Ομόφωνη συμφωνία για την Ελλάδα - «Εχουμε... Agreekment»

Μετά από 17 ώρες εξαντλητικών συζητήσεων, απειλών, εκβιασμών, σκληρών τελεσιγράφων, οι 19 ηγέτες κατάφεραν να βγάλουν «λευκό καπνό» στις Βρυξέλλες. Η ιστορική Σύνοδος Κορυφής διώχνει το φάσμα της διάσπασης της Ευρωζώνης μέσω ενός Grexit και ταυτόχρονα δίνει στην Ελλάδα την ευκαιρία να προχωρήσει αποφεύγοντας την πραγματική καταστροφή αλλά έχοντας να αντιμετωπίσει το πιο σκληρό Μνημόνιο.

Την

ικανοποίηση τους για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο θέμα της Ελλάδας εξέφρασαν σήμερα από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ και του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Οι τρεις πρόεδροι χαιρέτισαν την εποικοδομητική στάση της Ελλάδας επισημαίνοντας ότι θα υπάρξει χρηματοδότηση βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα ούτως ώστε η Ελλάδα να ανταποκριθείτε στο εγγύς μέλλον στις άμεσες υποχρεώσεις της.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Γιουνκερ ανέφερε ότι τώρα είναι δυνατή η εφαρμογή ενός προγράμματος ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας με κονδύλια ύψους 35 δις ευρώ.

Αναφερόμενοι στο ταμείο που θα δημιουργηθεί για την εξόφληση των δανείων ανέφεραν ότι θα έχει την έδρα του στην Ελλάδα και θα είναι ύψους 50 δις ευρώ. Τα μισά έξ αυτών θα κατευθυνθούν προς την απόσβεση των δανείων ενώ τα υπόλοιπα θα χρησιμοποιηθούν κατα το ήμισυ για αναπτυξιακά έργα και κατα το ήμισυ για την ανακεφαλαίωση των ελληνικών τραπεζών. Οι κοινοτικοί ιθύνοντες ανέφεραν πως το ζήτημα του χρέους θα εξεταστεί στο μέλλον, ενώ ο πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε πως ειναι βέβαιος οτι οι σημερινές αποφάσεις θα εγκριθούν απο τη Βουλή των Ελλήνων.

«Σήμερα είχαμε έναν στόχο, να πετύχουμε συμφωνία. Μετά από 17 ώρες, πετύχαμε συμφωνία. Συμφωνήσαμε ότι οι ελληνες μπορούν να αρχίσουν τις διαπραγματεύσεις. Θα συνεχιστεί η οικονομική στήριξη προς την Ελλάδα» δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαικού ΣυμβουλίουΝτόναλντ Τουσκ, ανακοινώνοντας τη συμφωνία.

Έχουμε Agreekment, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τουσκ, επισημαίνοντας ότι δίνεται η δυνατότητα στην Ελλάδα να επιστρέψει στην τροχιά της Ευρώπης. Η συμφωνία όπως ανέφερε προβλέπει αυστηρούς όρους και άμεση χρηματοδότηση για τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες της Ελλάδας.

«Η συμφωνία ήταν εξαιρετικά δύσκολη, χρονοβόρα αλλά επετεύχθη», τόνισε από την πλευρά του ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και πρόσθεσε: «Από την αρχή υποστηρίζαμε ότι δεν θα υπήρχε Grexit. Η Κομισιόν επέμενε πάντοτε σε λύση του προβλήματος».

Κατά τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ένα από τα κομβικά ζητήματα ήταν η οικοδόμηση εμπιστοσύνης, αλλά και η εργασία που έπρεπε να γίνει σε πολλά επιμέρους θέματα. «Έγινε έξτρα προσπάθεια από πολλές πλευρές για την επίτευξη συμφωνίας», δήλωσε ο Γιούνκερ.

Βασικό θέμα συζήτησης ήταν το ταμείο που θα στηρίξει την ελληνική προσπάθεια. Στο ταμείο αυτό, όπως είπε ο Γιούνκερ, θα γίνει μεταφορά περιουσιακών στοιχείων, ρευστοποίηση αυτών των περιουσιακών στοιχείων από ιδιωτικοποιήσεις ή διαχείριση κεφαλαίων και τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν κατά 50% για επενδύσεις στην Ελλάδα και κατά 50% για την αποπληρωμή του χρέους και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Δήλωσε ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα, αλλά και από το γεγονός ότι τελικά στη συμφωνία υπάρχει πρόβλεψη και για την ανάπτυξη.

Όπως είπε, είναι ευτυχής που έγινε αποδεκτή η πρόταση της Κομισιόν για αναπτυξιακό πρόγραμμα ύψους 35 δισ. ευρώ

«Η εμπιστοσύνη ήταν ένα πολύ σημαντικό στοιχείο», πρόσθεσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσθέτοντας ότι «στη συμφωνία κάποια ζητήματα προωθήθηκαν ώστε να τα προωθήσει γρήγορα το ελληνικό κοινοβούλιο». Σύμφωνα με τον Ντάισελμπλουμ, πρώτα ψηφίζει η ελληνική Βουλή, μετά επικυρώνουν τα άλλα κοινοβούλια και μετά ολοκληρώνεται η συμφωνία.

Ο Ντάισελμπλουμ πρόσθεσε: «Συμφωνήσαμε ότι απαιτείται έξτρα προσπάθεια. Θα δείτε ότι κάποια από τα σημεία έχουν έρθει σε πρωθύστερο επίπεδο για να νομοθετήσει η Βουλή των Ελλήνων. Υπάρχουν στο κείμενο μεταρρυθμίσεις στην αγορά. Θα υπάρχει ένα fund όπου θα μεταφερθούν περιουσιακά στοιχεία και θα υπάρχει ρευστοποίηση. Τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για να μειωθεί το χρέος. Οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν 25 δις ευρώ».

Την ικανοποίησή της για τη συμφωνία ύψους 82-86 δισ. ευρώ για τρία χρόνια ανακοίνωσε η Άνγκελα Μέρκελ.

Η καγκελάριος ξεκαθάρισε ότι τα προαπαιτούμενα πρέπει να περάσουν από τη Βουλή των Ελλήνων έως 15 Ιουλίου, προτού η συμφωνία ψηφιστεί από τα υπόλοιπα κοινοβούλια.

«Τα θετικά υπερίσχυσαν των αρνητικών. Επιβεβαιώθηκαν οι αρχές της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας» σημείωσε.

Η καγκελάριος αναφέρθηκε στα μέτρα που πρέπει να ψηφιστούν στη Βουλή των Ελλήνων μέχρι τις 15 Ιουλίου για τον ΦΠΑ, τα εργασιακά και τα φορολογικά.

Τέλος ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, έκανε λόγο για μια "ιστορική απόφαση" της Ευρωπαϊκής Ενωσης και μία "θαρραλέα επιλογή" του Αλέξη Τσίπρα.

Να θυμίσουμε ότι τα μεγάλα αγκάθια μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες ήταν ο ρόλος του ΔΝΤ και το Ταμείο για την αποπληρωμή του χρέους.

Τι προβλέπει η συμφωνία:

Μέχρι τις 15 Ιουλίου πρέπει να έχουν νομοθετηθεί τα προαπαιτούμενα: αλλαγή του συνταξιοδοτικού, στην αλλαγή του καθεστώτος της ΕΛΣΤΑΤ, αύξηση του ΦΠΑ. Επίσης θα πρέπει να υπάρξει αναμόρφωση του κώδικα δημόσιας διοίκησης.

Προβλέπονται μεταρρυθμίσεις για την αγορά εργασίας.

Θα υπάρξει ένα Ταμείο όπου θα γίνει μεταφορά περιουσιακών στοιχείων και θα υπάρξει ρευστοποίηση για να μειωθεί χρέος. Το ταμείο επίσης θα συμβάλλει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, με το ποσό που απαιτείται να ανέρχεται σε 25 δισ. Τα υπόλοιπα θα χρησιμοποιηθούν για τη μείωση του χρέους (50%) και για τις επενδύσεις (50%). Στην Ελλάδα και όχι στο Λουξεμβούργο όπως είχε προτείνει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα έχει την έδρα του το Ταμείο εγγυοδοτήσεων και η ευθύνη λειτουργίας του θα ανήκει στην Ελλάδα, αλλά με την υποστήριξη των "θεσμών". Ειδικοί εμπειρογνώμονες θα αποφασίσουν ποια είναι τα περιουσιακά στοιχεία που θα εκποιηθούν.

Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι επιτύχαμε αναδιάρθρωση του χρέους, αν και η Μέρκελ απέκλεισε ενδεχόμενο «κούρεμα».

Θα δοθούν 35 δις στην Ελλάδα, από το πακέτο Γιούνκερ, για αναπτυξιακά προγράμματα.

Πρέπει να περάσουν από την Ελληνική Βουλή πρώτα τα προαπαιτούμενα, μετά ολόκληρη η συμφωνία, στη συνέχεια το Eurogroup θα πιστοποιήσει πως όλα έγιναν όπως συμφωνήθηκαν και τέλος θα συγκληθεί εκτάκτως η γερμανική βουλή και τα Κοινοβούλια των υπολοίπων χωρών.

Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία, θα ξεκινήσουν οι επίσημες διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα χρηματοδότησης από τον ESM. Αυτό θα γίνει στις επόμενες εβδομάδες.

Νέο πρόγραμμα από το ΔΝΤ θα αιτηθεί η Ελλάδα

Νέο πρόγραμμα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα αιτηθεί η Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος το Μάρτιο του 2016 όπως προκύπτει από τη συμφωνία που συνομολόγησε η ελληνική κυβέρνηση στις Βρυξέλλες.

Το νέο πρόγραμμα θα ακολουθεί στην ωρίμανση το αντίστοιχο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), ήτοι θα εκτείνεται έως το 2018.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί μεγάλη υποχώρηση για την ελληνική κυβέρνηση η οποία επιδίωκε την έξοδο του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα τον προσεχή Μάρτιο.

Ωστόσο, για να κλειδώσει η συμμετοχή του Ταμείου στο νέο ελληνικό πρόγραμμα σημαίνει πως το ΔΝΤ έλαβε διαβεβαιώσεις για το χρέος.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ χαρακτήρισε τη συμφωνία που επιτεύχθηκε ως «καλό βήμα για την ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης».

imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα