Οι νέοι αποκεφαλισμοί του Isis στη Λιβύη αποδεικνύουν την εξάπλωση της ομάδας

Το τελευταίο φρικιαστικό βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το Ισλαμικό Κράτος δείχνει το μαζικό αποκεφαλισμό 21 Κοπτών της Αιγύπτου στη Λιβύη και υπογραμμίζει την ανησυχητική εξάπλωση της τζιχαντισιτκής ομάδας, πέρα από τα γνωστά πεδία θανάτου της Συρίας και του Ιράκ.

Η αποτρόπαιη ταινία – με τα θύματα να είναι και πάλι γονατιστά με πορτοκαλί φόρμες - επιβεβαιώνει αυτό που είχαν επισημάνει πριν από λίγες ημέρες οι προπαγανδιστές

του Isis. Η γλώσσα που απεύθυναν σε αυτούς τους Άραβες χριστιανούς είναι τόσο γεμάτη μίσος και φανατισμό όπως και αυτή που χρησιμοποιήθηκε εναντίον των σιιτών μουσουλμάνων, των δυτικών δημοσιογράφων και των εργαζομένων σε οργανώσεις βοήθειας, των οποίων οι δολοφονίες από το Isis έχουν προσελκύσει μέχρι τώρα μεγαλύτερη προσοχή σε διεθνές επίπεδο.

Όπως και η πρόσφατη θυσία του ιορδανού πιλότου Μουάντ αλ-Κασασμπέχ που συνελήφθη από τους εξτρεμιστές στη Συρία, αυτή η μαζική δολοφονία θα τρομάξει περισσότερο την αιγυπτιακή κοινή γνώμη, αλλά και του ευρύτερου αραβικού κόσμου. Οι αρχές στο Κάιρο και οι συντηρητικοί σύμμαχοί τους στον Κόλπο ανησυχούν βαθύτατα για το αυξανόμενη χάος στη Λιβύη. Η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν ήδη παρέμβει εναντίον των ισλαμιστών και μπορεί θα το ξανακάνουν τώρα ακόμα πιο έντονα.

Το Isis, από την πλευρά του, κάνει μια συνειδητή προσπάθεια για να διαφημίσει την εμβέλειά του. Έχει ήδη κηρύξει τρεις περιοχές της Λιβύης επαρχίες του - και οι υπότιτλοι που συνόδευαν την ταινία των αποκεφαλισμών αναγνώρισαν την τοποθεσία δίπλα στην παραλία, ως την «επαρχία της Τρίπολης» - κάπου στην περιοχή της πρωτεύουσας της χώρας, πιθανώς στη Σύρτη, όπου έπιασαν του Αιγύπτιους ομήρους. Η αναφορά στη Ρώμη, δύο φορές, φαινόταν σαν ένας σκωπτικός χλευασμός στους Ευρωπαίους.

Τον περασμένο μήνα, το Isis έκανε μια βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στο καλύτερο ξενοδοχείο της Τρίπολης, μια επιχείρηση που σκότωσε εννέα και φάνηκε και πάλι ότι έχει σχεδιαστεί για να σηματοδοτήσει την δραματικά απειλητική παρουσία του πέρα από το «εμιράτο» της Ντέρνα στα ανατολικά, όπου οι μαύρες σημαίες κυματίζουν από την ανατροπή του Μουαμάρ Καντάφι στην εξέγερση του 2011.

Τα γεγονότα για αυτό είναι δύσκολο να γίνουν αντιληπτά, αλλά η ομάδα φαίνεται να αντλεί στήριξη από Λίβυους που αγωνίστηκαν στο παρελθόν στο πλευρό των ντόπιων μαχητών της Ανσάρ αλ-Σαρία, της οποίας το οχυρό είναι στη Βεγγάζη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης. Άλλοι έχουν επιστρέψει από τον πόλεμο στη Συρία. Και, όπως ακριβώς και στη Συρία, το Isis ήταν ένας πόλος έλξης για όσους ήδη κλίνουν προς την αδιάλλακτα βίαιη άποψη των σαλαφιστών-τζιχαντιστών για τον κόσμο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η online προπαγάνδα για τις επιθέσεις στη Λιβύη γίνεται σε παραγωγή των ίδιων επαγγελματικών όπως φαίνεται μέσων μαζικής ενημέρωσης που διανέμουν ειδήσεις από το Λεβάντε. Ο Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι, ο «χαλίφης» της ομάδας του Ιράκ, αναφέρθηκε στη βορειοαφρικανική χώρα στην αλαζονική ομιλία που έκανε τον περασμένο Νοέμβριο. Η ανάπτυξη του Isis στη Λιβύη είναι ένα σύμπτωμα της βίας, της ανομίας και της αναρχίας στη χώρα, τέσσερα χρόνια μετά την επανάσταση της 17 Φλεβάρη. Σήμερα διαθέτει δύο αντίπαλες κυβερνήσεις και πρωθυπουργούς και πολλές ανεξέλεγκτες ένοπλες ομάδες που είναι πιο ισχυρές από κάθε κεντρική εξουσία. Όπως και στη Συρία, ο εξτρεμισμό ευδοκιμεί.

Ακόμη και πριν να προκύψει αυτή η τελευταία θηριωδία, η Ιταλία προσφέρθηκε την Κυριακή να είναι επικεφαλής μιας διεθνούς δύναμης για την αντιμετώπιση της απειλής της τζιχάντ, καθώς ο ΟΗΕ συνεχίζει να προσπαθεί να συγκαλέσει συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός και τη δημιουργία μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Η συνέπεια μιας ακόμα πράξης μαζικής δολοφονίας που προσελκύει το ενδιαφέρον μπορεί να εστιάσει τώρα την προσοχή του κόσμου πιο έντονα σε μια κρίση που έχει αγνοηθεί για πολύ καιρό.

www.theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα