Ο σοσιαλιστής Κόστα επικεφαλής της πορτογαλικής κυβέρνησης με ακρο-αριστερή υποστήριξη

Ο Πρόεδρος της Πορτογαλίας διόρισε τον αρχηγό των Σοσιαλιστών Αντόνιο Κόστα ως πρωθυπουργό, δίνοντας τέλος στις εβδομάδες πολιτικού αδιεξόδου και ανοίγοντας το δρόμο για την πρώτη, εν δυνάμει ασταθή, σοσιαλιστική κυβέρνηση που εξαρτάται από την άκρα αριστερά για την επιβίωσή του.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) έχει υποσχεθεί να τερματίσει τα χρόνια σκληρής λιτότητας, να αυξήσει τα εισοδήματα των οικογενειών και να βοηθήσει τους φτωχούς, που υπέφεραν τα περισσότερα κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους της Πορτογαλίας και της διάσωσης που έληξε το περασμένο έτος, εξακολουθώντας

παράλληλα να μειώνει το έλλειμμα σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις της Πορτογαλίας. Μαζί με τους ακρο-αριστερούς κομμουνιστές και το Αριστερό Μπλοκ, ο Κόστα πριν από δύο εβδομάδες ανέτρεψε τον κεντροδεξιό συνασπισμό που είχε επιστρέψει στην εξουσία μετά τη νίκη στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, αλλά έχασε την απόλυτη πλειοψηφία του.

Η πολιτική αναταραχή των τελευταίων εβδομάδων έχει προκαλέσει ανησυχίες, ότι η οικονομική ανάκαμψη θα μπορούσε να υπονομευθεί και έχει θεωρηθεί από ορισμένους αναλυτές ως η πιο κρίσιμη στιγμή στην πορτογαλική πολιτική από την Επανάσταση των Γαρυφάλλων του το 1974, όταν μια δεξιά δικτατορία ανατράπηκε και επανήλθε η δημοκρατία. Όμως, οι οικονομικοί αναλυτές αναφέρουν ότι οι επενδυτές προς το παρόν προτιμούν να επικεντρωθούν στο τέλος του αδιεξόδου και στις υποσχέσεις των Σοσιαλιστών να τηρήσουν τους κανόνες του προϋπολογισμού της ΕΕ, παρά τον ευρωσκεπτικισμό των συμμάχων τους. «Η αγορά χρέους δεν φοβάται μια αριστερή κυβέρνηση επειδή οι άνθρωποι πιστεύουν ότι ο πυρήνας των ευρωπαϊκών μέτρων δεν θα τεθεί σε κίνδυνο», δήλωσε ο Φιλίπε Σίλβα, διευθυντής του χρέους στην Banco Carregosa. «Αυτή η κυβέρνηση δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση ΣΥΡΙΖΑ. Το PS είναι ένα φιλοευρωπαϊκό κόμμα, κι έτσι δεν υπάρχει άγχος».

Προβλήματα στο μέλλον;

Πολλοί αναλυτές πάντως υποστηρίζουν ότι η σοσιαλιστική κυβέρνηση θα δυσκολευτεί να χαλιναγωγήσει τους ακροαριστερούς συμμάχους της, ειδικά εάν απαιτηθούν νέα μέτρα λιτότητας για την επίτευξη των στόχων του προϋπολογισμού. «Πιστεύουμε ότι αυτή η εμπειρία της αριστερής κυβέρνησης θα αποδειχθεί σχετικά βραχύβια» σχολιάζει ο αναλυτής της JPMorgan Marco Protopapa. «Δεν θα εκπλαγούμε αν ένα ασθενέστερο περιβάλλον μακροοικονομικής απαιτήσει πρόσθετα μέτρα λιτότητας, ακόμα και από τις αρχές του 2016. Αυτό θα μπορούσε να αποδειχθεί ένα πρώτο βασικό σημείο πίεσης για τη σταθερότητα της κυβέρνησης».

Ο Κόστα υποστηρίζει ότι η επέκταση του διαθέσιμου εισοδήματος θα δώσει ώθηση στην οικονομία και θα συμβάλει στη μείωση του ελλείμματος περισσότερο από τη λιτότητα.

Ο Καβάκο Σίλβα είχε ζητήσει γραπτές διαβεβαιώσεις από τον Κόστα, ότι ο ίδιος και οι αριστεροί συνεργάτες του θα σεβαστούν τις δεσμεύσεις της Πορτογαλίας στο πλαίσιο των κανόνων του προϋπολογισμού της ΕΕ, κάτι που οι εταίροι του Κόστα δεν είχαν δεσμευτεί να κάνουν.

Οι κομμουνιστές απέρριψαν τα αιτήματα του Καβάκο Σίλβα, αλλά οι Σοσιαλιστές του Κόστα, οι οποίοι θα σχηματίσουν κυβέρνηση, ανταποκρίθηκαν στο αίτημα του Προέδρου τη Δευτέρα. Ο Καβάκο Σίλβα δήλωσε ότι η απάντησή τους είχε «επισημανθεί δεόντως... όσον αφορά τη σταθερότητα και την αντοχή μιας σοσιαλιστικής κυβέρνησης μειοψηφίας μέσω νομικών όρων». Η JPMorgan δήλωσε ότι η υποψηφιότητα του Κόστα «σιωπηρά αναγνωρίζει ότι το PS ήταν σε θέση να ικανοποιήσει αυτά τα ελάχιστα κριτήρια». Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλιστών, Κάρλος Σέζαρ, είπε ότι αναμένεται η κυβέρνηση να ορκιστεί αυτή την εβδομάδα.

reuters.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα