Κοτζιάς: Σχέδιο συμφώνου Ελλάδας-πΓΔΜ εντός του Φεβρουαρίου

Με τον Μάθιου Νίμιτς ήδη παρόντα στην Αθήνα, ενόψει των συναντήσεων που θα έχει εντός της ημέρας με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και προηγουμένως με τον αρμόδιο τομεάρχη της ΝΔ, Γιώργο Κουμουτσάκο, η εικόνα της διαπραγμάτευσης για την ονομασία της πΓΔΜ εμπλουτίσθηκε θεαματικά από τα όσα ειπώθηκαν σε νυχτερινή συνέντευξη του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας στην ΕΡΤ1.

Κυριότερη είδηση: η

ελληνική πλευρά εκπονεί και πρόκειται να παρουσιάσει εντός του Φεβρουαρίου στους γείτονες ένα σχέδιο διεθνούς συμφώνου για όλες τις πτυχές των διμερών σχέσεων.

Το σχέδιο συμφώνου, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Νίκος Κοτζιάς, θα αναφέρεται τόσο στο ζήτημα της ονομασίας και τα συναφή με αυτό, όσο και στη διεθνή και περιφερειακή θέση της γείτονος και σε μια θετική ατζέντα για το μέλλον των δύο χωρών. Κατά τον υπουργό, το κείμενο θα είναι συνολικό και ένα τμήμα του θα κατατεθεί στον ΟΗΕ, ενώ οι δύο κυβερνήσεις θα ακολουθήσουν τις συνταγματικές τους επιταγές για την κύρωση διεθνούς συμφωνίας. "Δεν πρόκειται να το περάσουμε με μονογραφές και χωρίς τη Βουλή" τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κοτζιάς, ενώ αποκάλεσε "εκτός πραγματικότητας" τα περί "σαλαμοποίησης" της διαπραγμάτευσης, τα οποία πάντως, όπως αναγνώρισε, τροφοδοτούνται από τις ιδέες (π.χ. περί "σταδιακής αλλαγής της ονομασίας") που διατυπώνει δημοσίως ο ίδιος ο διεθνής μεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς.

Ο υπουργός Εξωτερικών επέμεινε στην ανάγκη για συνταγματική αναθεώρηση στην γειτονική χώρα, καθώς, όπως είπε, αν η όποια συμφωνία δεν συνοδεύεται από συνταγματικές προσαρμογές, οποιοσδήποτε νέος πρωθυπουργός στα Σκόπια θα μπορεί να την ανατρέψει, ενώ και η νυν κυβέρνηση της πΓΔΜ θα μπορούσε να βρεθεί κατηγορούμενη ότι δρα αντισυνταγματικά. Προσδιόρισε μάλιστα το αντικείμενο της απαιτούμενης αναθεώρησης ως "το προοίμιο και δύο άρθρα".

Πάντως, ο ίδιος παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση Ζάεφ δεν έχει πλειοψηφία δύο τρίτων για να προχωρήσει σε συνταγματική αλλαγή και πρόσθεσε με νόημα αφενός ότι στις περισσότερες χώρες το πρώτο στάδιο είναι η εκκίνηση της αναθεώρησης (προφανώς με την ολοκλήρωση να προϋποθέτει διαφορετική πλειοψηφία ή τη μεσολάβηση εκλογών κτλ.) και αφετέρου ότι οι διεθνείς συμφωνίες συγκεκριμένου τύπου επικρατούν της εσωτερικής έννομης τάξης.

Ο Νίκος Κοτζιάς στάθηκε ιδιαίτερα στο ότι το βάρος της διαπραγμάτευσης σηκώνουν οι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείο Εξωτερικών και όχι τρίτα πρόσωπα, ενώ ως προς το καθαυτό ονοματολογικό ζήτημα περιέγραψε ως κρίσιμα ερωτήματα το ποιο επίθετο θα προσδιορίζει την ονομασία (που ως δεύτερο συνθετικό θα έχει τον όρο "Μακεδονία”), αν η σύνθετη ονομασία θα συμπυκνώνεται σε μία λέξη ή όχι, αν θα διατυπώνεται στη γλώσσα της πΓΔΜ ή όχι ή αν θα μένει αμετάφραστη.

Μιαν ορισμένη αυτοσυγκράτηση απέπνεε, πάντως, η παρατήρηση του Νίκου Κοτζιά ότι "δεν έχουμε κερδίσει κάποιον πόλεμο, για να υπαγορεύουμε στην πΓΔΜ όρους ηττημένου" και ότι η γειτονική χώρα έχει διάφορες υποστηρίξεις και θα μπορούσε να κινηθεί με πολλούς τρόπους, εκτός πλαισίου ευρωατλαντικής υποψηφιότητας, π.χ. απευθυνόμενη στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Ενδιαφέρον είχαν οι αποστροφές του Νίκου Κοτζιά σχετικά με τον ρόλο του διεθνούς παράγοντα, τον οποίο εμφάνισε υποβαθμισμένο. "Όποιος ανακατεύεται δημιουργεί πρόβλημα ή δεν θέλει τη λύση" τόνισε, επιμένοντας στον διακρατικό χαρακτήρα της διαφοράς, ενώ σε σχέση με τις αρχικές δηλώσεις Λαβρόφ είπε: "Εξηγήσαμε αυστηρά στους Ρώσους πως ό,τι πράττουμε το κάνουμε για το δικό μας συμφέρον και όχι γιατί το ζητά το ΝΑΤΟ".

Σε κάθε περίπτωση, το κεντρικό επιχείρημα του υπουργού Εξωτερικών ήταν η αντιπαραβολή με τις πολιτικές δυνάμεις που έχουν κυβερνήσει στο παρελθόν.

"Ας να μην ανεβάζουν τον πήχυ, όσοι τον χαμήλωσαν στο παρελθόν" δήλωσε χαρακτηριστικά. "Όλοι σας ζητάτε από εμάς πράγματα που δεν ζητήθηκαν από κανέναν πριν (...) Δεν ζητούσαν όλες οι κυβερνήσεις συνταγματική αλλαγή στα Σκόπια, όπως απαιτούν από εμάς για να δυσκολέψουν τη συμφωνία", υποστήριξε ο Νίκος Κοτζιάς, ενώ ανέφερε ενδεικτικά ότι η διεθνής χρήση του όρου "μακεδονική γλώσσα" ανάγεται στο 1977. Όλα αυτά διανθισμένα πάντοτε με την υπενθύμιση ότι στα αρχεία του υπουργείου είναι καταγεγραμμένος ο τρόπος με τον οποίο διαπραγματεύθηκαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

"Όσοι με κατήγγειλαν επειδή θέλησα να μιλήσω μαζί τους για το θέμα στο Εθνικό Συμβούλιο Εθνικής Πολιτικής, με κατηγορούν τώρα για μυστική διπλωματία", τόνισε σε ένα άλλο σημείο, ενθυμούμενος τις αντιδράσεις που είχαν ξεσηκωθεί από τη Χρυσή Αυγή (αλλά όχι μόνο), όταν το 2016 ο υπουργός είχε ζητήσει τις γνώμες των κομμάτων για το ζήτημα της πΓΔΜ.

Τέλος, ως προς το θέμα των ΑΝΕΛ, ο υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε φυσιολογική τη διαφορά απόψεων μεταξύ των δύο συγκυβερνώντων κομμάτων και μάλιστα επί θέματος που δεν αφορά την αρχική τους κυβερνητική συμφωνία, όταν στο παρελθόν καταγράφονταν για θέματα εξωτερικής πολιτικής πλειοψηφίες και μειοψηφίες στα υπουργικά συμβούλια μονοκομματικών κυβερνήσεων.

capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα