Πόσες φορές ο Σταϊκούρας θα μας μιλήσει για το πλεόνασμα;

Πρωτογενές πλεόνασμα 2,7 δισ. ευρώ ή 1,5% του ΑΕΠ κατέγραψε ο προϋπολογισμός στο 11μηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2013. Το δημοσιονομικό έλλειμμα ανήλθε στα 1,4 δισ. ευρώ. Αυτή είναι η επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών κι αν θυμόμαστε καλά είναι η… χιλιοστή από τότε που μας μίλησαν πρώτη φορά για πλεόνασμα.

Πράγματι είναι καλό να υπάρχει πλεόνασμα, διότι αυτό σημαίνει

ότι νοικοκυρεύονται τα οικονομικά της χώρας. Από εκεί που γινόταν πάρτι, κάτι είναι να μένει στην άκρη ένα ποσό. Όσο μεγαλύτερο, τόσο καλύτερα αφού μπορεί να μοιραστεί σε περισσότερους που το έχουν ανάγκη.

Ωστόσο, έχουν δύο τρεις απορίες:

Κάθε λίγο και λιγάκι θα μας ενημερώνει ο κ. Σταϊκούρας για το πλεόνασμα; Φτάνει πια. Το πολύ το Κύριε ελέησον το βαριέται κι ο παπάς. Το πιστεύουν άραγε στην κυβέρνηση; Πως όταν ακούει ο γέροντας στο χωριό που παίρνει 330 ευρώ σύνταξη για το πρωτογενές πλεόνασμα, τρέχει να αγοράσει καινούργιο… εσώρουχο; Έχουν αντιληφθεί οι τεχνοκράτες ότι οι αριθμοί δεν σημαίνουν τίποτε στον κόσμο αν η καθημερινότητά του είναι κόλαση;Μήπως να μας πουν στην κυβέρνηση πόσα χρωστάει το Δημόσιο και δεν πληρώνει; Πόσα είναι τα χρήματα που έπρεπε να έχουν πέσει στην αγορά αλλά δεν έπεσαν; Ή μήπως να μας πει πόσες συντάξεις καθυστερούν επί μήνες; Διότι είναι πολύ εύκολο να βγάζεις πλεόνασμα. Δανείζεσαι ένα σωρό χρήματα, κόβεις όλες τις δαπάνες, δεν πληρώνεις κανένας και στο τέλος η σούμα είναι θετική. Έτσι, κι εμείς στο σπίτι μας θα ήμασταν πάμπλουτοι. Να παίρνουμε το μισθό μας, να παίρνουμε και κανένα δανειάκι αλλά να μην πληρώνουμε φως, νερό, τηλέφωνο, δόσεις. Τότε να δεις πλεόνασμα.

Η κυβέρνηση ολισθαίνει σε ένα βασικό λάθος. Διαχειρίζεται τα κρίσιμα ζητήματα με όρους επικοινωνίας. Και μάλιστα με όρους που θέτουν και κάποιοι επικοινωνιολόγοι παντελώς άσχετοι με την κοινωνία. Ανάθεμα κι αν γνωρίζουν πόσο κάνει το εισιτήριο στο λεωφορείο και μια φρατζόλα ψωμί. Όμως, η διαχείριση της σκληρής καθημερινότητας δεν είναι επικοινωνιακά πυροτεχνήματα. Αν δεν το καταλάβει τότε θα έχει απλά την τύχη και των προηγούμενων.

Keywords
Τυχαία Θέματα