Ο ευρωπαϊκός σουρεαλισμός του Αλέξη Τσίπρα

Στη γλώσσα του Τέξας τα είπαν για μισή ώρα σήμερα Πέμπτη επί ευρωπαϊκού εδάφους ο Αλέξης Τσίπρας και ο Όλι Ρεν, οι οποίοι δεν αποκλείεται να είναι και αντίπαλοι στη διεκδίκηση της προεδρίας της Κομισιόν.

Σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου όταν κατά την έναρξη της συνάντησης ο ευρωπαίος επίτροπος και αντιπρόεδρος της ΕΕ ρώτησε τον Αλέξη Τσίπρα αν επιθυμεί η Ελλάδα να βρίσκεται

στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τον διέκοψε λέγοντάς του ότι «γνωρίζει καλά τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και καλό θα είναι να μην συνεχίζεται αυτή η κουβέντα γατί μόνο κινδύνους εγκυμονεί για την ελληνική και την ευρωπαϊκή οικονομία».

Στην πραγματικότητα πρόκειται για ακόμα μια διαβεβαίωση για «πάση θυσία παραμονή στο ευρώ» που έχει προκαλέσει τη μήνι της εσωκομματικής αντιπολίτευσης υπό τον Παναγιώτη Λαφαζάνη αλλά και το άδειασμα των τελευταίων απ’ τα στελέχη της πλειοψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας πλέον πρέπει να διαχειριστεί πολιτικά τετραγωνίζοντας τον κύκλο το γεγονός ότι με διάφορες παραλλαγές υπόσχεται μια ευρωζώνη χωρίς κανενός είδους μνημόνιο, έτσι τουλάχιστον επαγγέλλεται ή πιο σωστά αφήνει να εννοηθεί όταν απευθύνεται κυρίως στο εσωτερικό της χώρας. Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις αλλά και τους φόβους τόσο μέρους της ελληνικής κοινωνίας και ειδικά της κομματικής του βάσης για την αξιοπιστία των διακηρύξεών του κατέθεσε τόσο στις επαφές του με αξιωματούχους του ευρωκοινοβουλίου όσο και στον Όλι Ρεν ένα κείμενο το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ το ονομάζει ως «μαύρη βίβλο του μνημονίου».

Στην πραγματικότητα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να αντιπαρέλθει και να κατευνάσει τα πνεύματα της κριτικής που εκφράζονται ανοιχτά πλέον απ’ τα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης και όχι μόνο, ότι η ευρωπαϊκή στροφή και ιδιαίτερα η ανάληψη ηγετικών ευθυνών στο επίπεδο του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς θα οδηγήσει σε μια σοσιαλδημοκρατικού τύπου μετάλλαξη η οποία θα αφυδατώσει και τον όποιο αντιμνημονιακό προσανατολισμό του ΣΥΡΙΖΑ εντός των συνόρων της χώρας.

Γι’ αυτό και η μόνη διέξοδος πολιτικά για τον Αλέξη Τσίπρα είναι να προχωράει σε πρωτοβουλίες που θα του δίνουν τη δυνατότητα να κρατάει ζωντανό το χαρτί του αντιμνημονίου στο πλαίσιο της ευρωζώνης. Τέτοιου τύπου πρωτοβουλίες είναι να διατυμπανίζει με κάθε ευκαιρία και ειδικά στις συναντήσεις του με ξένους, κατά προτεραιότητα ευρωπαίους παράγοντες, την ανάγκη αλλαγής πολιτικής και «επανίδρυσης της αρχιτεκτονικής του ευρώ» αξιώνοντας απ’ το Βερολίνο και ειδικά την Άγκελα Μέρκελ εγκατάλειψη της πολιτικής λιτότητας.

Στο πλαίσιο αυτό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη συνάντηση που είχε με τον Όλι Ρεν επανέλαβε τις θέσεις που είχε διατυπώσει και κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού για τους πλειστηριασμούς. Σημείωσε ότι είναι κόκκινη γραμμή η παράταση της απαγόρευσης για την πρώτη κατοικία επικαλούμενος τέσσερις λόγους: την κοινωνική ένταση που θα προκληθεί, την υποτίμηση των αξιών των ακινήτων, τη χρεοκοπία των τραπεζών και τελικά την επιβολή μιας λύσης κυπριακού τύπου με κούρεμα των καταθέσεων. Μάλιστα σύμφωνα με την Κουμουνδούρου ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπενθύμισε στον Όλι Ρεν το «καλό κουράγιο» που είχε ευχηθεί στην Αθήνα ο ευρωπαίος επίτροπος στην αρχή της εφαρμογής του μνημονίου και του είπε πως θα χρειαστεί σε όλους στην Ευρώπη αν ανοίξει το θέμα των πλειστηριασμών, χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα «μακροοικονομικό σουρεαλισμό» τις προϋποθέσεις εφαρμογής του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Παράλληλα στο ίδιο πλαίσιο της προσπάθειας να εμφανιστεί εγγυητής της ευρωπαϊκής ιδέας ο Αλέξης Τσίπρας στις επαφές που είχε στο Στρασβούργο με την επιτροπή του ευρωκοινοβουλίου για την αξιολόγηση της τρόικας, εξέφρασε τη στήριξή του στο έργο της επιτροπής ζητώντας διεύρυνση της έρευνας.

Εκείνο πάντως που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι η αποστροφή του Αλέξη Τσίπρα απ’ το Στρασβούργο ότι «η συνέχιση της ίδιας λογικής και της ίδιας πολιτικής το μόνο που θα επιφέρει είναι να γιγαντώσει ένα κύμα ευρωσκεπτικισμού, να γιγαντώσει το λαϊκισμό και να αυξήσει τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής, των νεοναζί στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της Ευρώπης».

Εκτός από ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός η παραπάνω φράση βάζει και ένα ερώτημα για τον Αλέξη Τσίπρα που έγκειται στο αν θεωρεί λαϊκισμό τις θέσεις της Αριστερής Πλατφόρμας, όπως αυτές εκφράστηκαν στην τελευταία σύνοδο της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Κάλχας

Keywords
Τυχαία Θέματα