είχε δεσμευτεί πως η συμφωνία με τα Σκόπια θα πήγαινε για μετά τις εκλογές.

Την αιτίαση Καμμένου απέκρουσε ο ΥΠΕΞ μεν αλλά:

1. Το θέμα μόνο λήξαν δεν θεωρείται καθώς ο ίδιος εμφανίζεται να απειλεί με παραίτηση.

2. Οι δυο κορυφαίοι υπουργοί βρίσκονται σε ανοιχτό "πόλεμο" πλέον και η κυβέρνηση σε ...κενό αέρος.

Στα δύο οι ΑΝΕΛ

Παραλλήλως, το χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, έβγαλε "λαβράκι" και για το κόμμα του Πάνου Καμμένου.

Η Έλενα Κουντουρά και ο Τερενς Κουικ, εκδηλώθηκαν υπέρ της διατήρησης της κυβερνητικής συνοχής (και υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών) επιβεβαιώνοντας για την κ. Κουντουρά κυρίως η οποία είναι και βουλευτής, ότι θα υπερψηφίσει τη συμφωνία Τσίπρα- Ζάεφ όταν αυτή έρθει στη Βουλή, κοντρα στη "γραμμή" Καμμένου.

Σιωπηλοί έμειναν στην προτροπή Τσίπρα περί δέσμευσης ότι δεν θα στηρίξουν ενδεχόμενη πρόταση μομφής της Ν.Δ, οι υπουργοί των ΑΝΕΛ, Μ. Κόλλια και Β. Κόκκαλης,παρότι κυβερνητικές πηγές, εξέλαβαν τη στάση τους ως συναινετική προς την "έκκληση" Τσίπρα.

Νωρίτερα, το βράδυ της Δευτέρας ο Θ. Παπαχριστόπουλος είχε ενημερώσει μέσω ΕΡΤ πως θα υπερψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών και ευθύς αμέσως θα παραιτηθεί, παραδίδοντας την έδρα του.

Κυβέρνηση σε νευρική κρίση

Σύμφωνα πάντως με όσα διέρρευσαν για τους διαλόγους και το κλίμα εντός του χθεσινού υπουργικού συμβουλίου, στον καυγά Κοτζιά - Καμμένου, επιχείρησε να παρέμβει πυροσβεστικά ο Νίκος Παππάς, ο οποίος υπερασπίστηκε τον ΥΠΕΘΑ και σε ό,τι αφορά την κριτική που δέχθηκε από τον Νίκο Φίλη κατά την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, ότι είναι καρικατούρα του Σαλβίνι.

Προσεκτική ήταν και η τοποθέτηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου για τον Π. Καμμένο που κινήθηκε σε κλίμα: Διαφορές υπάρχουν μεταξύ μας αλλά πρόβλημα δεν έχει δημιουργήσει στη συνεργασία μας.

Κατά τα λοιπά, η εικόνα της κυβέρνησης μοιάζει με καζάνι που βράζει και μάλιστα χωρίς προφανή εξήγηση, υπό την έννοια ότι οι εξελίξεις στα Σκόπια (καθυστερεί η διαδικασία για την απόπειρα Ζαεφ να περάσει από το Κοινοβούλιό του τη Συμφωνία), δεν δημιουργούν στο εσωτερικό, συνθήκες επείγουσας απάντησης σε διλήμματα.

Το "πείραμα" Τσίπρα πάντως για πραγματοποίηση υπουργικού Συμβουλίου που θα "έκλεινε" λογαριασμούς και θα επέτρεπε επιστροφή σε θετική ατζέντα, απέτυχε παταγωδώς.

Πέραν τούτου, ως φαίνεται, οι εξελίξεις στη σχέση Καμμένου- Κοτζιά, επιβεβαιώνουν τη ρήση ότι ένας καλός καυγάς δεν καθαρίζει την ατμόσφαιρα, αντιθέτως χαρίζει έναν...ισόβιο εχθρό.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα