Οι πρώτες 100 ημέρες προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ

Όλος ο κόσμος έχει στρέψει το ενδιαφέρον του στην Αμερική όπου την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου ο Ντόναλντ Τραμπ ορκίζεται ως ο 45ος πρόεδρος της χώρας. Αλλά τι θα συμβεί στις 100 ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του; Και θα εκπληρώσει όλες τις υποσχέσεις που έκανε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας;

Μια πολυάσχολη πρώτη ημέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει υποσχεθεί ότι ως πρόεδρος θα τιμήσει την υπόσχεση που έγραφαν όλα τα ερυθρόλευκα καπελάκια του μπέιζμπολ: να κάνει την Αμερική σπουδαία και πάλι. Με αυτόν στο Λευκό

Οίκο, είπε ο Τραμπ, οι υποστηρικτές του θα "κερδίσουν τόσα πολλά" που σύντομα "θα βαρεθούν να κερδίζουν". Όσον αφορά τις λεπτομέρειες των πρώτων ημερών της θητείας του, ο εκλεγμένος πρόεδρος δεν ήταν λιγότερο υπερβολικός. Είναι σύνηθες σε αμερικανικές προεδρικές εκλογές για έναν υποψήφιο να καθορίζει ένα όραμα, αλλά ο Τραμπ, ανυπομονώντας να είναι "ο σπουδαιότερος", θα αρχίσει από την πρώτη μέρα. Σε διάγγελμα που έκανε στο ιστορικό Γκέτισμπουργκ τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, ο Τραμπ έκανε ένα "συμβόλαιο με τον αμερικανικό λαό", που αρχίζει από την "πολυάσχολη πρώτη μέρα".

Μετανάστευση

Η ρητορική του Τραμπ για τη μετανάστευση καθόρισε την προεκλογική του εκστρατεία.

Αλλά μετά τις εκλογές εγκατέλειψε σιωπηρά την έκκλησή του για την απομάκρυνση όλων των παράνομων μεταναστών από τις ΗΠΑ, μια κίνηση που εκτός από το ότι δεν ήταν πρακτική μπορεί να είναι και αδύνατη, καθώς οι ειδικοί προειδοποίησαν ότι θα βλάψει την αμερικανική οικονομία, αφαιρώντας πάρα πολύ ανθρώπινο δυναμικό από την αγορά εργασίας.

Αντ' αυτού, στην πρώτη τηλεοπτική του συνέντευξη μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου, ορκίστηκε να απελάσει αμέσως περίπου τρία εκατομμύρια παράνομους μετανάστες με ποινικό μητρώο, σε μία από τις πρώτες πράξεις του ως πρόεδρος. Ο εκλεγμένος πρόεδρος υπαινίχθηκε επίσης ότι είναι έτοιμος να εγκαταλείψει τα σχέδιά του για την κατασκευή ενός "όμορφου" γιγαντιαίου τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, και παραδέχεται ότι μπορεί στην πραγματικότητα να είναι εν μέρει τείχος και εν μέρει φράχτης.

Η μεταρρύθμιση της Ουάσιγκτον

Ο Τραμπ έχει υποσχεθεί να "στραγγίξει το βάλτο" με τα πολλά λεφτά στην πολιτική της Ουάσιγκτον. Σε μια από τις πιο δημοφιλείς ομιλίες της προεκλογικής του εκστρατείας, έχει πει ότι θα "μειώσει την διεφθαρμένη επιρροή των ειδικών συμφερόντων". Μιλώντας στο Γκέτισμπουργκ, στο χώρο όπου το 1863 ο Αβραάμ Λίνκολν έδωσε την περίφημη ομιλία του για να ενώσει τους Αμερικανούς, ο Τραμπ προσπάθησε να μιμηθεί τον θρυλικό ηγέτη, και υποσχέθηκε να στήσει μια κυβέρνηση "από και για το λαό".

Οι μεταρρυθμίσεις του κατά την πρώτη μέρα περιλαμβάνουν μια συνταγματική τροπολογία για την επιβολή ορίων σε όλα τα μέλη του Κογκρέσου και την πενταετή απαγόρευση σε όλους τους αξιωματούχους του Λευκού Οίκου και του Κογκρέσου να γίνονται λομπίστες όταν λήξει η κυβερνητική θητεία τους. Σε μια προσπάθεια να συρρικνωθεί το μέγεθος της κυβέρνησης, ο υποψήφιος ζήτησε το πάγωμα των προσλήψεων για όλους τους ομοσπονδιακούς υπαλλήλους (πλην των στρατιωτικών, των εργαζόμενων στη δημόσια ασφάλεια και στη δημόσια υγεία).

Εμπόριο

Η προεδρία Τραμπ θα διαφοροποιηθεί από την παραδοσιακή Ρεπουμπλικανική δέσμευση στο ελεύθερο εμπόριο, επιβάλλοντας μια σειρά από πολιτικό προστατευτισμό για να κλείσουν τα οικονομικά σύνορα της Αμερικής. Ο Τραμπ θα ανακοινώσει αμέσως την πρόθεσή του να "επαναδιαπραγματευτεί" τη Βορειοαμερικανική Συμφωνία Ελεύθερων Συναλλαγών με τον Καναδά και το Μεξικό. Θα ακυρώσει τη συμμετοχή στην Συνεργασία των Δύο Πλευρών του Ειρηνικού, μια αμφιλεγόμενη εμπορική συμφωνία με 12 χώρες.

Το σύμφωνο έχει ως στόχο την εμβάθυνση των οικονομικών δεσμών μεταξύ των εθνών, μειώνοντας τους δασμούς και προωθώντας το εμπόριο για την τόνωση της ανάπτυξης. Αλλά οι επικριτές υποστηρίζουν ότι θα εντείνει τον ανταγωνισμό μεταξύ του εργατικού δυναμικού των χωρών.

Όσον αφορά το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Τραμπ είπε ότι η έγκαιρη εμπορική συμφωνία θα κάνει το Brexit "σπουδαίο". Υποσχέθηκε να συμφωνήσει σε μία εμπορική συμφωνία, σε πλήρη αντίθεση με τον Πρόεδρο Ομπάμα ο οποίος δήλωσε ότι η Βρετανία δεν θα είναι προτεραιότητα. "Λατρεύω το Ηνωμένο Βασίλειο", είπε. "Θα εργαστούμε πολύ σκληρά για να γίνει γρήγορα και να γίνει σωστά. Είναι καλό και για τις δύο πλευρές. Θα συναντηθώ με την Μέι. Έχει ζητήσει μια συνάντηση και θα συναντηθούμε αμέσως μετά την είσοδό μου στον Λευκό Οίκο και νομίζω ότι θα γίνει κάτι πολύ γρήγορα".

Εξωτερική πολιτική

Ο Τραμπ έχει πει ότι ως πρόεδρος ο ίδιος δεν μπορεί να εγγυηθεί την προστασία των χωρών του ΝΑΤΟ που δέχονται επίθεση. Σε μια συνέντευξη λίγο πριν από τη σύνοδο των Ρεπουμπλικάνων πέρυσι, ο Τραμπ είπε ότι η Αμερική θα βοηθήσει μόνο αν μία χώρα είχε εκπληρώσει τις "υποχρεώσεις" της εντός της συμμαχίας. Ήταν η πρώτη φορά στην μεταπολεμική εποχή που ένας υποψήφιος για την προεδρία υποστήριξε ότι θα έπρεπε να υπάρχουν προϋποθέσεις για να υπερασπιστεί η Αμερική τους βασικούς συμμάχους της.

Υπερασπιζόμενος υπερβολικά την άποψη "η Αμερική πρώτα", ο Τραμπ έχει επίσης απειλήσει να αποσύρει τα στρατεύματα από την Ευρώπη και την Ασία αν οι σύμμαχοι δεν καταφέρουν να πληρώσουν περισσότερα για την αμερικανική προστασία.

Ο Τραμπ έχει αλλάξει γνώμη σε βασικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης και της Συρίας. Πιο πρόσφατα, υπονόησε ότι θεωρεί τον Μπασάρ αλ-Άσαντ, δικτάτορα της χώρας, ως το μικρότερο κακό σε σύγκριση με υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ ομάδες ανταρτών της αντιπολίτευσης, μερικές από τις οποίες έχουν ισλαμιστικές τάσεις. Έχει υποσχεθεί να "ξεπαστρέψει" το Isil.

Ενέργεια και περιβάλλον

Το 2012 ο Τραμπ δήλωσε: "Η έννοια της υπερθέρμανσης του πλανήτη δημιουργήθηκε από και για τους Κινέζους, προκειμένου να καταστούν οι κατασκευές των ΗΠΑ μη-ανταγωνιστικές". Επίσης, στο παρελθόν έχει δεσμευθεί να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία για το κλίμα του Παρισιού και να διακόψει τη χρηματοδότηση για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ωστόσο, μετά την εκλογική του νίκη, ο Τραμπ φαίνεται να έχει μαλακώσει τη στάση του. Σε μια συνέντευξη στους New York Times, ο εκλεγμένος πρόεδρος είπε ότι τώρα πιστεύεται ότι υπήρχε "κάποια συνδεσιμότητα" μεταξύ της ανθρώπινης δραστηριότητας και της αλλαγής του κλίματος. Και πρόσθεσε: "Ο καθαρός αέρας είναι ζωτικής σημασίας".

Σχετικά με το θέμα της συμφωνίας του Παρισιού, πρόσθεσε: "Το παρακολουθώ στενά. Είμαι ανοιχτός σε αυτό". Τον Δεκέμβριο του 2016 ο Τραμπ συναντήθηκε ακόμα και με τον Αλ Γκορ, περιβαλλοντικό ακτιβιστή και πρώην Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ. Ο Γκορ, ο οποίος έχει αφιερωθεί μετά τη λήξη της θητείας του στο θέμα, εξήρε τον επιχειρηματία για αυτό που χαρακτήρισε "ειλικρινή" συζήτηση. Είπε: "Είχα μια μακρά και πολύ παραγωγική συνάντηση με τον εκλεγέντα πρόεδρο. Ήταν μια ειλικρινής αναζήτηση κοινού εδάφους. Ήταν μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση, και θα συνεχιστεί..."

Σβήστε τον Μπαράκ Ομπάμα από τα βιβλία της ιστορίας

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Τραμπ δήλωσε ότι μία από τις πρώτες ενέργειές του θα ήταν να προσπαθήσει να διαγράψει τα αποτελέσματα της προεδρίας του Ομπάμα. Υποσχέθηκε να ακυρώσει κάθε "εκτελεστική δράση, μνημόνιο και διάταγμα του Προέδρου Ομπάμα". Σύμφωνα με τον Στίβεν Μουρ, επίσημο σύμβουλο της εκστρατείας, η εκστρατεία έχει εντοπίσει "ίσως και 25 εκτελεστικά διατάγματα" που ο νέος πρόεδρος θα μπορούσε να αντιστρέψει: "Ο Τραμπ ξοδεύει αρκετές ώρες υπογράφοντας χαρτιά - και σβήνοντας την προεδρία Ομπάμα", είπε.

Αλλά μετά τις εκλογές, οι τεταμένες σχέσεις τους φαίνεται να έχουν "ξεπαγώσει". Τον Σεπτέμβριο του 2016 ο Τραμπ αποδέχθηκε τελικά ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα γεννήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες - δίνοντας τέλος σε μια περίεργη θεωρία συνωμοσίας οκτώ ετών.

Ο Τραμπ υποστήριξε ότι ο Ομπάμα γεννήθηκε εκτός των ΗΠΑ και ως εκ τούτου δεν είναι νόμιμος πρόεδρος, ενώ ο Ομπάμα τον χαρακτήριζε σε όλη την εκστρατεία ανεύθυνο και επικίνδυνο.

Τον Αύγουστο του 2016 ο Τραμπ πέρασε στην επίθεση για άλλη μια φορά, δηλώνοντας ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα ήταν ο "ιδρυτής" της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

"Από πολλές απόψεις, ξέρετε, τιμούν τον Πρόεδρο Ομπάμα" είπε ο Τραμπ σε μια προεκλογική συγκέντρωση έξω από το Φορτ Λόντερντεϊλ της Φλόριντα. "Είναι ο ιδρυτής του ISIS" είπε, επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό τρεις φορές. Στο παρελθόν έχει κατηγορήσει την Χίλαρι Κλίντον, πρώην υπουργό Εξωτερικών, ως υπεύθυνη για το Ισλαμικό Κράτος, αλλά στη συγκέντρωση ισχυρίστηκε ότι ήταν στην πραγματικότητα "συν-ιδρυτής" της ομάδας. Στο Twitter, αργότερα, απέρριψε τις παρατηρήσεις του χαρακτηρίζοντάς τες "σαρκασμό".

Μια σημαντική υπόσχεση που έκανε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ήταν να ζητήσει από το Κογκρέσο να καταργήσει πλήρως το Obamacare, την πρώτη ημέρα της προεδρίας του. Ωστόσο, λίγο μετά τις εκλογές, υποβάθμισε την υπόσχεση, λέγοντας στην Wall Street Journal ότι ήταν πρόθυμος να κρατήσει δύο από τις βασικές διατάξεις του νόμου.

Στη συνέχεια, λίγο μετά την εκλογή του, ο Πρόεδρος Ομπάμα περιέγραψε ως "εξαιρετική συνομιλία" τη συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Ο Τραμπ, ο οποίος περιέγραψε τον εαυτό του ως τον "χειρότερο εφιάλτη" του Ομπάμα, είπε ότι ο πρόεδρος ήταν "πολύ, πολύ καλός άνθρωπος". Στην προεκλογική εκστρατεία τον χαρακτήρισε επανειλημμένα αδύναμο, "καταστροφή", αναποτελεσματικό και "τον πιο αδαή πρόεδρο στην ιστορία μας". Ωστόσο, κατά τη συνάντησή τους μετά τις εκλογές των ΗΠΑ, οι δύο άνδρες έδειξαν σημάδια συμφιλίωσης, αφού συναντήθηκαν για να συζητήσουν τη μετάβαση από τη μία κυβέρνηση στην επόμενη.

"Θέλουμε να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να σας βοηθήσουμε να πετύχετε, γιατί αν πετύχετε εσείς, πετυχαίνουμε όλοι" δήλωσε ο Ομπάμα. Ο Τραμπ είπε ότι προσβλέπει στην συνάντηση με τον πρόεδρο "πολλές, πολλές φορές" στο μέλλον. Και πρόσθεσε: "Αυτή ήταν μια συνάντηση που επρόκειτο να διαρκέσει ίσως 10 ή 15 λεπτά, για να γνωρίσουμε ο ένας τον άλλον. Δεν είχαμε συναντηθεί ξανά. Τον σέβομαι απόλυτα… Η συνάντηση διήρκεσε σχεδόν μιάμιση ώρα και θα μπορούσε να διαρκέσει περισσότερο".

Όπως και σε μεγάλο μέρος της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Τραμπ φαίνεται να ζητά από τον αμερικανικό λαό να τον εμπιστευθεί και να περιμένει τα αποτελέσματα.

telegraph.co.uk

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
new york times, new york, εκλογες, ηπα, αντ, επιρροή, συμμετοχή, νατο, york, times, δραση, μνημονιο, isis, twitter, telegraph, βιβλια, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , σταση εργασιας, νεα κυβερνηση, μνημονιο 2, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, βουλευτικές εκλογές 2012, αλλαγη ωρας 2012, ομπαμα, εκλογες ηπα, μνημονιο 3, τελος του κοσμου, ξανα, αποτελεσματα, χωρες, το θεμα, αβρααμ, γνωμη, εμπορικη, ηνωμενο βασιλειο, ηπα, θεμα, θητεια, οικονομια, ωρα, times, αβρααμ λινκολν, αγορα, αγορα εργασιας, αμερικη, ασαντ, ασια, γινει, γινονται, δυναμικο, ειλικρινης, ειπε, εκστρατεια, εν μερει, εννοια, εργα, επιρροή, εποχη, επρεπε, ετων, ευρωπη, ζητα, ηνωμενες πολιτειες, θεωρια, οικο, ομιλια, ιστορικο, κατασκευες, κυβερνηση, κινηση, κλιμα, κογκρεσο, λεφτα, λεπτομερειες, ληξη, μεξικο, νατο, νικη, ξερετε, οκτω, οραμα, ουασιγκτον, ρητορικη, συζητηση, συνεχεια, συντομα, σειρα, συγκεντρωση, συμμετοχή, σημαδια, σχεδια, τρια, φορα, ωρες, ασφαλεια, χωρα, λευκο, μια φορα, new york times, new york, ομαδες, york
Τυχαία Θέματα