Συζητούν επαναφορά βίζας από τα βαλκανικά κράτη για την ΕΕ

Το αίτημα να επαναφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση τη βίζα σε χώρες τις οποίες έχει καταργηθεί επιβεβαίωσε τη Δευτέρα η Κομισιόν, η οποία αναφέρει ότι έχει λάβει σχετική επιστολή από έξι κράτη-μέλη. Σύμφωνα με τον Μικέλε Τσερκόνε, εκπρόσωπο της επιτρόπου για θέματα μετανάστευσης Σεσίλια Μάλστρομ, την επιστολή υπογράφουν οι υπουργοί Εσωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας, του Βελγίου, του Λουξεμβούργου, της Ολλανδίας και της Αυστρίας. Στο έγγραφο, εκφράζουν

την ανησυχία τους για την αυξημένη ροή υπηκόων προς τις χώρες της ΕΕ καθώς και τις εκατοντάδες αιτήσεις παροχής ασύλου, ιδιαίτερα από τότε που καταργήθηκε η βίζα στις χώρες των δυτικών Βαλκανίων.

Την περασμένη Παρασκευή, ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Χανς Πέτερ Φρίντριχ είπε ότι «η τεράστια εισροή ανθρώπων από τη Σερβία και την ΠΓΔΜ πρέπει να σταματήσει αμέσως». Οι αιτήσεις Σέρβων για άσυλο στη Γερμανία αυξήθηκαν από 496 που ήταν τον Ιούλιο σε 1.395 τον Σεπτέμβριο, ενώ από την ΠΓΔΜ υπερτετραπλασιάστηκαν στις 1.040, από 215.
«Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική», τόνισε ο Τσερκόνε, τονίζοντας ότι όλες οι χώρες, για τις οποίες η ΕΕ καταργεί το καθεστώς της  βίζας, αναλαμβάνουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις και ευθύνες σχετικά με την προστασία των συνόρων τους. Σημείωσε πάντως ότι,  προς το παρόν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει λάβει από κανένα κράτος-μέλος της ΕΕ αίτημα κατάργησης της βίζας για χώρα των δυτικών Βαλκανίων. Δήλωσε ακόμη ότι στην παρούσα φάση το Συμβούλιο της ΕΕ διαπραγματεύεται με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αυτόν το μηχανισμό, ο οποίος θα επιτρέπει την επαναφορά σε καθεστώς βίζας, χώρες για τις οποίες η ΕΕ την έχει καταργήσει. Για την υιοθέτησή του όμως απαιτείται συγκέντρωση ειδικής πλειοψηφίας των κρατών μελών.
Επιπλέον, ερωτηθείς για τον κίνδυνο αύξησης των ροών των προσφύγων από τη Συρία και τις πιθανές επιπτώσεις στην Ελλάδα, ο εκπρόσωπος απάντησε ότι η κατάσταση είναι προς το παρόν ελεγχόμενη και ότι η ΕΕ βρίσκεται σε επαγρύπνηση, Υπενθύμισε δε ότι η Κομισιόν υποστηρίζει τις ελληνικές Αρχές με όλα τα διαθέσιμα εργαλεία, με οικονομική στήριξη ύψους 170 εκατ. ευρώ για τη διετία 2011-2012 και 83 εκατ. ευρώ για το 2013, καθώς και με δύο επιχειρήσεις της Frontex.

http://www.focus-fen.net/?id=n290024

http://ansamed.ansa.it/ansamed/en/news/nations/greece/2012/10/15/EU-too-many-fake-asylum-requests-Balkans_7633977.html

Keywords
Τυχαία Θέματα