Οι ευρωπαίοι υπουργοί συζητούν για τα «έξυπνα σύνορα»

Οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ συναντώνται σήμερα στο Λουξεμβούργο για να συζητήσουν πώς να εντατικοποιήσουν τους ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα και να επιταχύνουν την επιστροφή των ανεπιθύμητων μεταναστών. Οι υπουργοί ελπίζουν να ανακόψουν τη ροή των μεταναστών και να διαχειριστούν καλύτερα τον αριθμό των αιτούντων άσυλο που προσπαθούν να εισέλθουν στην ΕΕ.

Περίπου 500.000 προσπάθησαν να περάσουν τα εξωτερικά σύνορα κατά τους πρώτους

οκτώ μήνες του τρέχοντος έτους. Οι περισσότεροι εισήλθαν πρώτα στην Ελλάδα, προτού κατευθυνθούν προς τα Δυτικά Βαλκάνια και την Ουγγαρία.

«Έξυπνα σύνορα»

Μεταξύ των ιδεών που θα συζητηθούν είναι η μελλοντική ανάπτυξη ενός συστήματος εισόδου/εξόδου των μεταναστών, το οποίο θα καταγράφει σε ηλεκτρονική βάση δεδομένων την ημερομηνία και το σημείο εισόδου, καθώς και τη διάρκεια της σύντομης επιτρεπόμενης παραμονής –το σχέδιο του 1 δις ευρώ είναι γνωστό και ως «έξυπνα σύνορα». Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε τα μέτρα αυτά κατά το 2013, αλλά μπήκαν προσωρινά στο αρχείο μετά τις ανησυχίες σχετικά με το προβλεπόμενο κόστος και τη δυνατή πρόσβαση επιβολής του νόμου.

Ένας διπλωμάτης της ΕΕ δήλωσε ότι η Επιτροπή πρόκειται να προβεί σε νέες προτάσεις για τα έξυπνα σύνορα πριν από το τέλος του έτους. «Η ευρύτερη συζήτηση σχετικά με τα εξωτερικά σύνορα της Σένγκεν θα εξετάσει επίσης πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία καλύτερα και η Επιτροπή φέρνει κάποιες σχετικές προτάσεις προς το τέλος του έτους για τα έξυπνα σύνορα», είπε.

Η Τάνια Φαγιόν, κεντροαριστερή ευρωβουλευτής από τη Σλοβενία, είναι ένας από τους επικεφαλής διαπραγματευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με το θέμα. Προ μηνών σχολίασε δηκτικά το αρχικό πακέτο της Επιτροπής. «Η αδιάκριτη μαζική συλλογή δεδομένων χωρίς συγκεκριμένη αιτία πρέπει να μα ανησυχεί όλους» είπε. Αλλά οι υπουργοί Εσωτερικών θα το συζητήσουν και θα ακούσουν επίσης την παρουσίαση της Επιτροπής για ένα μελλοντικό ευρωπαϊκό σώμα φύλαξης των συνόρων και των ακτών.

Συνοριοφύλακες της ΕΕ

Τόσο η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ όσο και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ τόνισαν στο Στρασβούργο ότι το πανευρωπαϊκό σώμα για τα σύνορα είναι απαραίτητο. Η ιδέα δεν είναι καινούργια. Ο Επίτροπος της ΕΕ για τη μετανάστευση Δημήτρης Αβραμόπουλος είχε ήδη μιλήσει γι 'αυτό τον περασμένο Νοέμβριο.

Η Επιτροπή είχε επίσης χρηματοδοτήσει μια μελέτη σκοπιμότητας σχετικά με αυτό. Η μελέτη που δημοσιεύθηκε πέρυσι προτείνει μια προσέγγιση τριών φάσεων για τη σύσταση του οργανισμού. Η τελική φάση της θα είναι ένας εντελώς νέος οργανισμός – η Επιτροπή για τη Διαχείριση των συνόρων του Σένγκεν (CSBM). Θα αποτελείται από συνοριοφύλακες στο πλαίσιο μιας διοικητικής δομής σε επίπεδο ΕΕ.

Η Επιτροπή, από την πλευρά της, θα κάνει μια πρόταση γύρω στο Δεκέμβριο. Η διασυνοριακή υπηρεσία της ΕΕ Frontex θα είναι το κλειδί. Τον Σεπτέμβριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι ο οργανισμός θα πρέπει να ενισχυθεί, προκειμένου να συνεχίσει να λειτουργεί.

euobserver.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα