Οι αλλαγές στους πλειστηριασμούς θα προστατεύουν τις αδύναμες κοινωνικές ομάδες

Μεγάλες αλλαγές στο καθεστώς των πλειστηριασμών ακινήτων, οι οποίες όμως δεν θα θίξουν τις αδύναμες κοινωνικές ομάδες, αποφάσισε η κυβέρνηση και φαίνεται να έχει συμφωνήσει η τρόικα.

Η ουσία της ρύθμισης που απελευθερώνει τους πλειστηριασμούς από την 1η Ιανουαρίου, είναι ότι πρέπει να πιαστούν όσοι είναι επαγγελματίες μπαταχτσήδες. Όσοι έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία ή φουσκωμένους λογαριασμούς αλλά «ξεχνούν» να πληρώσουν τις δόσεις τους.

Τη στρατηγική της κυβέρνησης συνόψισε σε μια φράση ο υπουργός Ανάπτυξης,

Κ. Χατζηδάκης: «Η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να αυτοκτονήσει πολιτικά για το θέμα των πλειστηριασμών. Δεν θα προστατέψουμε εκείνους που παριστάνουν τους φτωχούς. Θέλουμε να πιάσουμε τα μεγάλα ψάρια».

Οι πληροφορίες αναφορικά με τη ρύθμιση που θα έρθει στη Βουλή τους επόμενους μήνες λένε ότι βασικός σκοπός είναι η προστασία των μικρομεσαίων νοικοκυριών. Τα βασικά σημεία της ρύθμισης προβλέπουν:

- Μείωση των σημερινών ορίων 300.000 έως 450.000 ευρώ για το ακατάσχετο της πρώτης κατοικίας.

- Κατάργηση της διάταξης που προστάτευε οποιαδήποτε ακίνητη περιουσία για οφειλές στις τράπεζες έως 200.000 ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα:

Καταργείται η διάταξη με την οποία προστατεύεται από τους πλειστηριασμούς οποιασδήποτε μορφής ακίνητη περιουσία για οφειλές σε τράπεζες μέχρι 200.000 ευρώ. Με τη ρύθμιση αυτή προστατευόταν ακόμη και δανειολήπτης ο οποίος είχε κατοικία, εξοχικό και ενοικιαζόμενο κατάστημα. Έτσι, απελευθερώνονται οι πλειστηριασμοί για δεύτερες κατοικίες, εξοχικά, καταστήματα και γραφεία. Εκτιμάται ότι 15.000 δανειολήπτες καλύπτονται από αυτήν την προστατευτική ρύθμιση.

Μειώνονται τα όρια των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, μέχρι τα οποία απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί της κύριας κατοικίας για τραπεζικές οφειλές. Σήμερα, δεν μπορεί να κατασχεθεί η κύρια κατοικία εφόσον η αντικειμενική αξία ισούται με το αφορολόγητο όριο για την απόκτηση πρώτης κατοικίας (200.000 ευρώ) προσαυξημένο κατά 50%. Έτσι, ένας άγαμος που το σπίτι του είχε αντικειμενική αξία μέχρι 300.000 ευρώ η τράπεζα δεν μπορούσε να του το πλειστηριάσει εφόσον δεν πλήρωνε τις δόσεις του.

Τα όρια αυτά προσαυξάνονταν στην περίπτωση του έγγαμου στις 375.000 ευρώ και για τις τετραμελείς οικογένειες στα 450.000 ευρώ. Η πρόταση του υπουργείου Ανάπτυξης θα είναι να μειωθούν αυτά τα όρια. Πληροφορίες θέλουν να διαμορφώνονται στα 200.000 με 220.000 για τον άγαμο και στα 280.000 ευρώ για μία τετραμελή οικογένεια.

Οι διατάξεις αυτές αφαιρούν το επιχείρημα της αντιπολίτευσης ότι θα βγουν στο σφυρί χιλιάδες σπίτι του φτωχού κοσμάκη, κι άλλες τέτοιες λεκτικές υπερβολές προ άγραν ψήφων. Άλλωστε, οτιδήποτε άλλο θα σήμαινε την πολιτική αυτοκτονία της κυβέρνησης. Και αν πράγματι βγει έστω κι ένα σπίτι ιδιοκτήτη στο σφυρί επειδή πράγματι έχει αντικειμενική αδυναμία να πληρώσει, τότε θα είμαστε οι πρώτοι που θα τους «τσακίσουμε» στην κριτική.

Keywords
Τυχαία Θέματα