«Παράδεισος» για λίγους

Πραγματικά σοκάρουν οι διαδοχικές αποκαλύψεις για τα φαινόμενα φοροδιαφυγής και τη χαρακτηριστική αδυναμία που επιδεικνύει ο κρατικός μηχανισμός για την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους. Η τελευταία απίστευτη ιστορία ελληνικής γραφειοκρατικής τρέλας, η οποία αφορά τον υποτιθέμενο έλεγχο 1.500 μεγαλοοφειλετών και 184 offshore εταιριών από τη ΔΟΥ Κρανιδίου, αναδεικνύει με τραγελαφικό τρόπο ένα διττό πρόβλημα: Αυτό της φοροδιαφυγής και των, ομολογουμένως εντυπωσιακών, επινοήσεων

των επιτηδείων για να κλέψουν το κράτος με χιλιάδες τρόπους. Και αυτό των εγκληματικών καθυστερήσεων, παραλείψεων, ολιγωρίας ή ανικανότητας των ελεγκτικών και φοροεισπρακτικών μηχανισμών της Πολιτείας να επιτελέσουν σωστά το καθήκον τους.

Ουδείς έντιμος πολίτης θα μπορούσε ακόμα και να φανταστεί το πρωτοφανές αλαλούμ που παρατηρείται την τελευταία τριετία στη ΔΟΥ Κρανιδίου. Παρά το γεγονός ότι ήδη από το 2010 αποκαλύφθηκε από το ΣΔΟΕ ότι έχουν εγκατασταθεί εκεί 184 offshore εταιρίες, οι έλεγχοι ξεκίνησαν έναν χρόνο μετά, όταν και διαπιστώθηκε φοροδιαφυγή πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Το παράδοξο είναι ότι οι τακτικοί φορολογικοί έλεγχοι, από τους οποίους θα προκύψει η είσπραξη των τελικών φόρων και προστίμων, ξεκινούν τώρα, τρεις μήνες πριν παραγραφούν οι 161 από τις υποθέσεις αυτές. Ομως, το πλέον εξωφρενικό είναι ότι η ΔΟΥ Κρανιδίου συγχωνεύθηκε με τη ΔΟΥ Ναυπλίου, η οποία, ωστόσο, δηλώνει αδυναμία να διενεργήσει ελέγχους και στις 184 offshore.

Απίστευτα και όμως ελληνικά, που αποδεικνύουν γιατί δεν πατάσσεται η φοροδιαφυγή των οικονομικά ισχυρών. Μπορεί να μην περίμεναν πολλοί ότι θα γινόταν το Κρανίδι φορολογικός «παράδεισος», όμως είναι καιρός η κυβέρνηση να δείξει την πολιτική της βούληση και να βρει τρόπο, παρακάμπτοντας τη γραφειοκρατία, να εισπράξει το κράτος τα οφειλόμενα, ώστε να μην πληρώνουν συνεχώς το λογαριασμό οι συνεπείς φορολογούμενοι.

Από τον Ελεύθερο Τύπο

Keywords
Τυχαία Θέματα