Πάνω από 30% δίνουν οι δημοσκοπήσεις στα αντιευρωπαϊκά κόμματα

Τα αντιευρωπαϊκά κόμματα θα μπορούσαν να λάβουν έως και το 29 % των ψήφων και οι υποστηρικτές των μεταρρυθμίσεων το 5 %, σύμφωνα με το thinktank Open Europe. Το 2009, το αντίστοιχο ποσοστό έφτανε το 24,9 %.

Ο υπολογισμός αυτός δείχνει ότι οι σκληροπυρηνικοί σκεπτικιστές θα μπορούσαν να κερδίσουν 218 (29 %) από τις 751 διαθέσιμες έδρες στο κοινοβούλιο. Η Open Europe λέει ότι αυτό το εύρος κομμάτων είναι μεγάλο και κυμαίνεται από παραδοσιακά κυβερνητικά κόμματα ως νεοφασίστες.

Προβλέπει επίσης ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συνεχίσει να κυριαρχείται από κόμματα που ευνοούν το status quo ή την περαιτέρω ολοκλήρωση, αν και το μερίδιό ψήφου τους αναμένεται να μειωθεί ελαφρά.

Το ποσοστό των ψήφων των κομμάτων που προσδιορίζονται από την Open Europe ως «κρίσιμοι μεταρρυθμιστές» - κόμματα όπως οι Συντηρητικοί του Ντέιβιντ Κάμερον, οι οποίοι πιστεύουν ότι η ΕΕ χρειάζεται ριζική μεταρρύθμιση εάν θέλει να επιβιώσει - πρόκειται να πάνε από τις 53 στις 39 έδρες. Οι προβλέψεις βασίζονται σε στοιχεία που συγκέντρωσε η Vote Watch.
Η δεξαμενή σκέψης υποστηρίζει ότι, παραδόξως, το καθαρό αποτέλεσμα της αντιευρωπαϊκής ψηφοφορίας θα μπορούσε να γίνει το κοινοβούλιο πιο ενοποιητικό καθώς οι υποστηρικτές της μεταρρύθμισης παραγκωνίζονται, με το κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δεσμεύονται από κοινού ενάντια στην αντιευρωπαϊκή παλίρροια.
Εάν η προσέλευση των ψηφοφόρων φτάσει το 43 %, περίπου όσο και το 2009, η Open Europe εκτιμά ότι το 74,4 % του συνόλου των ψηφοφόρων θα πρέπει είτε να έχει καταψηφίσει την ΕΕ, για ριζικές αλλαγές ή καμία ψήφο για αλλαγή, με μόνο το 25,6% του συνόλου των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων να ψηφίζουν υπέρ του status quo ή για περισσότερη ολοκλήρωση. «Το να ακολουθήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μια ρητή ατζέντα ολοκλήρωσης με μια τόσο λεπτή δημόσια εντολή δεν θα ήταν δημοκρατικά ειλικρινές - και πιθανότατα θα χρησιμεύσει για να τροφοδοτήσει την αντιευρωπαϊκή ψηφοφορία ακόμη περισσότερο» αναφέρει η Open Europe.

Στο μπλοκ των αντιευρωπαϊκών κομμάτων της Open Europe περιλαμβάνονται και κόμματα που υποστηρίζουν την αποχώρηση, άγριοι επικριτές της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των αντιπάλων της ελεύθερης κυκλοφορίας των εργαζομένων, νεοφασίστες, αριστερό αντι- καπιταλιστές όπως κάποια κομμουνιστικά κόμματα, αντισυμβατικά κόμματα όπως αυτό του Μπέπε Γκρίλο στην Ιταλία και συντηρητικά εθνικιστικά κόμματα.
Ένας πιο στενός ορισμός των αντιευρωπαϊκών κομμάτων που αναφέρει ο ερευνητικός οργανισμός Absolute Strategy δίνει ένα πιο μετριοπαθές 18 % σε ολόκληρη την ΕΕ για τα κόμματα αυτά, ποσοστό όμως που παραμένει πολύ υψηλότερο από το 8 % στην αντίστοιχη δημοσκόπηση του 2009. Ο Absolute Strategy αποκλείει ορισμένα από τα πιο λαϊκιστικά αντι-πολιτικά κόμματα, καθώς και ορισμένα εθνικιστικά κόμματα. Η
Open Europe και ο Absolute Strategy συμφωνούν ότι η ψήφος κατά της ΕΕ που εκτείνεται στην αριστερά, τη δεξιά και τους λαϊκιστικές δεν θα λειτουργήσει ως ένα συνεκτικό σύνολο.
Η κατηγορία των κρίσιμων μεταρρυθμιστών της Open Europe περιέχει το μεγαλύτερο μέρος των συντηρητικών βουλευτών, το ολλανδικό VVD και το γερμανικό CSU. Αυτό δεν σημαίνει ότι κόμματα που το Open Europe έχει χαρακτηρίσει ως status quo, όπως οι Εργατικοί και οι Φιλελεύθεροι Δημοκρατικοί ή το CDU της Άνγκελα Μέρκελ, είναι εντελώς αντίθετα με τη μεταρρύθμιση της ΕΕ. Η διαφορά είναι ότι οι κρίσιμοι μεταρρυθμιστές πιστεύουν ότι η ΕΕ έχει ευρύτερες διαρθρωτικές αδυναμίες που πρέπει να αντιμετωπιστούν, ενώ τα κόμματα του στάτους κβο ευνοούν περισσότερο την περιορισμένη και στοχοθετημένη μεταρρύθμιση και γενικά είναι λιγότερο πρόθυμοι να πιέσουν το θέμα.
Από όταν εισήχθησαν οι άμεσες εκλογές το 1979, η συμμετοχής μειώθηκε από 62% σε 43 %, αντανακλώντας εν μέρει ένα ευρύτερο εκλογικό σώμα, καθώς η ΕΕ έχει επεκταθεί πέρα από τη βασική ομάδα των εθνών της ΕΕ.

Να σημειωθεί ότι αίσθηση έχει προκαλέσει και πρόσφατη δημοσκόπηση της YouGov για τους Sunday Times, που δείχνει πρώτο το ευρωσκεπτικιστικό UKIP, με 31%.

http://www.theguardian.com/politics/2014/apr/28/anti-eu-vote-european-elections-thinktank

http://yougov.co.uk/news/2014/04/25/ukip-move-first-place-euro-elections/

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα