Ο Κάμερον ψάχνει για συμμάχους στην Ευρώπη, αλλά το Brexit τον "κυνηγά"

15:45 5/2/2016 - Πηγή: Antinews

Αντιμέτωπος με μια νέα δημοσκόπηση που δείχνει προβάδισμα 9 μονάδων στο στρατόπεδο του "εκτός" (Ευρώπης) βρέθηκε ο Ντέιβιντ Κάμερον την Παρασκευή. Και όλα αυτά, παρά τους ισχυρισμούς του ότι έχει εξασφαλίσει ένα ευνοϊκό σχέδιο επαναδιαπραγμάτευσης με τις Βρυξέλλες. Η δημοσκόπηση

δείχνει ότι οι περισσότεροι Βρετανοί θέλουν να εγκαταλείψουν στην ΕΕ, με το 45 τοις εκατό να υποστηρίζει την έξοδο και το 36 τοις εκατό να είναι κατά, ενώ το ένα πέμπτο παραμένουν αναποφάσιστοι. Το αποτέλεσμα είναι μόλις λίγο μικρότερο από το ρεκόρ των 10 μονάδων διαφοράς για το στρατόπεδο του "εκτός", που κατέγραψε η YouGov τον Ιανουάριο του 2014.

Η δημοσκόπηση της YouGov για τους Times πραγματοποιήθηκε δύο ημέρες μετά τη δημοσίευση μιας συμφωνίας που διαπραγματεύτηκε ο Κάμερον και που θα μπορούσε να αλλάξει τη σχέση της Βρετανίας με τις Βρυξέλλες, διατηρώντας την παράλληλα εντός ΕΕ. Δείχνει ότι ο αριθμός των ψηφοφόρων που θέλουν να φύγουν είχε αυξηθεί κατά τρεις μονάδες από την προηγούμενη εβδομάδα, αναφέρουν οι Times.

Η έρευνα ήρθε μετά από αρκετές ημέρες εχθρικής κάλυψης στον δεξιό Τύπο, με την συμφωνία του Κάμερον να επικρίνεται από τη Sun, τη Daily Mail και την Telegraph.

Δύο δημοσκοπήσεις τον Δεκέμβριο έδειξαν μία μικρότερη διαφορά ανάμεσα στα στρατόπεδα του "εντός" και του "εκτός". Γενικότερα, οι δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται γα την βρετανική πολιτική σκηνή αντιμετωπίζονται με ιδιαίτερη δυσπιστία, μετά την αποτυχία τους να προβλέψουν το αποτέλεσμα των τελευταίων γενικών εκλογών.

Μια δημοσκόπηση της Daily Mail πριν από έξι ημέρες έδειξε το αντίστροφο από αυτήν των Times, με το 54% να είναι υπέρ της παραμονής και το 36 υπέρ της εξόδου. Η δημοσκόπηση της YouGov διεξήχθη στο διαδίκτυο. Οι δημοσκοπήσεις μέσω τηλεφώνου - οι οποίες αποδείχθηκαν περισσότερο αξιόπιστες πριν από τις γενικές εκλογές- έχουν την τάση να δίνουν στο στρατόπεδο του "εντός" ένα προβάδισμα.

Η Downing Street είναι πεπεισμένη, κατ' ιδίαν, ότι τα εκατομμύρια των αναποφάσιστων ψηφοφόρων θα καταλήξουν τελικά στο στρατόπεδο του "εντός" την ημέρα του δημοψηφίσματος, το οποίο πιθανότατα θα γίνει τον Ιούνιο ή τον Σεπτέμβριο. Ο λόρδος Ρόουζ, πρόεδρος της εκστρατείας "Βρετανία Ισχυρότερη στην Ευρώπη", προέβλεψε την Πέμπτη ότι ο λαός θα ψηφίσει υπέρ της παραμονής στην ΕΕ με "σημαντική διαφορά". Ο Ντέιβιντ Κάμερον ελπίζει να διαπραγματευτεί μια νέα συμφωνία μεταξύ της Βρετανίας και των 27 άλλων μελών της ΕΕ πριν υποσχεθεί ένα δημοψήφισμα για τη συνέχιση της συμμετοχής του Ηνωμένου Βασιλείου σε μια μεταρρυθμισμένη Ευρώπη.

Η δημοσίευση της δημοσκόπησης έρχεται τη στιγμή που ο Κάμερον ξεκινά μια νέα διπλωματική εξόρμηση σε όλη την Ευρώπη για να πιέσει για την υποστήριξη από τους ομολόγους τους σε Πολωνία και Δανία, πριν από μια κρίσιμη συνεδρίαση για τις προτάσεις αργότερα τον Φεβρουάριο. προηγήθηκαν συνομιλίες την Πέμπτη με πολλούς ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και της πολωνής πρωθυπουργού Μπεάτα Ζίντλο, στο περιθώριο της διάσκεψης του Λονδίνου για τη συριακή κρίση. Ο Κάμερον θα έχει περαιτέρω συνομιλίες με την Ζίντλο στη Βαρσοβία και στη συνέχεια θα μεταβεί στην Κοπεγχάγη για μια συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Δανίας Λαρς Λόκε Ράσμουσεν, αναζητώντας υποστήριξη για τη μεταρρύθμιση. Ο Κάμερον έχει συμφωνήσει να συναντήσει τους αρχηγούς των πολιτικών ομάδων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 16 Φεβρουαρίου, δύο ημέρες πριν από τη σύνοδο των ηγετών.

ft.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα