Οι διαπραγματεύσεις με την Τρόϊκα θα κρατήσουν …όλο το Νοέμβριο

Τέσσερις ώρες χρειάστηκαν ώστε οικονομικό επιτελείο και τρόικα να… ανανεώσουν για την Τρίτη το μεσημέρι το ραντεβού τους. Ο Τόμσεν και η παρέα του φαίνεται ότι παίζουν καλά το παιχνίδι των καθυστερήσεων και ζητούν κι άλλα στοιχεία για την οικονομία και το ασφαλιστικό.

Φαίνεται ότι δεν θα υπάρξει καμιά συμφωνία, την Πέμπτη οι τροικανοί θα ενημερώσουν Eurogroup για την πορεία των διαπραγματεύσεων και τότε πιθανότατα θα αποφασίσουν αν θα επιστρέψουν στην Αθήνα,

γεγονός που θέλει να διασφαλίσει η κυβέρνηση.

Παράγοντες του υπουργείου ανέφεραν ότι δεν έπεσαν στο τραπέζι οι κρίσιμοι αριθμοί για το δημοσιονομικό κενό και ούτε βεβαίως για το χρηματοδοτικό κενό μετά το τέλος του Μνημονίου. Φαίνεται να έπεσαν στο τραπέζι τα θέματα που αφορούν στα έσοδα, ο φόρος ακινήτων καθώς και η τρύπα στα ασφαλιστικά ταμεία.

Ήταν φανερή η προσπάθεια του οικονομικού επιτελείου να «κρύψει» στοιχεία από τη συνάντηση καθώς σε εξέλιξη βρίσκεται η κρίσιμη συνεδρίαση της Βουλής για την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ. Με κανέναν τρόπο δεν θα ήθελαν να επηρεαστεί οι ομιλίες και γενικότερα το κλίμα που επικρατεί στη Βουλή και που είναι έτσι κι αλλιώς τεταμένο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να καταθέσει τον προϋπολογισμό του 2014 έως τις 21 Νοεμβρίου, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να κλείσουν με την τρόικα ορισμένα βασικά οικονομικά μεγέθη.

Το ραντεβού της Τρίτης θεωρείται από την ίδια πηγή ιδιαίτερα κρίσιμο, καθώς τότε θα αποφασιστεί αν θα γυρίσουν ή όχι οι δανειστές στην Αθήνα αμέσως μετά από το Eurogroup. Καμιά κουβέντα δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής για μέτρα μετά από το 2015 όπως παραδέχθηκε υψηλόβαθμο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ. Όπως είπε το μόνο που συμφωνήθηκε είναι ότι το θέμα θα πρέπει να…. ανοίξει κάποια στιγμή.

«Πρέπει πρώτα να κλείσει το 2014 και μετά θα πιάσουμε τα επόμενα χρόνια», επισήμανε αρμόδια πηγή.

Η αίσθηση από στελέχη του υπουργείου Οικονομικών είναι ότι οι διαπραγματεύσεις θα κρατήσουν αρκετό καιρό, τουλάχιστο όλο τον Νοέμβριο. Σε ερώτημα μάλιστα τι θα γίνει με τον προϋπολογισμό, απάντησαν ότι «ο προϋπολογισμός θα κατατεθεί κανονικά».

Keywords
Τυχαία Θέματα