Αποποινικοποίηση ναρκωτικών τώρα προτείνουν Βρετανοί ειδικοί

Ήρθε η ώρα της αποποινικοποίησης των ναρκωτικών: αυτό απεφάνθη έρευνα Βρετανών στην οποία συμμετείχαν επιφανείς επιστήμονες, αξιωματούχοι της αστυνομίας, ακαδημαϊκοί και άλλοι ειδικοί. Η αναφορά της Επιτροπής για τα Ναρκωτικά (Drug Policy Commission  -UKDPC), λέει ότι η κατοχή μικρών ποσοτήτων ελεγμένων ναρκωτικών θα πρέπει πλέον να πάψει να αποτελεί αδίκημα και δεν θα επιφέρει αύξηση της χρήσης.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι κυρώσεις που επιβάλλονται σε 42.000 ανθρώπους που καταδικάζονται κάθε χρόνο και οι ακόμα 160.000 προειδοποιήσεις για κατοχή κάνναβης, θα πρέπει να αντικατασταθούν

με πιο απλές ποινές, όπως πρόστιμα, θεραπευτικές συνεδρίες ή κέντρα αποτοξίνωσης. Υποστηρίζουν επίσης ότι η επιβολή ελάχιστων ή καθόλου κυρώσεων σε όσους καλλιεργούν κάνναβη για προσωπική χρήση θα έπληττε σοβαρά τα παράνομα εργοστάσια κάνναβης που ελέγχονται από το οργανωμένο έγκλημα. Η αναφορά σταματά τη νομιμοποίηση εκεί, καθώς θεωρεί ότι η νόμιμη πώληση ηρωίνης , κοκαΐνης και παρόμοιων ναρκωτικών μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά από το ήδη υπάρχον σύστημα εμπορίου.

Επικεφαλής της επιτροπής που έκανε την έρευνα είναι η ντέιμ Ρουθ Ράνκιμαν, ενώ μέλη της είναι, μεταξύ άλλων, ο πρώην επικεφαλής του British Medical Research Council, καθηγητής Κόλιν Μπλέικμορ και ο πρώην επικεφαλής της αστυνομίας Ντέιβιντ Μπλέικι. Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, οι τρέχουσες πολιτικές για τα ναρκωτικά συχνά οδηγούν σε  αντίθετα αποτελέσματα.

Η αναφορά των 173 σελίδων συμπεραίνει: «η χρήση ναρκωτικών δεν δημιουργεί πάντα προβλήματα, κάτι που δεν γνωρίζουν οι πολιτικοί. Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι χρήστες δεν έχουν σημαντικά προβλήματα, υπάρχουν μάλιστα ενδείξεις ότι ενίοτε η χρήση ναρκωτικών μπορεί να είναι ωφέλιμη». Η ριζοσπαστική, ομολογουμένως, κριτική της επιτροπής αναφέρει ότι η τρέχουσα προσέγγιση της Βρετανίας είναι απλοϊκή, θεωρώντας όλους τους χρήστες ναρκωτικών προβληματικούς, μη αναγνωρίζοντας ότι πάγια προβλήματα με τα ναρκωτικά συνδέονται με την ανισότητα και τον κοινωνικό αποκλεισμό, όπως επίσης ότι ο διαχωρισμός των ναρκωτικών από το αλκοόλ και τη χρήση καπνού καθιστά πιο δύσκολη την αντιμετώπισή τους.

Οι κύριες προτάσεις της επιτροπής αφορούν την αλλαγή των νόμων, την αναθεώρηση των ποινών και την σύσταση διακομματικής επιτροπής που θα επιβλέπει το θέμα.

http://www.guardian.co.uk/politics/2012/oct/15/decriminalise-drug-use-say-experts

Keywords
Τυχαία Θέματα