"Πυρ ομαδόν" από τους Ευρωπαίους στα σχόλια Τραμπ

"Καταστροφικό λάθος" χαρακτήρισε ο Ντ. Τραμπ το άνοιγμα των συνόρων της Γερμανίας κατά την προσφυγική κρίση, ενώ εκτίμησε ότι μετά το Brexit θα ακολουθήσουν κι άλλες χώρες το δρόμο της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των Ευρωπαίων.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο Γερμανός ΥΠΕΞ Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Ερό αλλά και ο Γάλλος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί

τοποθετήθηκαν σήμερα ασκώντας κριτική στον Ντ. Τραμπ.

Τραμπ: Καταστροφική η πολιτική της Γερμανίας στο μεταναστευτικό

Ειδικότερα, "εξόχως καταστροφικό λάθος" χαρακτήρισε το άνοιγμα των συνόρων της Γερμανίας κατά την προσφυγική κρίση ο Ντόναλντ Τραμπ. Η Γερμανία άφησε "όλους αυτούς τους ανθρώπους" να μπουν στη χώρα, ανεξάρτητα από το πού προέρχονται. "Γνωρίζετε ότι αγαπώ τη Γερμανία, διότι ο πατέρας μου κατάγεται από την Γερμανία και δεν θα ήθελα να βρεθώ σε αυτήν την θέση". Γι ' αυτό και οι ΗΠΑ θα ακολουθήσουν μια πολιτική ασφαλών συνόρων από την πρώτη μέρα της ανάληψη της προεδρίας από αυτόν, τόνισε. Το να αφήσει όλους αυτούς του παράνομους στη χώρα "ήταν ένα τεράστιο λάθος". Η Γερμανία πήρε "μια σαφή ιδέα" για τις συνέπειές του από την επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου με τους 12 νεκρούς. Αντί να δεχτεί πρόσφυγες στο έδαφός της θα ήταν προτιμότερο να είχε δραστηριοποιηθεί περισσότερο για τη δημιουργία ζωνών ασφαλείας στη Συρία.

"Οι χώρες του Κόλπου θα έπρεπε να πληρώσουν γι΄αυτό, αφού σε τελευταία ανάλυση έχουν τόσα λεφτά όσο κανένας άλλος" είπε χαρακτηριστικά ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αναλαμβάνει τη προεδρία των ΗΠΑ την Παρασκευή, σε κοινή συνέντευξή του στη γερμανική Bild και τους αμερικανικούς Times. Πρόσθεσε πάντως ότι είχε πάντα "μεγάλο σεβασμό" για τη καγκελάριο Μέρκελ, αλλά αυτό ήταν και το μοναδικό θετικό το οποίο είπε για την Γερμανία. Ολα τα άλλα μπορούν χαρακτηρισθούν ως λεκτικά χαστούκια παρατηρεί η Deutsche Welle.

Η γερμανική προσφυγική πολιτική ήταν εκείνη η οποία οδήγησε στην έξοδο της Μ. Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κατά τον Ντόναλντ Τραμπ. "Εάν δεν εξαναγκαζόταν να δεχτεί όλους αυτούς τους πρόσφυγες, τόσο πολλούς, με όλα τα προβλήματα που συνεπάγεται αυτό, δεν θα είχε γίνει το Brexit. "Οι πολίτες, οι χώρες επιθυμούν να διατηρήσουν την ταυτότητά τους, η Μ. Βρετανία ήθελε (να διατηρήσει) την δική της. Οι πολίτες δεν θέλουν να έλθουν άλλοι στη χώρα τους και να την καταστρέψουν". Η έξοδος, μάλιστα της Μ. Βρετανίας θα αποδειχτεί ότι ήταν μια "θαυμάσια υπόθεση". "Κοιτάξτε την Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτή είναι (στην ουσία) η Γερμανία. Κατά βάση η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το μέσον για την επίτευξη του στόχου της Γερμανίας. Γι αυτό θεωρώ ότι ήταν έξυπνο από μέρους της Μ. Βρετανίας να αποχωρήσει" πρόσθεσε στην συνέντευξή του ο Τραμπ, ο οποίος είπε, επίσης, ότι πιστεύει πως το πρότυπο της Μ. Βρετανίας θα το ακολουθήσουν και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πάντως για τις ΗΠΑ δεν παίζει κανέναν ρόλο το εάν η ΕΕ είναι ενωμένη ή διχασμένη. "Ποτέ δεν πίστεψα ότι έχει κάποια σημασία. Κοιτάξτε, η ΕΕ δημιουργήθηκε εν μέρει για να χτυπήσει το εμπόριο των ΗΠΑ, έτσι δεν είναι; Επομένως το ίδιο μου κάνει εάν είναι διχασμένη ή ενωμένη, για μένα αυτό δεν παίζει κανέναν ρόλο".

Ο Τραμπ απείλησε επίσης τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία με υψηλές δασμολογικές κυρώσεις, εάν παράγει αυτοκίνητα στο γειτονικό Μεξικό και όχι στις ΗΠΑ. "Θα έλεγα στην BMW, εάν κατασκευάζετε ένα εργοστάσιο στο Μεξικό και θέλετε να πουλήσετε αυτοκίνητα στις ΗΠΑ χωρίς να καταβάλετε φόρο 35%, τότε ξεχάστε το" απάντησε ο Τραμπ στο ερώτημα για το πως σχολιάζει την πρόθεση της αυτοκινητοβιομηχανίας του Μονάχου να κατασκευάσει εργοστάσιο στο Μεξικό το 2019. "Αυτό που θέλω να πω είναι ότι πρέπει να κατασκευάσουν το εργοστάσιο τους στις ΗΠΑ" διευκρίνισε.

Εκτός τούτων ο Τραμπ επέκρινε τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών και των αμερικανικών αυτοκινητοβιομηχανιών ως μονόπλευρες: "Εάν κάποιος περπατά στην 5η λεωφόρο θα διαπιστώσει ότι όλοι έχουν μια Μερτσέντες μπροστά στο σπίτι τους, έτσι δεν είναι; Το γεγονός είναι ότι κάνατε αθέμιτο ανταγωνισμό απέναντι στις ΗΠΑ" είπε επικριτικά για τους Γερμανούς. Πρόσθεσε δε ότι είναι υπέρμαχος του ελευθέρου εμπορίου, αλλά θα πρέπει να είναι ένα έξυπνο εμπόριο για να μπορεί να λέγεται θεμιτό.

Απάντηση Μέρκελ σε Τραμπ: Η μοίρα της Ευρώπης βρίσκεται στα χέρια της

"Η μοίρα της Ευρώπης βρίσκεται στα χέρια της" τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ απαντώντας στα σχόλια του νέου Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος εξέφρασε την εκτίμηση ότι μετά τη Βρετανία θα αποχωρήσουν κι άλλες χώρες από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

"Νομίζω ότι εμείς οι Ευρωπαίοι κρατάμε την τύχη μας στα χέρια μας" είπε χαρακτηριστικά η Μέρκελ για να συμπληρώσει ότι θα παραμείνει "προσηλωμένη προκειμένου τα 27 κράτη μέλη να εργάζονται από κοινού προς το μέλλον μπροστά στις προκλήσεις του 21ου αιώνα".

Ερωτηθείσα για την κριτική του Τραμπ αναφορικά με τη μεταναστευτική πολιτική η Μέρκελ είπε: "Προσωπικά περιμένω να τελεστεί πρώτα η ορκωμοσία του νέου πρόεδρου. Μετά φυσικά μπορούμε να δουλέψουμε μαζί του σε όλα τα επίπεδα".

Moscovici: Φαντασία να πιστεύει κανείς ότι θα ακολουθήσουν και άλλοι το Brexit

"Είναι σκέτη φαντασία να πιστεύει κανείς ότι και άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα ακολουθήσουν τη Βρετανία και θα αποφασίσουν να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση", τόνισε ο Επίτροπος Οικονομικών της Ευρώπης, Pierre Moscovici, μετά από την δήλωση του Donald Trump ότι θα αποχωρήσουν και άλλες χώρες από την ΕΕ.

Ερωτηθείς για τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου στη συνέντευξή του στους Times of London και στη Bild, ο Moscovici δήλωσε πως το κόστος του Brexit θα είναι "σημαντικό" και ότι θα αποτρέψει άλλες χώρες να κάνουν το ίδιο.

"Δεν ανησυχώ, νομίζω πως αυτή η ιδέα, ότι το Brexit θα είναι μεταδοτικό, είναι μια φαντασίωση, κακή φαντασία", δήλωσε.

Προειδοποίησε ακόμη τον Trump ότι τα σχόλιά του που τάσσονται υπέρ της διάσπασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα συμβάλλουν σε μια καλή έναρξη των διατλαντικών σχέσεων.

Η καλύτερη απάντηση της Ευρώπης μέχρι την ορκωμοσία του Trump θα είναι να παραμείνει σε στάση αναμονής και να παρακολουθήσει τα πρώτα βήματα της νέας κυβέρνησης.

Αλλά ερωτηθείς για τα σχόλια του Trump σχετικά με την επιβολή αυστηρών δασμών στις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η BMW, που προσπάθησε να εισάγει αυτοκίνητα στις ΗΠΑ από τα εργοστάσια του Μεξικό, ο Moscovici τόνισε πως "πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και όταν έρθει η ώρα, να αντιδράσουμε, εάν επιβεβαιωθεί ένα συγκεκριμένο πνεύμα".

Η Ευρώπη δεν πρέπει να είναι αφελής, και πρέπει να είναι σε θέση να αντιδράσει, δήλωσε.

Γερμανός ΥΠΕΞ: Το ΝΑΤΟ "ανησυχεί" για τις δηλώσεις Τραμπ

Το ΝΑΤΟ ανησυχεί μετά τις δηλώσεις του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος χαρακτήρισε τη Βορειοατλαντική Συμμαχία παρωχημένο θεσμό, δήλωσε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ.

"Οι δηλώσεις του εκλεγμένου προέδρου Τραμπ, που θεωρεί ότι το ΝΑΤΟ είναι παρωχημένο, έγιναν δεκτές με ανησυχία", επεσήμανε ο Στάινμαϊερ έπειτα από συνάντηση που είχε με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και προτού παραστεί στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

"Θα δούμε ποιες θα είναι οι επιπτώσεις για την αμερικανική πολιτική", συνέχισε ο υπουργός.

Ο Τραμπ, που επισήμως αναλαμβάνει καθήκοντα την Παρασκευή, δήλωσε σε συνέντευξή του στις εφημερίδες Bild και The Times ότι το ΝΑΤΟ είναι ένας "παρωχημένος" οργανισμός.

Η δήλωση αυτή "έρχεται σε αντίθεση με αυτό που είχε πει ο (μελλοντικός) Αμερικανός υπουργός Άμυνας κατά την ακρόασή του στην Ουάσινγκτον λίγες ημέρες νωρίτερα", εξήγησε ο Γερμανός υπουργός.

Η σύνοδος των 28 υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, που πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες, "προφανώς θα επηρεαστεί, αν όχι θα καθοριστεί, από τις δηλώσεις του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ, ο οποίος προκάλεσε έκπληξη και ταραχή στις Βρυξέλλες και, υποθέτω, σίγουρα όχι μόνο στις Βρυξέλλες", παραδέχθηκε ο Στάινμαϊερ.

Αναφορικά με το Μεσανατολικό, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι ο εβραϊκός εποικισμός δεν θα πρέπει να υπονομεύσει τις προσπάθειες για επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών με τους Παλαιστίνιους, προσθέτοντας όμως ότι η ασφάλεια του Ισραήλ είναι επίσης σημαντική.

"Θα πρέπει να είναι επιθυμία όλων των πλευρών να υπάρξουν αποτελέσματα που θα σημαίνουν ότι το Ισραήλ και η Παλαιστίνη μπορούν να συνυπάρξουν ειρηνικά στη Μέση Ανατολή", δήλωσε ο Σταϊνμάιερ.

Στο Βερολίνο, ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ εκτίμησε από την πλευρά του ότι η Ευρώπη θα πρέπει να επιδείξει "αποφασιστικότητα" μετά τις έντονες επικρίσεις του Τραμπ σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.

"Πιστεύω ότι εμείς, οι Ευρωπαίοι, δεν θα πρέπει να πέσουμε σε βαθιά κατάθλιψη. Δεν υποτιμώ αυτά που είπε ο Τραμπ για το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, όμως θα μας έκανε καλό να επιδείξουμε λίγη αποφασιστικότητα σε μια τέτοια κατάσταση", επεσήμανε ο Γκάμπριελ, επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) μιλώντας στην εφημερίδα Bild.

Ζαν-Μαρκ Ερό: Η Ευρώπη πρέπει να απαντήσει με ενότητα στον Τραμπ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Ερό δήλωσε απαντώντας στη συνέντευξη του Ντόναλντ Τραμπ ότι η καλύτερη απάντηση που μπορούν να δώσουν οι Ευρωπαίοι στις δηλώσεις του νεοεκλεγέντος προέδρου για την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Brexit είναι να δείξουν την "ενότητά" τους.

"Η καλύτερη απάντηση στη συνέντευξη του Αμερικανού προέδρου είναι η ενότητα των Ευρωπαίων, είναι να συστήσουν κοινό μέτωπο", δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών προσερχόμενος στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, απαντώντας στις δηλώσεις Τραμπ στη Bild και στους Times ότι η Βρετανία "είχε δίκιο" στην απόφασή της να βγει από την Ένωση.

Capital.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα