Γλάρος των ΑΝΕΛ: This parrot has ceased to be, it’s an ex-parrot

Τα γεγονότα με τους ΑΝΕΛ, σύμβολο των οποίων είναι ο «γλάρος», μου θύμισε ένα περιστατικό στην Αγγλία του 1990. Τότε ήταν πασίγνωστο ένα κωμικό σκετς των σουρεαλιστών Monty Python, το Dead Parrot Sketch, όπου ο αγοραστής ενός τροπικού παπαγάλου επιστρέφει στο κατάστημα της αγοράς για να παραπονεθεί, διότι ο παπαγάλος είναι νεκρός: όμως προσπαθούν να τον πείσουν ότι ο παπαγάλος ζει ακόμα.

Το 1990 ελάμβανε χώρα το εξαιρετικά σημαντικό τότε συνέδριο των Συντηρητικών. Ένα από τα θέματα που έπρεπε να θίξει η πρωθυπουργός Margaret Thatcher

στην ομιλία της ήταν το σχετικά καινοφανές τότε κόμμα των Liberal Democrats, το οποίο είχε μόλις υιοθετήσει ως σύμβολο ένα κίτρινο πτηνό.

Το πτηνό των Liberal Democrats:

Με τα χίλια ζόρια, ο σύμβουλός της John Whittingdale κατάφερε να πείσει την ουδόλως περίφημη για την αίσθηση του χιούμορ της Thatcher να χρησιμοποιήσει τα λόγια των Monty Python για να περιγράψει το κόμμα των Liberal Democrats, αφορμώμενη από το σύμβολο του πτηνού, με την πρόθεση να εκραγεί το συνέδριο στα γέλια: “This is an ex-parrot. It is not merely stunned, it has ceased to be, expired and gone to meet its maker. It is a parrot no more. It has run down the curtain and joined the choir invisible. This is a late parrot!”. Η Thatcher όμως δεν είχε ιδέα ποιοί είναι η Monty Python, δεν τους είχε δει ποτέ, οπότε αφού με δυσπιστία ολόκληρη η ομάδα της παρακολούθησε μαζί της το σκετς, αγέλαστη («Είσαι σίγουρος ότι αυτό είναι αστείο;»), στην πρωθυπουργική κατοικία, σε μια σκηνή πούρου σουρεαλισμού, τελικά η τελευταία της αμφιβολία εκφράστηκε στην ερώτηση:

«Πες μου, John, αυτός ο Monty ο Python… Είναι τουλάχιστον δικός μας;»

Ο John Whittingdale διαπίστωσε ταχύτατα ότι αν προσπαθούσε να εξηγήσει στην πρωθυπουργό ότι οι Monty Python δεν είναι ένα συγκεκριμένο υπαρκτό πρόσωπο, το εγχείρημα διακινδύνευε. Οπότε απάντησε αμέσως:

«Απολύτως, κυρία πρωθυπουργέ. Πρόκειται για έναν πολύ θερμό υποστηρικτή σας.»

Το κόλπο έπιασε. Η σοβαρή, δωρική Thatcher ανέβηκε στο βήμα του συνεδρίου και εκτέλεσε τον μονόλογο θαυμάσια, με όλες τις απαραίτητες παύσεις, προξενώντας αστείρευτο γέλιο στους συνέδρους. Αποστολή εξετελέσθη!

Margaret Thatcher does the Dead Parrot Sketch

Ως εκ τούτων, διακηρύττουμε κι εμείς για τον «Γλάρο» των Ασυνάρτητων Ελλήνων:

This parrot is no more! It has ceased to be! It’s expired and gone to meet its maker! This is a late parrot! It’s a stiff! Bereft of life, it rests in peace! If you hadn’t nailed him to the perch he would be pushing up the daisies! Its metabolical processes are of interest only to historians! It’s hopped the twig! It’s shuffled off this mortal coil! It’s run down the curtain and joined the choir invisible! This…. is an ex-parrot!

Αστυάναξ Καυσοκαλυβίτης

Keywords
Τυχαία Θέματα