Στα 159,1 εκατ. ευρώ τα κέρδη 9μηνου του ΟΠΑΠ

Επηρεασμένα από τα capital controls και την τραπεζική αργία του περασμένου Ιουλίου ήταν τα οικονομικά αποτελέσματα του ΟΠΑΠ όσον αφορά στο γ' τρίμηνο του 2015 καθώς έσοδα και κερδοφορία παρουσίασαν πτώση. Σε επίπεδο 9μηνου, πάντως ο ΟΠΑΠ πέτυχε σημαντική αύξηση της κερδοφορίας του ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης μείωσης των

λειτουργικών εξόδων, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Όσον αφορά στο θέμα του νέου ειδικού τέλοςυ 0,05 ευρώ ανά στήλη σε κάθε παιχνίδι του ΟΠΑΠ, η εταιρεία αναφέρει ότι το μέτρο, εφόσον υλοποιηθούν όλες οι απαραίτητες τεχνικές προσαρμογές προβλέπεται να ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2016. Στο ίδιο σημείο, πάντως, ουσιαστικά προαναγγέλεται η προσφυγή στα δικαστήρια, καθώς όπως σημειώνεται “η ΟΠΑΠ ΑΕ λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προάσπιση των δικαιωμάτων και δικαιολογημένων συμφερόντων της, ενώ όλες οι απαραίτητες σχετικές ενέργειες θα ανακοινωθούν σύντομα”.

Στο γ' τρίμηνο, ο ΟΠΑΠ είδε τα έσοδα του να μειώνονται κατά 15,7% στα 900,8 εκατ. ευρώ έναντι 1,068 δισ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014 με τη μείωση να αποδίδεται από τη διοίκηση κατά κύριο “στην επιδείνωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών, απόρροια της τραπεζικής αργίας του Ιουλίου. Τα έσοδα σε επίπεδο 9μηνου αυξήθηκαν κατά 2,7% στα 3,061 δισ. ευρώ έναντι 2,981 δισ. ευρώ το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2014.

Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν στο 9μηνο στα 273,5 εκατ. ευρώ έναντι 239,1 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2014, ενισχυμένα κατά 14,4% σε ετήσια βάση. Τα EBITDA ανήλθαν στο γ' τρίμηνο σε 87,1 εκατ. ευρώ (έναντι 94,2 εκατ. ευρώ), σημειώνοντας πτώση κατά 7,6%. Η μείωση των EBITDA διαμορφώθηκε 5,3 μονάδες χαμηλότερα έναντι της πτώσης των καθαρών εσόδων (GGR) ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης μείωσης των λειτουργικών εξόδων του ομίλου, όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Τα καθαρά κέρδη για το 9μηνο ανήλθαν σε 159,1 εκατ. ευρώ (από 119 εκατ. ευρώ) παρουσιάζοντας αύξηση 33,7%. Τα καθαρά κέρδη το γ' τρίμηνο 2015 διαμορφώθηκαν σε 49,1 εκατ. ευρώ (έναντι 53,7 εκατ. ευρώ) μειωμένα κατά 8,5% σε ετήσια βάση.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του γ΄ τριμήνου, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ, Καμίλ Ζίγκλερ ανέφερε ότι “το γ' τρίμηνο 2015 χαρακτηρίστηκε από πρωτοφανείς συνθήκες, μέσα σε ένα δύσκολο μακροοικονομικά εγχώριο περιβάλλον, ενώ τον Ιούλιο 2015 η καταναλωτική δαπάνη κατακρημνίστηκε. Οι προσπάθειές μας για διασφάλιση ομαλής επιχειρηματικής δραστηριότητας, καθώς και η σταδιακή εξομάλυνση του κλίματος που ακολούθησε, οδήγησαν σε ανάκαμψη στο υπόλοιπο του τριμήνου. Συνολικά, επιτύχαμε να περιορίσουμε την πτώση σε επίπεδο EBITDA σε μονοψήφιο ποσοστό, ενώ σε επίπεδο εννιαμήνου οι επιδόσεις μας συνολικά παρέμειναν θετικές. Παράλληλα, ενώ το μακροοικονομικό περιβάλλον παραμένει εύθραυστο, αναποτελεσματικές παρεμβάσεις σε διάφορους τομείς του πλαισίου λειτουργίας μας, φέρνουν την εταιρεία αντιμέτωπη με σημαντικές προκλήσεις. Ως εκ τούτου, παραμένουμε απολύτως προσηλωμένοι στην προάσπιση όλων των κατοχυρωμένων δικαιωμάτων μας σε κάθε επίπεδο”.

Σημειωτέον πως η εταιρεία ανακοίνωσε ακόμη ότι προέβη στην αγορά νέων κτηριακών εγκαταστάσεων επί της Λεωφόρου Αθηνών 112, με στόχο την μετεγκατάσταση των κεντρικών της γραφείων εντός των επόμενων μηνών.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα