Ρωσικοί πύραυλοι από την Κασπία εναντίον τζιχαντιστών στη Συρία

Ρωσική πύραυλοι από πολεμικά πλοία της Κασπίας Θάλασσας διένυσαν περισσότερα από 900 μίλια για να πλήξουν στόχους στη Συρία, καθώς οι κυβερνητικές δυνάμεις της Συρίας ξεκίνησαν μια χερσαία επίθεση σε τομείς που περιλαμβάνουν ομάδες ανταρτών, δήλωσαν αξιωματούχοι. Ο βομβαρδισμός σηματοδοτεί την πρώτη ναυτική επιχείρηση της στρατιωτικής επέμβασης της Ρωσίας και μια ακόμα απότομη κλιμάκωση του πολέμου.

Ένας χάρτης από το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δείχνει τη διαδρομή των πυραύλων Κρουζ που διασχίζουν το Ιράν και το Ιράκ – κάτι που θα απαιτούσε προφανώς συντονισμό και από

τα δύο έθνη. Όπως και η Μόσχα, το Ιράν είναι ένας βασικός υποστηρικτής του Μπασάρ αλ-Άσαντ. Η ηγεσία του Ιράκ έχει στενούς δεσμούς με το Ιράν, αλλά εξαρτάται επίσης από την υποστήριξη από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους δυτικούς συμμάχους.

Μια τέτοια διαδρομή παρακάμπτει την Τουρκία που είναι μέλος του ΝΑΤΟ, όπου οι προηγούμενες παραβιάσεις του τουρκικού εναέριου χώρου από ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη προκάλεσαν αυστηρές προειδοποιήσεις από τη δυτική στρατιωτική συμμαχία.

Στη Μόσχα, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού δήλωσε ότι τέσσερα Ρωσικά πολεμικά πλοία εκτέλεσαν 26 πυραυλικές επιθέσεις εναντίον 11 στόχων, αλλά δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, σε μια τηλεοπτική συνάντηση με τον Σοϊγκού, είπε ότι οι πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από «τα νερά της Κασπίας Θάλασσας, από απόσταση 1500 χλμ». Ο Πούτιν πρόσθεσε ότι οι επιθέσεις «κατέστρεψαν όλους τους προγραμματισμένους στόχους», κάτι το οποίο απέδωσε στην «καλή προετοιμασία και τις επιχειρήσεις του στρατιωτικού-βιομηχανικού συμπλέγματος και στην καλή εκπαίδευση του προσωπικού».

Τα σχόλια ακολούθησαν ένα κύμα ρωσικών επιθέσεων που φαίνεται να ξεκίνησαν σε συνεργασία με συριακές δυνάμεις που επιδιώκουν να ανακτήσουν εδάφη μετά από μια σειρά ήττες πριν από τη ρωσική στρατιωτική βοήθεια. Η συριακή ώθηση αποτελεί την πρώτη σημαντική εξέλιξη επί εδάφους, δεδομένου ότι η Μόσχα ξεκίνησε αεροπορικές επιθέσεις την περασμένη εβδομάδα για την υποστήριξη του Άσαντ. Ενίσχυσε επίσης τους ισχυρισμούς από αντιπάλους του Άσαντ και τους ηγέτες της Δύσης, ότι ο αρχικός στόχος των ρωσικών επιθέσεων ήταν να πλήξουν ομάδες ανταρτών - συμπεριλαμβανομένων και ομάδων που βοηθά η CIA – και όχι το Ισλαμικό Κράτος.

Σύριος αξιωματούχος δήλωσε στο Associated Press ότι οι νέες επιχειρήσεις επικεντρώνονται στην δυτική επαρχία της Χάμα και στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ. Οι αεροπορικές επιθέσεις της Τετάρτης πραγματοποιήθηκαν από ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη και επιθετικά ελικόπτερα, αναφέρουν ακτιβιστές. Δεν υπήρξαν άμεσες αναφορές για θύματα, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Την Τρίτη, Αμερικανοί και Ρώσοι αξιωματούχοι επιδίωξαν να επαναλάβουν τις συνομιλίες σχετικά με το πώς να συντονίσουν τις εναέριες επιθέσεις στη Συρία. Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ που έχει κοινά σύνορα με τη Συρία, έχει ήδη κατηγορήσει τη Ρωσία για παραβίαση του εναέριου χώρου της. Στη Ρώμη, ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Άστον Κάρτερ δεν απάντησε άμεσα, όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για την προφανή υποστήριξη του ρωσικού στρατού στην κυβέρνηση της Συρίας. Αλλά ο επικεφαλής του Πενταγώνου για πρώτη φορά απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη Μόσχα για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους, λέγοντας ότι η στρατηγική της Ρωσίας ήταν σαφώς μόνο για να στηρίξει τον Άσαντ και την κυβέρνησή του.

washingtonpost.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Αναζητήσεις
ρωσικοι πυραυλοι, πυραυλοι πουτιν
Τυχαία Θέματα