Οι δανειστές ανοίγουν ξανά θέμα ΦΠΑ - Ζητούν τώρα αλλαγές σε εργασιακό και ασφαλιστικό

Εκτακτη σύσκεψη πραγματοποιείται το βράδυ της Πέμπτης στη Ρίγα της Λετονίας με αντικείμενο την Ελλάδα, πριν την συνεδρίαση του Eurogroup της Παρασκευής.

Παρόντες σε αυτή είναι εκπρόσωποι της Κομισιόν, ο Πόουλ Τόμσεν ως εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου καθώς και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλιγκ. Η κίνηση αυτή των δανειστών ενδεχομένως να κρύβει ραγδαίες εξελίξεις καθώς τις τελευταίες ώρες γίνονται απέλπιδες προσπάθειες την εξεύρεση λύσης στο παρά πέντε. Δεν είναι τυχαίες

και οι συζητήσεις που έγιναν μεταξύ Αγκ. Μέρκελ και Αλ. Τσίπρα ο οποίος ζήτησε επίσπευση των διαδικασιών προκειμένου να υπάρξει συμφωνία μέσα στον Απρίλιο.

Ωστόσο, τα αγκάθια είναι πολλά καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δανειστές επιμένουν σε θέματα που αποτελούν «κόκκινες» γραμμές για την ελληνική κυβέρνηση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι βάζουν ξανά στο τραπέζι αλλαγές στο ασφαλιστικό και το εργασιακό και απαιτούν να μη δοθεί η 13η σύνταξη που ήδη η κυβέρνηση έχει νομοθετήσει.

Σύμφωνα με το Mega, πηγές που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις αναφέρουν πως στο αυριανό Eurogroup αναμένεται να δοθούν εκ νέου οδηγίες και συστάσεις προς όλες τις πλευρές έτσι ώστε να ενταθούν οι προσπάθειες για να υπάρξει μία συμφωνία στο Eurogroup της 11ης Μαΐου.

Ωστόσο, οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως οι διαφωνίες παραμένουν με τους δανειστές να ζητούν μία συμφωνία-πακέτο για όλα τα θέματα και να μην μεταφερθούν θέματα, όπως το ασφαλιστικό και το εργασιακό.

Επίσης οι δανειστές ζητούν μεταφορά προϊόντων και υπηρεσιών που τώρα είναι στον χαμηλό ΦΠΑ να πάνε στον υψηλό, κάτι που σημαίνει αύξηση ΦΠΑ και επιπλέον επιβάρυνση της τσέπης των πολιτών. Ζητούν όμως και να καταργηθούν οι εξαιρέσεις που υπάρχουν στον ΦΠΑ τα νησιά.

Φαίνεται επίσης πως δεν κάνουν βήμα πίσω στη μείωση των επικουρικών συντάξεων ενώ ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση να μην καταβάλει όπως έχει δεσμευτεί την 13η σύνταξη.

imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα