«Η Ελλάδα υποχώρησε»

Μετά από μήνες τελεσιγράφων που έληγαν χωρίς καμία σημασία και τελικές απαιτήσεις που δεν τηρήθηκαν, η απειλή εξόδου από το ευρώ φαίνεται να έπεισε τελικά την Ελλάδα να συνθηκολογήσει με τους πιστωτές της, σχολιάζει ο Mark Gilbert. Παρόλες τις διπλωματικές προσπάθειες της Γαλλίας την περασμένη εβδομάδα για να βοηθήσει την Ελλάδα να καταλήξει σε συμφωνία, αποδείχθηκε επίσης ότι υπάρχει

πραγματικά μόνο μία φωνή που έχει σημασία στην Ευρώπη - και αυτή προέρχεται από το Βερολίνο. Μόλις η Γερμανία αύξησε την πιθανότητα η Ελλάδα να βγει ανεπίσημα από το κοινό νόμισμα, η κατάσταση έγινε γρήγορα διττή για τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Τώρα, φαίνεται ότι αυτός θα πρέπει να πουλήσει στο εκλογικό σώμα του μια ακόμη πιο απαιτητική διαπραγμάτευση από αυτήν που οι ψηφοφόροι του έθνους πρόσφατα απέρριψαν.

«Το πιο σημαντικό νόμισμα χάθηκε και αυτό είναι η εμπιστοσύνη» είπε η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ συνοψίζοντας τα πράγματα, καθώς άρχιζαν οι 17ωρες διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες. Πίσω στην Αθήνα, η ελληνική κυβέρνηση απάντησε με τη συνήθη υστερία της. Η Γερμανία «καταστρέφει» την Ευρώπη για τρίτη φορά μέσα σε έναν αιώνα, είπε ο Νίκος Φίλης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος ΣΥΡΙΖΑ. «Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα, στις διαπραγματεύσεις είναι εικονικός πνιγμός».

Αυτή η γλώσσα βοηθά να εξηγήσουμε γιατί η Μέρκελ έχασε την υπομονή της με την Ελλάδα. Απαιτώντας ο Τσίπρας να παραδώσει περιουσιακά στοιχεία αξίας περίπου 50 δις ευρώ σε ένα ανεξάρτητο ταμείο, που θα μπορούσε να τα πωλήσει – μήπως θέλει κανένας να αγοράσει ένα ελληνικό νησί;- οι δανειστές της Ελλάδας ουσιαστικά υποχρεώνουν την κυβέρνηση να παραχωρήσει την κυριαρχία της σε αντάλλαγμα για περισσότερα χρήματα. Αυτό είναι σκληρό, αλλά κατανοητό. Σε αντάλλαγμα για τα δισεκατομμύρια ευρώ πρόσθετης ενίσχυσης, οι πιστωτές της χώρας έχουν το δικαίωμα να απαιτήσουν παρεμβατική εποπτεία σχετικά με την πρόοδο των οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

Η Ελλάδα χρειάζεται 22 δις ευρώ για να πληρώσει τους λογαριασμούς της μόνο μέχρι το τέλος του Αυγούστου, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της Μάλτας Εντουαρντ Σικλούνα. Αυτό περιλαμβάνει τα 3,5 δις ευρώ που η Ελλάδα έχει προγραμματιστεί να επιστρέψει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στις 20 Ιουλίου και 10 δις ευρώ για τις τράπεζες της. «Οι Έλληνες έχουν επιτέλους κατανοήσει ότι αν δεν πάρουν μια ένεση ρευστότητας βρίσκονται αντιμέτωποι με το σενάριο της Ημέρας της Κρίσεως», δήλωσε ο Σικλούνα το Σαββατοκύριακο πριν επιτευχθεί η συμφωνία.

Η μεγαλύτερη προτεραιότητα τώρα είναι να ξαναγεμίσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας, ώστε οι τράπεζες της να ξανανοίξουν. Οι κεφαλαιακοί έλεγχοι στην Κύπρο διήρκησαν δύο χρόνια. Ιδανικά, με την υποστήριξη της ΕΚΤ, η Αθήνα θα κινηθεί πιο γρήγορα από αυτό. Αυτή η συμφωνία, βέβαια, μπορεί να «ξεφτίσει». Η περικοπή των συνταξιοδοτικών δαπανών και η αύξηση των φόρων θα είναι βαθύτατα αντιδημοφιλή στην εγχώρια αγορά. Και ενώ ο Τσίπρας είπε ότι κέρδισε ένα πρόγραμμα αναδιαρθρώσεως του χρέους, η Μέρκελ εξακολουθεί να αποκλείει μια ολοκληρωτική μείωση του.

Τώρα, το ελληνικό κοινοβούλιο θα μπορούσε να απορρίψει τη συμφωνία. Οι Έλληνες, εν τω μεταξύ, πρέπει να αναρωτηθούν τι κέρδισαν με την λογομαχία τους τελευταίους πέντε μήνες και γιατί η λιτότητα που μόλις καταψήφισαν επέστρεψε εκδικητικά. «Η εμπιστοσύνη πρέπει να ξαναχτιστεί, οι ελληνικές αρχές πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για ό,τι συμφώνησαν πολιτικά εδώ» είπε η Μέρκελ στον απόηχο της συμφωνίας σήμερα το πρωί. Αν ο Τσίπρας υποχωρήσει σχετικά με τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που συμφώνησε τώρα, η Γερμανία θα βιαστεί να πατήσει το κουμπί εκτίναξης από το ευρώ. Προς το παρόν, ας ελπίσουμε ότι η συμφωνία θα παραμείνει.

bloombergview.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα