Εκτιμησεις για 10.000 νεκρους απο τον τυφωνα χαιγιαν στις φιλιππινες...

Φόβους ότι το πέρασμα του τυφώνα Χαϊγιάν άφησε πίσω του τουλάχιστον 10.000 νεκρούς στην πληγείσα περιοχή της επαρχίας Λέιτε εκφράζουν οι αρχές των Φιλιππίνων.
Από την σούπερ καταιγίδα...
επλήγησαν περισσότερο παράκτιες πόλεις και η περιφερειακή πρωτεύουσα της επαρχίας Λέιτε. Ο τυφώνας κατέστρεψε περίπου το 70% με 80% της περιοχής που ήταν στην πορεία του, σύμφωνα με τον περιφερειακό αστυνομικό διοικητή, Ελμέρ Σόρια. «Είχαμε μια συνάντηση χθες το βράδυ με τον κυβερνήτη και άλλους αξιωματούχους. Ο κυβερνήτης είπε με βάση την εκτίμησή τους, 10.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους», δήλωσε στο Reuters
ο Σόρια.
Η εθνική κυβέρνηση και η υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών δεν έχουν επιβεβαιώσει τις περιφερειακές πληροφορίες, οι οποίες αυξάνουν δραματικά την αρχική εκτίμηση για τουλάχιστον 1.000 θανάτους. Ο Χαϊγιάν που στο πέρασμα του συνοδευόταν από ριπές ανέμων με ταχύτητα περίπου 275 χιλιόμετρα την ώρα, προκάλεσε επίσης τεράστια κύματα 5 έως 6 μέτρα ύψους που απέβησαν καταστροφικά.
Η Τακλομπάν μια πόλη 220.000 ανθρώπων στην κεντρική επαρχία Λέιτε, η οποία βρίσκεται περίπου 580 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Μανίλας «έφερε» το κύριο βάρος του περάσματος του τυφώνα, που άφησε πίσω του πολλούς νεκρούς πλημμυρισμένα χωριά σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από την ακτή προς την ενδοχώρα, ισοπεδωμένα σπίτια καταστραμμένες υποδομές και βουνά από συντρίμμια. «Από ένα ελικόπτερο, μπορείτε να δείτε την έκταση της καταστροφής. Από την ακτή έως περίπου ένα χιλιόμετρο προς την ενδοχώρα, δεν υπάρχουν υποδομές. Ήταν σαν ένα τσουνάμι», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Μάνουελ Ρόχας.
«Δεν ξέρω πώς να περιγράψω αυτό που είδα. Είναι τρομακτικό» ανέφερε ο Ρόχας, προσθέτοντας ότι έστειλε περιπολίες για να σταματήσει τις εκτεταμένες λεηλασίες από απελπισμένους πολίτες που αναζητούν τροφή και νερό.
Στο νησί Σαμάρ, ο τυφώνας Χαϊγιάν σκόρπισε τον θάνατο σε τουλάχιστον 300 ανθρώπους, ενώ 2.000 φέρονται ως αγνοούμενοι, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές. «Ο θάνατος 300 ανθρώπων επιβεβαιώθηκε στο Μπασέι, μια μικρή πόλη του Σαμάρ, ενώ 2.000 άνθρωποι αγνοούνται σε όλο το νησί», δήλωσε ο Λίο Ντακαΐνος, μέλος του συμβουλίου διαχείρισης της κρίσης στο ραδιοφωνικό σταθμό DZBB.
Ο τυφώνας που στο πέρασμα του από το αρχιπέλαγος των Φιλιππίνων ήταν κατηγορίας 5 κινείται σε μια νοητή ευθεία γραμμή από τα ανατολικά προς τα δυτικά, έχοντας αποδυναμωθεί σημαντικά πριν πλήξει το βόρειο Βιετνάμ, τις αμέσως επόμενες ώρες.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters
Keywords
Τυχαία Θέματα