Ο Σνόουντεν έγινε κούκλα και …πρύτανης

Ο θρυλικός πλέον πληροφοριοδότης της National Security Agency Έντουαρντ Σνόουντεν έχει την τιμητική του, αφού όχι μόνο ανακηρύχθηκε πρύτανης, αλλά έγινε και κούκλα «για καλό σκοπό». Ο Σνόουντεν εξελέγη πρύτανης του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης στη Σκωτία, μια τελετουργική θέση που διαρκεί τρία χρόνια - αλλά, ευτυχώς , δεν απαιτεί προσωπικές εμφανίσεις.

Ο 30χρονος φυγάς, ο οποίος σήμερα κατοικεί στη Μόσχα ενώ οι Ρώσοι επεξεργάζονται το αίτημα ασύλου του, έλαβε μόλις πάνω από τις μισές ψήφους

στη σχετική διαδικασία που συμμετείχαν 6.560 άτομα. Σύμφωνα με τον Chris Cassells, τον 27χρονο διδακτορικό φοιτητή ο οποίος συντόνισε την εκστρατεία υπέρ του Σνόουντεν, η νομική ομάδα του επιβεβαίωσε τη συμμετοχή του μία μέρα πριν την λήξη της προθεσμίας. «Έχουμε μια υπερήφανη και ενάρετη παράδοση να κάνουμε σημαντικές δηλώσεις μέσω των πρυτάνεών μας και σήμερα για άλλη μια φορά υπερασπιζόμαστε την ιδέα αυτή, αποδεικνύοντας στον κόσμο ότι δεν είμαστε απαθείς σε σημαντικά θέματα όπως τα δημοκρατικά δικαιώματα», δήλωσε ο Cassells.

Στην πατρίδα του πάλι, τις ΗΠΑ, η εταιρεία ThatsMyFace.com με έδρα το Όρεγκον, η οποία έχει βγάλει και την κούκλα Τζούλιαν Ασάνζ, λάνσαρε μία κούκλα 30 εκατοστών του πρώην πληροφοριοδότη της NSA. Η κούκλα πωλείται στην τσουχτερή τιμή των 99 δολαρίων και λέγεται –αν και υπάρχει μια διαμάχη περί τούτου- ότι τα έσοδα από τις πωλήσεις θα διατεθούν στο ίδρυμα για την Ελευθερία του Τύπου, που ιδρύθηκε στις ΗΠΑ το 2012. Σε όποιον πάντως φαίνονται πολλά τα 99 δολάρια, ακόμα κι αν είναι για καλό σκοπό, υπάρχει και η εκδοχή να αγοράσει μόνο το κεφάλι αντί 60 δολαρίων και να το προσαρμόσει σε μια συνηθισμένη κούκλα, τύπου Μπάρμπι.

world.time.com, nbcnews.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα