Παγκόσμιο σοκ: Και στην Ολλανδία έκαναν πειράματα σε ανθρώπους μετά την Γερμανία

Παγκόσμιος σάλος έχει προκληθεί από την αποκάλυψη πως η αυτοκινητοβιομηχανία VW έκανε πειράματα σε ανθρώπους για τις εκπομπές καυσαερίων, άνοιξε ο ασκός του Αιόλου.

Αυτό όμως που σοκάρει ακόμα περισσότερα είναι πως και η Ολλανδία παραδέχθηκε σήμερα με απίστευτο κυνισμό ότι αυτό συμβαίνει εδώ και χρόνια στην χώρα της τουλίπας.

Οι Ολλανδοί πραγματοποιούν δοκιμές «για χρόνια» σε ανθρώπους και ζώα για να μελετήσουν τις επιπτώσεις των καυσαερίων ντίζελ, ανέφεραν επιστήμονες στα ολλανδικά μέσα ενημέρωσης την Τρίτη.

Σε μια περίπτωση μάλιστα το 2006, οι εθελοντές εκτέθηκαν

σε αραιωμένες εκπομπές από κινητήρα ντίζελ για μέγιστο διάστημα δύο ωρών, σύμφωνα με την ολλανδική εφημερίδα NRC. Αυτές είναι παρόμοιες με τις εκπομπές που αναπνέουν καθημερινά σε μια πολυσύχναστη πόλη ή κοντά σε αυτοκινητόδρομους, δήλωσε στο Flimming Casse, τοξικολόγος στο Ολλανδικό Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας (RIVM).

Και ανέφερε πως η κατακραυγή που ξέσπασε γύρω από παρόμοιες αποκαλύψεις στη Γερμανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι «μια καταιγίδα σε ένα φλιτζάνι». Σύμφωνα με τους New York Times, οι Αμερικανοί ερευνητές το 2014 μπλοκάρουν 10 πιθήκους σε αεροστεγείς θαλάμους και τους αναγκάζουν να αναπνέουν τα καυσαέρια του VW Beetle ενώ τα ζώα παρακολουθούσαν τηλεοπτικές κινούμενες εικόνες.

Ξεχωριστά, προέκυψε ότι ένας ερευνητικός όμιλος που χρηματοδοτήθηκε από τη VW, τον γονέα της Mercedes-Benz, Daimler και BMW, διέταξε μια μελέτη στη Γερμανία που μετρά τα αποτελέσματα της εισπνοής διοξειδίου του αζώτου σε 25 ανθρώπους εθελοντές.

«Εγώ προσωπικά έκανα δοκιμές για το RIVM, μερικές φορές με ποντίκια, μερικές φορές με αρουραίους, και ναι κάποιες φορές με ανθρώπους», δήλωσε ο ομόλογος καθηγητής Paul Borm στο NOS, τον ολλανδικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα.

Δεν υπήρξε άμεση απάντηση από το RIVM που ήρθε σε επαφή με την AFP αρκετές φορές για να απαντήσει στις εκθέσεις των ΜΜΕ. Όμως, ο Casse είπε στο NRC ότι τέτοιες δοκιμές έγιναν υπό αυστηρές συνθήκες και κάθε πείραμα πρέπει να εγκριθεί από επιτροπή ιατρικής δεοντολογίας.

«Οι συμμετέχοντες δεν πρέπει να αρρωστήσουν λόγω της έρευνάς μας», πρόσθεσε.

Το νέο σκάνδαλο ακολουθεί την παραδοχή της VW το 2015 ότι χειρίστηκε 11 εκατομμύρια πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα παγκοσμίως, εξοπλίζοντας τα με λογισμικό εξαπάτησης, ώστε να φαίνονται λιγότερο ρυπογόνα από ό, τι ήταν.

Πίθηκοι έβλεπαν κινούμενα σχέδια και εισέπνεαν τα καυσαέρια ενός VW

Οι εταιρείες Volkswagen, BMW, Daimler και Bosch βρίσκονται αντιμέτωπες με δύο χωριστές υποθέσεις, οι οποίες όμως αποκαλύφθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα. Αμφότερες εμπλέκουν έναν ερευνητικό οργανισμό τον οποίο χρηματοδοτούσαν, τον EUGT, ο οποίος έχει κλείσει εδώ και έναν χρόνο.

Το πρώτο σκάνδαλο, που αποκαλύφθηκε από τους New York Times, αφορά δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν το 2014 στις ΗΠΑ σε δέκα πιθήκους. Οι πίθηκοι παρακολουθούσαν κινούμενα σχέδια ενώ εισέπνεαν τα καυσαέρια ενός Beetle της Volkswagen.

Επίσης ένα νοσοκομειακό ινστιτούτο του Άαχεν (δυτική Γερμανία), κατόπιν παραγγελίας του EUGT, έβαλε το 2013 και 2014 25 υγιείς ανθρώπους να εισπνεύουν διοξείδιο του αζώτου, σε διαφορετικές συγκεντρώσεις. To αποκάλυψαν την Δευτέρα 30/01 οι εφημερίδες Stuttgarter Zeitung και Sueddeutche Zeitung.

eleftherostypos.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα
Παγκόσμιο, Ολλανδία, Γερμανία,pagkosmio, ollandia, germania