Μετά το Grexit, το Grimbo

Επειδή το Grexit πολύ κράτησε ως επαπειλούμενη κατάσταση, ήρθε καιρός να εμπλουτιστεί η οικονομική ορολογία. Έτσι, ο λεξιπλάστης οικονομολόγος της Citigroup Ebrahim Rahbari, που επινόησε τον Φεβρουάριο του 2012 το Grexit, βρήκε έναν καινούριο, πιο ακριβή όρο για την παρούσα κατάσταση: το Grimbo.

Όταν επινοήθηκε το Grexit, οι οικονομολόγοι της Citigroup έδιναν πιθανότητες 50% να φύγει Ελλάδα

από την ευρωζώνη τους επόμενους 18 μήνες. Αργότερα, οι πιθανότητες έγιναν 90% μέσα στο 2014. Φτάσαμε στο 2015 και ακόμα περιμένουμε… Τι πιο σωστό λοιπόν από το Grimbo, δηλαδή Greece in limbo ή «Η Ελλάδα στο χείλος της καταστροφής» ελληνιστί.

Όπως σημειώνει ο Rahbari, το Grexit δεν είναι αδιανόητο να συμβεί, απλώς η Citigroup με τον όρο «Grimbo» περιγράφει «τα γκρίζα σενάρια κατά τα οποία η Ελλάδα δεν πρόκειται να λάβει χρήματα από τους πιστωτές της, αλλά και δεν υπάρχει κάποια απόφαση για το τι θα γίνει στη συνέχεια».

Ποια είναι αυτά τα δύο σενάρια; Το πρώτο είναι το εξής: Καθορίζεται μια νέα συμφωνία οικονομικής ενίσχυσης, αλλά μόνο μετά την επιβολή ελέγχων κεφαλαίου και μιας πιθανής αθέτησης πληρωμών. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί εάν οι διαπραγματεύσεις αδυνατούν να διαμορφώσουν ένα αποτέλεσμα μέχρι η ΕΚΤ να περιορίσει τη ροή των δανείων έκτακτης ανάγκης προς την Ελλάδα. «Αυτό το σοκ θα μπορούσε να προσφέρει μια επιπλέον ώθηση και στις δύο πλευρές να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις», αναφέρουν οι οικονομολόγοι της Citi.

Το Grimbo θα μπορούσε, επίσης, να συμβεί εάν δεν υπάρξει μια νέα ενίσχυση προς την ελληνική κυβέρνηση, κηρύξει πτώχευση, επιβληθούν έλεγχοι κεφαλαίου, μπουν στην καθημερινότητα τα IOUs, αλλά η Ελλάδα συνεχίσει να εξαρτάται από το ευρώ.

«Με την πάροδο του χρόνου, η κατάσταση της ρευστότητας, και ιδίως με τους περιορισμούς στις αναλήψεις, θα αυξήσει την πίεση προς την ελληνική κυβέρνηση που είναι πιθανό να πάει σε νέες εκλογές. Αυτό θα μπορούσε να σχηματίσει μια νέα εντολή που περιλαμβάνει καινούργια συμφωνία με την Ευρωζώνη για παροχή τρίτου πακέτου βοήθειας ή να ανοίξει τον δρόμο για ένα ενδεχόμενο Grexit, αλλά αυτό σημαίνει πως η Ελλάδα θα βρισκόταν σε εκκρεμότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα» αναφέρει η Citigroup.

Το μήνυμα της Citi προς τους επενδυτές είναι ότι έχουν δρόμο ακόμα… «Μπορεί το Grexit να μην είναι η πιο πιθανή έκβαση στο εγγύς μέλλον, αλλά ενδέχεται να είναι το αποτέλεσμα μιας παρατεταμένης διαδικασίας» δηλώνει ο Rahbari.

bloomberg.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα