Οι ΗΠΑ εγκαταλείπουν την UNESCO

Σε μια αιφνιδιαστική απόφαση που αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις, η αμερικανική κυβέρνηση αποφάσισε την αποχώρηση των ΗΠΑ από την UNESCO, έναν από τους πιο σημαντικούς εξειδικευμένους διεθνείς οργανισμούς του ΟΗΕ.Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, η αιτιολογία της απόσυρσης

της χώρας από τον Εκπαιδευτικό Επιστημονικό και Πολιτιστικό Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών είναι η «συνεχιζόμενη προκατάληψη εναντίον του Ισραήλ».

Στην σχετική ανακοίνωση του, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενημερώνει ότι η απόφαση της αποχώρησης θα τεθεί σε ισχύ στις 31 Δεκεμβρίου του 2018 και ζητά η αμερικανική αποστολή να έχει μόνιμο ρόλο παρατηρητή στη συνέχεια.

«Η απόφαση δεν ελήφθη ελαφρά τη καρδία και αντανακλά την ανησυχία των ΗΠΑ για τις αυξανόμενες καθυστερούμενες οφειλές στην UNESCO, την ανάγκη για θεμελιώδη μεταρρύθμιση στην οργάνωση και τη συνεχιζόμενη αντι-ισραηλινή προκατάληψη στην UNESCO» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Η UNESCO δημιουργήθηκε στις 16 Νοεμβρίου του 1947. Στόχος του Οργανισμού, σύμφωνα με το καταστατικό του, είναι η παγίωση της παγκόσμιας ειρήνης μέσα από την επικοινωνία των λαών δια της εκπαίδευσης, των φυσικών και κοινωνικών επιστημών και του πολιτισμού. Μέλη της UNESCO είναι σχεδόν όλα τα κράτη του ΟΗΕ.

protothema.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα