Κουμουτσάκος προς Νίμιτς: Προϋπόθεση για λύση ένα όνομα αποδεκτό από τους Έλληνες

Τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας στο ζήτημα του ονοματολογικού της πΓΔΜ μετέφερε ο αρμόδιος τομεάρχης Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος, στον ειδικό απεσταλμένο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Σκοπιανό, Μάθιου Νίμιτς, στη διάρκεια της συνάντησης που είχαν σήμερα το πρωί.

Στη δήλωσή του, μετά το τέλος του τετ α τετ, ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε πως η ενημέρωση που είχε η Νέα Δημοκρατία

από τον κ. Νίμιτς δεν αμβλύνει τις ανησυχίες της.

Παράλληλα, ο τομεάρχης Εξωτερικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανέλαβε τις θέσεις της οδού Πειραιώς. Θέσεις για μία λύση ενιαία και αδιαίρετη, η οποία θα προβλέπει:

-Πρώτον, την εξάλειψη κάθε μορφής αλυτρωτισμού από τη γειτονική χώρα.

-Δεύτερον, αποδεκτή από τους Έλληνες ονομασία.

-Τρίτον, την υιοθέτησή της για όλες τις χρήσεις και από όλους.

"Είναι προφανές ότι μόνη εγγύηση για όλα αυτά είναι η αλλαγή του Σκοπιανού Συντάγματος”, ανέφερε ο κ. Κουμουτσάκος.

Πλέον, ο κ. Κουμουτσάκος αναμένεται πως θα μεταφέρει το όλο πλαίσιο της συζήτησης που είχε με τον κ. Νίμιτς, στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας.

Το κλειδί της συμφωνίας-πακέτου, η οποία θα...κλειδώνει άπαντα τα ανοιχτά θέματα (από το όνομα και την αλλαγή του Συντάγματος, μέχρι τον αλυτρωτισμό) βρίσκονται στο επίκεντρο της "γαλάζιας” οπτικής, με τον κ. Κουμουτσάκο να θέτει επί τάπητος τις θέσεις της οδού Πειραιώς, αλλά και τα μηνύματα του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.

Ο κ. Μητσοτάκης, έχει ήδη εκφράσει τις έντονες ανησυχίες του για τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις Αθήνας-Σκοπίων, μέσω της δήλωσής του μετά το Σαββατιάτικο τετ α τετ του Μεγάρου Μαξίμου.

Στην παρέμβασή του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης διεμήνυσε πως η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου προβαίνει σε παραχωρήσεις χωρίς να λάβει συγκεκριμένα και μη αναστρέψιμα ανταλλάγματα για τη χώρα μας, επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι η πολύ σοβαρή (όπως τη χαρακτήρισε) παράλειψη του πρωθυπουργού να θέσει ρητά και δημόσια το ζήτημα αλλαγής του Συντάγματος της γειτονικής χώρας ως αναγκαία προϋπόθεση για να υπάρξει οποιαδήποτε διαπραγμάτευση, εξασθένησε την εθνική γραμμή. Στην οδό Πειραιώς, άλλωστε, τονίζουν πως ο κατακερματισμός της λύσης σε επιμέρους θέματα, δε μπορεί να γίνει αποδεκτός, καθώς κάτι τέτοιο θα υπονόμευε ευθέως τα συμφέροντα της Ελλάδας.

"Επιμένουμε στην απάλειψη όλων των αλυτρωτικών αναφορών στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ και δεν δεχόμαστε τεμαχισμό της λύσης της FYROM”, ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας και ευρωβουλευτής, Μαρία Σπυράκη, μιλώντας στην προπαρασκευαστική συνεδρίαση της Μεικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ένωσης-πΓΔΜ στις Βρυξέλλες.

Νέα Δημοκρατία είναι υπέρ μιας λύσης μίας λύσης-πακέτο που θα περιλαμβάνει μία ονομασία έναντι όλων και θέτει ως προϋπόθεση αλλαγή του Συντάγματος, ώστε να διαγραφούν όλες οι αναφορές που θα μπορούσαν να εκληφθούν ως αλυτρωτικές, προκειμένου να έχουμε ξεκάθαρες ενδείξεις από την ΠΓΔΜ ότι η χώρα - όλοι οι εμπλεκόμενοι στην πολιτική ζωή και όχι μόνο η παρούσα κυβέρνηση- είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί...Η Ελλάδα δεν πρέπει και δε μπορεί να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις όσο υπάρχουν αναφορές στο φερόμενο ως "Μακεδονικό έθνος" όπως το επικαλέστηκε μάλιστα ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, ο πρέσβης Μάθιου Νίμιτς για άλλη μια φορά”, σημείωσε η κ. Σπυράκη, συμπληρώνοντας πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιμένει σε μία ολοκληρωμένη λύση, η οποία θα περιλαμβάνει και θα επιλύει όλα τα ανοιχτά μέτωπα.

capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα