Ο νεοφιλελεύθερος ναρκισσισμός του Βερολίνου κοστίζει ακριβά στην ευρωζώνη

11:53 8/1/2012 - Πηγή: Antinews

Σε κάθε φάση της κρίσης της ευρωζώνης εδώ και δυο χρόνια, η Angela Merkel κάνει μόνο τα ελάχιστα από όσα πρέπει να γίνουν, ώστε να διατηρηθεί η νομισματική ένωση, και τίποτα παραπάνω.

Αυτή η μινιμαλιστική προσέγγιση κοστίζει περισσότερα στη Γερμανία (σε διασώσεις), από ότι θα της κόστιζε αν δρούσε πιο νωρίς, και πιο αποφασιστικά.

Από την άλλη πάλι, κράτησε υπό έλεγχο τον πληθωρισμό, και διατήρησε αδύναμο το ευρώ, δυο στοιχεία που είναι απαραίτητα για τις γερμανικές εξαγωγές.

Μάλιστα, κάποιος κυνικός παρατηρητής θα μπορούσε να πει ότι η τρέχουσα κατάσταση (αδύναμο αλλά ζωντανό ευρώ) είναι ιδανική για την εξαγωγική οικονομία του Βερολίνου.

Δεν είναι όμως καθόλου ιδανική για τα υπόλοιπα μέλη της ευρωζώνης. Και αυτό αντανακλάται στα πρόσφατα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, και που θέλουν την Γερμανία να απολαμβάνει υψηλούς ρυθμούς (ρεκόρ) απασχόλησης, ενώ την ίδια ώρα η Ισπανία πάσχει από υψηλά επίπεδα ανεργίας. Μάλιστα, αξίζει να σημειώσουμε πως η Ισπανία δεν ήταν δημοσιονομικά ανεύθυνη, όπως η Ελλάδα, και είχε μια αναλογία χρέους προς ΑΕΠ, μικρότερη και από αυτήν της Γερμανίας!

Η οικονομική θεωρία πίσω από την γερμανική προσέγγιση στην κρίση (ordoliberalism), έχει να κάνει με μια ιδιαίτερη γερμανική μορφή οικονομικού φιλελευθερισμού, που επηρεάστηκε από τον Adam Smith, αλλά και από την γερμανική ιστορία του 20ου αιώνα.

Αναπτύχθηκε στις δεκαετίες 1930 και 1940 από τον Walter Eucken, και την σχολή Freiburg, και βασίζεται στην άποψη ότι ο ρόλος του κράτους είναι να δημιουργεί ένα οικονομικό και νομικό πλαίσιο που θα επιτρέπει στις αγορές να λειτουργούν αποτελεσματικά, κυρίως μέσα από τη διατήρηση της σταθερότητας των τιμών.

Οι οπαδοί της θεωρίας αυτής (νεοφιλελεύθεροι) θυμούνται πάντα την αποτυχία της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης, τον ναζισμό, και τον κομμουνισμό. Έτσι, αν και πιστεύουν στην ανάγκη κρατικού παρεμβατισμού σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι πιστεύουν οι Αγγλοσάξονες φιλελεύθεροι, κυρίως για να αποφευχθεί η ανάδυση μονοπωλίων και ολιγοπωλίων, εν τούτοις θέλουν λιγότερο κρατικό παρεμβατισμό από ότι οι Κεϋνσιανοί. Για παράδειγμα, αντιτίθενται σε επεκτατικές δημοσιονομικές και νομισματικές πολιτικές, σε περιόδους κρίσεων και υφέσεων.

Αν και η θεωρία του ordoliberalism δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή αλλού, στην Γερμανία παίζει μεγάλο ρόλο, ειδικά στην κεντροδεξιά παράταξη. Θεωρείται ως η βάση της μεταπολεμικής οικονομίας της «κοινωνικής αγοράς», και του οικονομικού θαύματος που γνώρισε η χώρα στη δεκαετία του 1950.

Οι σύμβουλοι της Γερμανίδας καγκελαρίου είναι σφόδρα επηρεασμένοι από αυτήν την θεωρία, και τονίζουν ιδιαίτερα τον ρόλο της ΕΚΤ. Για αυτούς, ο πρωτεύων ρόλος της ΕΚΤ είναι βασικά η διατήρηση της σταθερότητας των τιμών, και συνεπώς η έμμεση τόνωση της ανάπτυξης, και όχι οι παρεμβάσεις επέκτασης της προσφοράς χρήματος, όπως κάνουν τα τελευταία χρόνια η Τράπεζα της Αγγλίας και η αμερικανική Federal Reserve.

Για αυτό ο πρώην οικονομολόγος της ΕΚΤ Jürgen Stark, που χαρακτήρισε

Keywords
Τυχαία Θέματα