Οι Ολλανδοί απέρριψαν τη συμφωνία Ουκρανίας-ΕΕ

14:30 7/4/2016 - Πηγή: Antinews

Η ολλανδική κυβέρνηση υπέστη μια ταπεινωτική ήττα την Τετάρτη, καθώς οι ψηφοφόροι απέρριψαν με συντριπτική πλειοψηφία την συμφωνία της ΕΕ με την Ουκρανία, με 61,1 τοις εκατό να ψηφίζει "Όχι", σύμφωνα με το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό NOS.

Το δημοψήφισμα θεωρήθηκε ως μια δοκιμασία της κοινής γνώμης έναντι της ΕΕ και έρχεται σε λιγότερο από τρεις μήνες πριν από το βρετανικό.

Η προσέλευση ήταν 32,2 τοις εκατό, σύμφωνα με το NOS, πάνω από το όριο του 30 τοις εκατό που απαιτείται για να σταλεί το ζήτημα ξανά στο κοινοβούλιο.

Ο ευρωσκεπτισκιστής Νάιτζελ Φάρατζ, ηγέτης του ακροδεξιού Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου, τουίταρε την υποστήριξή του στο αποτέλεσμα, λέγοντας ότι είχε μιλήσει με τους διοργανωτές του αιτήματος που οδήγησε στο ολλανδικό δημοψήφισμα και τους κάλεσε στο Ηνωμένο Βασίλειο να συζητήσουν για το Brexit. "Αν οι Ολλανδοί ψηφίσουν 'Όχι' σήμερα, θα είναι ένα κίνητρο και για τους βρετανούς ψηφοφόρους να πουν 'όχι'" είπε δήλωσε ο Ολλανδός ηγέτης της ακροδεξιάς Γκέερτ Βίλντερς.

Παρά το γεγονός ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι μη δεσμευτικό, ο ολλανδικός νόμος λέει ότι ένα "όχι", σε συνδυασμό με την προσέλευση άνω του 30 τοις εκατό, θα σήμαινε ότι η συμφωνία χρειάζεται να συζητηθεί εκ νέου από το κοινοβούλιο.

"Θα πρέπει να περιμένουμε και να δούμε, αλλά είναι σαφές ότι οι ψηφοφόροι του 'όχι' κέρδισαν πειστικά. Το ερώτημα είναι κατά πόσον θα αλλάξει κάτι" δήλωσε ο Πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε στην τηλεοπτική απάντησή του. "Η άποψή μου είναι ότι εάν η προσέλευση είναι περισσότερο από 30 τοις εκατό, με μια τέτοια νίκη για το στρατόπεδο του 'όχι', η επικύρωση δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς συζήτηση".

Η συμφωνία - επίσημα μια "συμφωνία σύνδεσης" - η οποία αποσκοπεί στη βελτίωση του εμπορίου μεταξύ της ΕΕ και της Ουκρανίας, τέθηκε προσωρινά σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου, αλλά θα πρέπει να επικυρωθεί και από τα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ. Το ολλανδικό κοινοβούλιο έχει ήδη στηρίξει τη συμφωνία. Ο Βίλντερς, ηγέτης του Κόμματος της Ελευθερίας, έσπευσε στο Twitter αμέσως μόλις η δημοσκόπηση τελείωσε, λέγοντας ότι το αποτέλεσμα ήταν "σπουδαίο" και ελπίζοντας ότι η προσέλευση θα περάσει το όριο του 30 τοις εκατό.

Ο Εμίλ Ρέμερ, ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος, δήλωσε: "Είμαι χαρούμενος με το αποτέλεσμα. Ο λαός ήθελε να πει στην κυβέρνηση ότι η Ουκρανία είναι πολύ διεφθαρμένη για να υπογράψει μια συμφωνία μαζί τους. Ήθελαν επίσης να δείξουν ότι η Ευρώπη είναι εκεί μόνο για την ελίτ και τις πολυεθνικές".

Ο Αλεξάντερ Πέχτολντ, ηγέτης του φιλελεύθερου κόμματος D66, το οποίο υποστήριξε τη συμφωνία, είπε: "Ήλπιζα ότι η ψηφοφορία για το Ναι και Όχι θα είχε μικρότερη διαφορά". Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είχε προειδοποιήσει ότι το "όχι" των Ολλανδών θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια "ηπειρωτική κρίση". "Θέλω οι Ολλανδοί να καταλάβουν ότι η σημασία του ζητήματος αυτού δεν αφορά μόνο την Ολλανδία" δήλωσε στην εφημερίδα NRC. "Δεν πιστεύω ότι οι Ολλανδοί θα πουν 'όχι', διότι θα ανοίξει την πόρτα μία μεγάλη ηπειρωτική κρίση", είπε. "Η Ρωσία θα καρπωθεί την εύκολη νίκη".

Ήταν το πρώτο δημοψήφισμα που διεξήχθη υπό μια ολλανδική νομοθεσία που υποχρεώνει την κυβέρνηση να ζητά δημοψήφισμα για κάθε αίτημα που έχει την υποστήριξη 300.000 πολιτών. Σε αυτή την περίπτωση, το GeenPeil, μια πρωτοβουλία που έχει συσταθεί από μία ακροδεξιά, ευρωσκεπτικιστική ιστοσελίδα που ονομάζεται GeenStijl, συγκέντρωσε περισσότερες από 400.000 υπογραφές σε έξι εβδομάδες, το περασμένο φθινόπωρο.

Το αποτέλεσμα προκαλεί μια αμηχανία στην κυβέρνηση, καθώς κατέχει την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ, και φέρνει οδυνηρές αναμνήσεις ενός άλλου δημοψηφίσματος για την ΕΕ.

Το 2005, η κεντροδεξιά κυβέρνηση του Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε υποστήριξε μια εκστρατεία του "Ναι" για τα σχέδια να δώσει στην ΕΕ περισσότερες αρμοδιότητες μέσω ενός Ευρωπαϊκού Συντάγματος, με καταστροφικά αποτελέσματα. Περισσότερο από το 60 τοις εκατό ψήφισε "Όχι" στο σύνταγμα, τρεις ημέρες αφού και οι Γάλλοι απέρριψαν την ιδέα. Το επίπεδο της αντιπολίτευσης και της προσέλευσης - 62 τοις εκατό - ξεπέρασε όλες τις προβλέψεις.

politico.eu

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα