Οι Κάννες και το Καστελόριζο του Τσίπρα σε συσκευασία πακέτο 3ου μνημονίου

(Ανανεωμένο) H νέα λεόντειος και ταπεινωτική συμφωνία με τη σφραγίδα και την υπογραφή του Τσίπρα είναι το τίμημα της παραμονής στο ευρώ και αναμένονται με μορφή χιονοστιβάδας οι πολιτικές εξελίξεις αρχής γενομένης από σήμερα το απόγευμα.

Ήδη από τις Βρυξέλλες μετά το τέλος της 17ωρης σχεδόν συνόδου των ηγετών της ευρωζώνης ο Τσίπρας

κατέστησε σαφές ότι δεν έχει σκοπό να αποχωρήσει από την πρωθυπουργία και πως εγγυάται την εφαρμογή του νέου μνημονίου.

Πλέον η διάσπαση, ουσιαστικά η διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ είναι γεγονός. Η αντίστροφη μέτρηση είχε αρχίσει από την προηγούμενη Παρασκευή όπως εκφράστηκε στην ψηφοφορία τα ξημερώματα του Σαββάτου για την παροχή εξουσιοδότησης για την υπογραφή του νέου μνημονίου. Ουσιαστικά εκτός όλων των άλλων ο Τσίπρας αθετεί και την τελευταία υπόσχεσή του ότι δεν πρόκειται να γίνει Παπαδήμος.

Οι επόμενες κινήσεις του πρωθυπουργού αναμένονται να κινηθούν στην ίδια κατεύθυνση της «συνεννόησης» με τα τρία κόμματα που στήριξαν με τα όσα ακολούθησαν την επόμενη του δημοψηφίσματος και μένει να φανεί κατά πόσον θα έχουμε μια νέα κυβέρνηση «ειδικού σκοπού».

Στο μεταξύ, ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για το μέλλον της παρούσας κυβέρνησης άφησε ο Πάνος Καμμένος μετά τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ εξέφρασε τη διαφωνία του με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε, με το αιτιολογικό ότι βρίσκεται εκτός των ορίων του κοινού ανακοινωθέντος των πολιτικών αρχηγών. Ωστόσο δεν επέρριψε ευθύνες στον πρωθυπουργό, αντίθετα μίλησε με σκληρά λόγια για τη στάση της Γερμανίας και των δορυφόρων της κάνοντας λόγο για “εκβιασμό” και “πραξικόπημα”, ενώ επικριτικός ήταν και για τη στάση των αρχηγών των άλλων κομμάτων που είχαν συνυπογράψει την εξουσιοδότηση προς τον Αλέξη Τσίπρα να διαπραγματευτεί.

Πάντως ο Πάνος Καμμένος δεν ξεκαθάρισε ούτε πως θα εκφραστεί η στάση των ΑΝΕΛ στη βουλή (αύριο το πρωί συνεδριάζει η κοινοβουλευτική ομάδα), ούτε πολύ περισσότερο αν μένει ή φεύγει από την κυβέρνηση. Αντιθέτως μίλησε με γρίφους σε σχετική ερώτηση σημειώνοντας ότι στη δημοκρατία υπάρχουν όλες εκείνες οι διαδικασίες που μπορούν να οδηγήσουν σε λύση και τάχθηκε κατηγορηματικά κατά μιας οικουμενικής ή κυβέρνησης ειδικού σκοπού κατηγορώντας τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι υπονόμευσαν τη διαπραγματευτική προσπάθεια του πρωθυπουργού.

Δεν αποκλείεται πάντως η όλη προσπάθεια του Πάνου Καμμένου να είναι και σε πλήρη συνεννόηση με τον Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να αποφευχθεί το σενάριο της μετατροπής του πρωθυπουργού σε νέο “Παπαδήμο” όπως άλλωστε δήλωνε μετ' επιτάσεως τις προηγούμενες μέρες και να οδηγηθούμε σε εκλογές, όπως ουσιαστικά επιθυμεί ουσιαστικά ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το άλλο μεγάλο αγκάθι για τον πρωθυπουργό βρίσκεται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ καθώς όπως δείχνουν τα πράγματα η διάσπαση του θα είναι εκρηκτική. Οι απώλειες 30 βουλευτών θεωρούνται δεδομένες και οι μικρότερες δυνατές κάτω από τις παρούσες συνθήκες. Η Ίσκρα του Λαφαζάνη με ανάρτηση για τη νέα συμφωνία κάνει λόγο για «μνημόνιο καταστροφής» και τονίζει ότι θα δώσουν αγώνα με το εργατικό κίνημα προεξοφλώντας την καταψήφισή του εκτός από τους 15 βουλευτές που καταψήφισαν (όχι, παρών, αποχές) και από τους άλλους 15 μεταξύ των οποίων και δύο υπουργοί που ψήφισαν ΝΑΙ ωστόσο με δήλωσή τους κατέστησαν σαφές ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν νέα μέτρα.

Ήδη ανακοινώθηκε ότι παραιτείται από βουλευτής και υπουργός ο Νίκος Χουντής και αναμένεται να ακολουθήσουν κι άλλοι. Εκτός της κυβέρνησης θα βρεθούν σίγουρα οι Π. Λαφαζάνης και Δ. Στρατούλης ενώ ο κ. Χουντής θα πάρει τη θέση του κ. Γλέζου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Έντονα ακούγεται και το όνομα του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας, Κ. Ήσυχου, ενώ άγνωστο είναι τι θα κάνει η αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη, που φαίνεται να αρνείται οποιαδήποτε αλλαγή στον νόμο για τις 100 δόσεις που απαιτούν οι δανειστές.

Πριν από λίγο την πρόθεσή του να καταψηφίσει την συμφωνία στη βουλή και να παραιτηθεί, εξέφρασε και ο βουλευτής Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Κοδέλας.

Όπως τόνιζαν στενοί συνεργάτες του κ. Λαφαζάνη, δεν πρόκειται να ψηφίσει την συμφωνία που πήρε ο Αλέξης Τσίπρας από την Σύνοδο Κορυφής, αλλά ούτε και τα μέλη της Αριστερής Πλατφόρμας.

Αυτή η διαφοροποίηση τους αναμένεται να εκδηλωθεί με τρεις τρόπους: είτε με παρόν, είτε με όχι, είτε και με αποχή. Και αυτό εναπόκειται στον κάθε βουλευτή πως θα αποφασίσει να πράξει, όπως τονίζεται.

Τέλος, τονίζεται ότι ο κ.Λαφαζάνης δεν σκέφτεται να παραιτηθεί, ενώ κάτι τέτοιο δεν του έχει ζητήσει ούτε ο πρωθυπουργός. Νωρίτερα στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στον 2ο όροφο της Βουλής πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των κορυφαίων στελεχών της "αριστερής πλατφόρμας" με την συμμετοχή των Π. Λαφαζάνη, Δ. Στρατούλη, Ν. Χουντή, Κ. Ήσυχου, Στ Λεουτσάκου, Θ. Πετράκου, Ι. Σταθά, και Σ. Παπαδογιάννη όπου εξετάστηκαν οι περαιτέρω κινήσεις τους ενόψει και της ψήφισης της συμφωνίας με τους δανειστές την οποία θεωρούν "νέο μνημόνιο" που θα καταστρέψει τη χώρα. Αύριο συνεδριάζει και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, όπου θα φανεί εάν το κόμμα θα διασπαστεί ή εάν η προεδρική πλειοψηφία και η αριστερή πτέρυγα αποφασίσουν κάτι διαφορετικό. Όπως π.χ. να παραιτηθούν από τα κυβερνητικά αξιώματα κάποιοι, να στηρίξουν την κυβέρνηση αλλά και να είναι απέναντί της. Βεβαίως, δεν αποκλείεται η διάσπαση και τότε ενδιαφέρον θα έχει ο αριθμός των βουλευτών που θα αποχωρήσουν και αν θα παραιτηθούν από την βουλευτική έδρα, όπως δεσμεύονται. Οι 32 βουλευτές που δεν ψήφισαν την εξουσιοδότηση, δεν θα ψηφίσουν ούτε τα μέτρα προς εφαρμογή της συμφωνίας που αναμένεται να φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση από την Τετάρτη. Είναι, δε, πολύ πιθανό οι διαφοροποιήσεις βουλευτών να αυξηθούν.

Την ίδια στιγμή εντείνονται οι πιέσεις προς την πρόεδρο της Βουλής να παραιτηθεί. Η ίδια πάντως έχει ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να προβεί σε αυτή την ενέργεια.

Ερωτηματικό παραμένει ποιο δρόμο θα ακολουθήσει η κ. Κωνσταντοπούλου. Του κόμματος ή τον δικό της;

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα