Ποιος είναι βρε παιδιά ο Παπασταύρου;

Ο κ. Παπασταύρου

Είναι 1959 και στις κινηματογραφικές αίθουσες βγαίνει μια ταινία που έμελλε να βλέπεται ακόμη και σήμερα, 55 χρόνια μετά, με πολύ ευχαρίστηση. Ήταν η ταινία «Το ξύλο βγήκε απ’ τον Παράδεισο» με την εθνική μας σταρ Αλίκη Βουγιουκλάκη.

Έχουν μείνει στην ιστορία οι περίφημες σφαλιάρες που έτρωγε η μαθήτρια Αλίκη καθώς και οι πλάκες που έκαναν στους καθηγητές τους. Το όνομα της πρωταγωνίστριας που έμεινε στην ιστορία; Λίζα Παπασταύρου.

Γιατί τα θυμηθήκαμε όλα αυτά; Μα γιατί αίφνης, από το πουθενά και

χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερος λόγος, κάποιοι μας… σύστησαν τον Στ. Παπασταύρου ως τον νέο τσάρο της Οικονομίας, αυτόν που θα διαδεχθεί τον Γιάννη Στουρνάρα, και μάλιστα σύντομα.

Την αρχή έκανε ο Σταύρος Ψυχάρης ο οποίος μέσω του Βήματος μας πληροφόρησε την Κυριακή αποκλειστικά για τις προθέσεις του Μαξίμου σχετικά με την σημαντική αυτή θέση, σε συνδυασμό πάντα με το σενάριο που λέει ότι ο Στουρνάρας θα μεταπηδήσει στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Για να το γράφει ο Ψυχάρης κάτι θα ξέρει, είπαμε, θα του το είπε ο γιος του που είναι βουλευτής της ΝΔ. Άλλωστε το γεγονός ότι επέμεινε και τις άλλες δύο ημέρες με αφιερώματα στο Παπασταύρου και συνεχείς αναφορές στον κ. Προβόπουλο και την πιθανή αντικατάστασή του, ασφαλώς κάτι λέει. Δείτε για παράδειγμα το ρεπορτάζ που έχει στην πρώτη σελίδα σήμερα η εφημερίδα «Τα Νέα». Δείτε επίσης στην ηλεκτρονική έκδοση του Βήματος το άρθρο για το ποιος είναι ο κ. Παπασταύρου

Είναι τρελοί εκεί στο Βήμα και βγάζουν τέτοια σενάρια; Να θέλει άραγε να αποδείξουν ότι μπορούν ακόμη να ανεβάζουν και να κατεβάζους υπουργούς; Ή μήπως να είχε την πληροφορία μέσα από την κυβέρνηση; Πιο πιθανό μας φαντάζει το τρίτο σενάριο κι απ’ ότι μαθαίνουμε κάποιοι θέλουν πράγματι να προωθήσουν τον κ. Παπασταύρου στη θέση του υπουργού Οικονομικών.

Το ένα ερώτημα είναι: Ποιος είναι αυτός ο Παπασταύρου; Από που ξεπήδησε και κάποιοι τον θεωρούν ικανό να αναλάβει τα ηνία της οικονομίας σε μια τόσο κρίσιμη φάση για την Ελλάδα; Εκτός κι αν κάποιοι προεξοφλούν οριστική χρεοκοπία οπότε ο μόνος που μπορεί να το διαχειριστεί αυτό είναι ένας δικηγόρος και διπλωματικός σύμβουλος όπως ο κ. Παπασταύρου. Μάλλον με παράδοση μας κάνει κάτι τέτοιο, ασχέτως αν συμφωνούμε με τη θητεία του Στουρνάρα στην πλατεία Συντάγματος.

Είτε μας αρέσει είτε όχι διαχειρίστηκε μια σοβαρή περίοδο για την Ελλάδα και ως οικονομολόγος είχε το αποτέλεσμα που είχε και θα τον κρίνει η ιστορία.

Το δεύτερο ερώτημα είναι γιατί αυτή την παρούσα χρονική στιγμή ανακινείται ένα τέτοιο σενάριο. Μήπως οδηγούμαστε με γεωμετρική ακρίβεια σε μια ακόμη επικοινωνιακή γκάφα του Μαξίμου; Διότι από τη μια καίγεται ο Παπασταύρου κι από την άλλη δημιουργείται μια άνευ λόγου και αιτίας αναταραχή, σε μια χρονική στιγμή που είναι σε εκκρεμότητα η διαπραγμάτευση με την τρόικα και το κυριότερο η διαπραγμάτευση για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Στη δεύτερη ερώτηση δεν μπορούμε να απαντήσουμε. Η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά, μόνο μην την πληρώσει η χώρα.

και η ...Λίζα Παπασταύρου

Στο πρώτο ερώτημα για το «ποιος είναι βρε παιδιά ο Παπασταύρου;», το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι πως δεν έχει καμιά σχέση με τη Λίζα Παπασταύρου της ταινίας. Όπως μας πληροφορεί το «αξιόπιστο» Βήμα, ο κ. Παπασταύρου είναι δικηγόρος, 46 ετών και το 2009, στην σύγκρουση Σαμαρά – Ντόρας δεν θα τον έλεγες «σκληρό Σαμαρικό», μάλλον “μαλακό ντορικό”, όπως και άλλοι γύρω από το Μαξίμου.

«Γρήγορα όμως έγινε απαραίτητος και ο Πρωθυπουργός από την πρώτη στιγμή αξιοποίησε τις ικανότητές του αλλά και τις «προχωρημένες» γνωριμίες του, καθώς και την ευελιξία του να κινείται στους διαδρόμους της οικονομικής εξουσίας. Ο κ. Σαμαράς την πρώτη περίοδο της προεδρίας του στη ΝΔ τον όρισε γραμματέα Διεθνών Σχέσεων και τον ενέταξε στο περιβάλλον του.

Την εποχή της διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ την περίοδο 2004-2009 είχε μια αντίστοιχη θέση σε πιο χαλαρή μορφή και με τον κ. Κ. Καραμανλή όταν ήταν πρόεδρος του κόμματος και πρωθυπουργός.

Ο κ. Καραμανλής, αν και τον συμπεριέλαβε στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ (είναι πρώτος επιλαχών και μέχρι πρότινος το όνομά του συζητούνταν εκ νέου για τη γαλάζια λίστα), δεν τον είχε όμως εντάξει ποτέ στην αποκαλούμενη ομάδα της «Ραφήνας».

Αυτά γράφει το Βήμα όπως κι ότι ο κ. Παπασταύρου είναι αριστούχος πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Αθήνας με μεταπτυχιακές σπουδές στο Harvard και πολυετή εργασιακή εμπειρία, έχει κομματική δράση και δεν ήταν απλά ένα πρόσωπο από τον χώρο της Κεντροδεξιάς που απλά αξιοποίησε το γεγονός ότι αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών και άρα έχει και καλές γνωριμίες και σχέσεις.

Τη δεκαετία του 1990 διετέλεσε γενικός γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και ΕΕ της ΟΝΝΕΔ και εκλεγμένο μέλος της ΚΕ της Νεολαίας, ενώ ήταν και πρόεδρος (1997-2001) της ευρωπαϊκής ένωσης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Αλλά μην ξεχνάμε κι ένα πολύ σημαντικό γεγονός. Ο κ. Παπασταύρου έχει εμπλακεί στην υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ» καθώς εμφανίζεται ως συνδιαχειριστής του μεγαλύτερου λογαριασμού που υπήρχε εκεί, των 550 εκατ. ευρώ. Έχει δώσει εξηγήσεις οι οποίες έγιναν δεκτές, όμως, η σκιά πάντα μένει.

Ύστερα από τα παραπάνω, κι αν εσείς πιστεύετε ότι γίνατε πιο σοφοί σχετικά με το… μείζον ερώτημα που απασχολεί σήμερα τη χώρα, δηλαδή «Ποιος είναι βρε παιδιά ο Παπασταύρου», εμείς θα σας θυμίσουμε απλά ότι στην ταινία η σφαλιάρα έπεφτε σύννεφο, πιο πολλές κι από αυτές που έτρωγε ο Βέγγος.

Keywords
Τυχαία Θέματα