Οι τριπλές κάλπες ισοδυναμούν με το…τρίγωνο των Βερμούδων!

Εθνικές εκλογές το Μάιο μαζί με τις ευρωεκλογές και τις δημοτικές εκλογές ή κάλπες νωρίτερα, τον Απρίλιο; Το δίλημμα έχει επανέλθει ξανά τις τελευταίες ημέρες στο Μέγαρο Μαξίμου.

Τα σενάρια συγκρούονται και ο Αντώνης Σαμαράς είναι στη μέση, ενώ δέχεται πολλές εισηγήσεις να αιφνιδιάσει και

να προκηρύξει εκλογές, λίγο πριν από την επισημοποίηση από τις Βρυξέλλες του πρωτογενούς πλεονάσματος τον Φεβρουάριο.

Υπάρχει όμως και το άλλο σενάριο, το οποίο υποστηρίζουν και οι περισσότεροι στο Μαξίμου, με βάσει το οποίο ο Πρωθυπουργός θα επιλέξει τις τριπλές εκλογές τον Μάιο του 2014.

Ο Αντ. Σαμαράς έχει ακούσει να του λένε ότι Μάιο στις ευρωεκλογές, όπως γίνεται και σε κάθε αναμέτρηση για την Ευρωβουλή, οι ψηφοφόροι θα έχουν την ευκαιρία να αποδοκιμάσουν εκ του ασφαλούς την κυβέρνηση.

Πολλοί του επισημαίνουν ότι η αποδοκιμασία είναι εξασφαλισμένη στην περίπτωση που ο κυβερνητικός δικομματικός συνασπισμός δεν έχει καταφέρει να σταθεροποιήσει την οικονομία.

Οι θιασώτες των τριπλών εκλογών που κατά πολλούς «εγκληματούν» με την εισήγησή τους, πιστεύουν (αρκετά αιθεροβάμονες) ότι οι Έλληνες θα βιώσουν ένα ανεξέλεγκτο ξέσπασμα ευρωπαϊσμού μέσα στο οποίο η συγκυβέρνηση θα αναβαπτιστεί αφού η διενέργεια των ευρωεκλογών θα συμπέσει με το «κρεσέντο» της ελληνικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της πρώτης μετά το 2003, η οποία εκτείνεται σε ολόκληρο το πρώτο εξάμηνο του 2014.

Ο αντίλογος βέβαια από τους πιο μπαρουτοκαπνισμένους είναι ότι η ελληνική προεδρία θα ασκηθεί μέσα σε μια ατμόσφαιρα συμπαγούς αδιαφορίας και δεν θα έχει καμία επίδραση στη διαμόρφωση της προεκλογικής ψυχολογίας. «Το πορτοφόλι μετράει πάνω απ’ όλα. Εάν δεν έχει αλλάξει το κλίμα στην οικονομία, οι εκλογές θα είναι σαν το τρίγωνο των βερμούδων θα μας καταπιεί!».

Για τους πιο ρεαλιστές εκ των κυβερνητικών μια ήττα στις ευρωεκλογές πολύ δύσκολα θα αναστραφεί αργότερα και προειδοποιούν το Μέγαρο Μαξίμου. Οι πιο προβληματισμένοι επισημαίνουν ότι ο μόνος τρόπος να «απενεργοποιηθούν» οι ευρωεκλογές και να αναδειχθεί το διακύβευμα της διακυβέρνησης υπέρ της σημερινής κυβέρνησης είναι να γίνουν οι εθνικές εκλογές την ίδια ημέρα με τις ευρωεκλογές ή να προηγηθούν.

Η χρυσή ευκαιρία να γίνουν οι εκλογές νωρίτερα, δηλ. το φθινόπωρο του 2013 ή τον Ιούνιο μετά την απόφαση για την ΕΡΤ, χάθηκε, αν και ενοποιούνταν τα πιο πάνω επιχειρήματα.

Εκ των συνθηκών και του δημόσιου λόγου προκύπτει ότι η χώρα έχει πρόωρα εισέλθει σε προεκλογική περίοδο. Στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ τα κυβερνητικά κέντρα συμβάλλουν στη συντήρηση μιας αντιπαράθεσης ανάμεσα στη σταθερότητα και στην αβεβαιότητα, στην πειθαρχία και στην ανομία, στην τάξη και στο χάος, στο χθες και στο αύριο!

Ο στόχος είναι προφανής: τα παραπάνω δίπολα να χρησιμοποιηθούν ως διλήμματα με στοιχειώδη αποτελεσματικότητα την ώρα που θα χρειαστεί. Και αυτή η ώρα δεν θα αργήσει, είτε οι εκλογές γίνουν Μάρτιο ή Απρίλιο ή στηθούν τριπλές κάλπες!

Μάρκος Αυρήλιος

Keywords
Τυχαία Θέματα