Ο Ερντογάν… υπερασπιστής των Κούρδων

22:33 2/4/2017 - Πηγή: Antinews

Ελεύθεροι σκοπευτές στην ταράτσα των γραφείων του κυβερνήτη στη νοτιοανατολική τουρκική πόλη Ντιγιαρμπακίρ έλεγχαν μια λαοθάλασσα από κόκκινες τουρκικές σημαίες που κυμάτιζαν με ενθουσιασμό, από ένα πλήθος που ανέμενε την άφιξη του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στον ουρανό πετούσαν ελικόπτερα για μεγαλύτερη ασφάλεια. Λίγες εβδομάδες πριν από το κρίσιμο συνταγματικό δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου που θα μπορούσε

να αυξήσει τις εξουσίες του, ο Ερντογάν επισκέφθηκε το Ντιγιαρμπακίρ στο πλαίσιο της εκστρατείας του για το "Ναι".

Το Ντιγιαρμπακίρ όμως είναι προπύργιο του "Όχι". Η πόλη αναφέρεται συχνά ως το προπύργιο του HDP, του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος του Λαών που διαφωνεί με την προτεινόμενη συνταγματική μεταρρύθμιση. Η δυνατότητα του HDP να κάνει εκστρατεία εν όψει του δημοψηφίσματος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα μετά την καταστολή κατά την οποία φυλακίστηκαν οι δύο κορυφαίοι ηγέτες του και αρκετά ανώτερα στελέχη του. Το κράτος έχει επίσης καταλάβει πολλές περιοχές του HDP στο κουρδικό νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας. Η κυβέρνηση Ερντογάν υποστηρίζει ότι το φιλοκουρδικό κόμμα έχει δεσμούς με το απαγορευμένο PKK (Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν), ένας ισχυρισμός που το HDP αρνείται.

"Το Ντιγιαρμπακίρ είναι στην καρδιά μας"

Παρά την άνιση εκστρατεία ανάμεσα στο "Ναι" και το "Όχι", οι δημοσκοπήσεις δείχνουν έναν αμφίρροπο αγώνα μεταξύ των δύο στρατοπέδων. Οι Κούρδοι ψηφοφόροι, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα πέμπτο του τουρκικού εκλογικού σώματος, θα μπορούσαν να διαδραματίσουν αποφασιστικό ρόλο στις 16 Απριλίου, γεγονός που υπογράμμισε στην ομιλία του στην πόλη ο Ερντογάν, η οποία μερικές φορές αναφέρεται ως η πολιτική και πολιτιστική καρδιά των καταπιεσμένων Κούρδων της Τουρκίας.

"Το Ντιγιαρμπακίρ είναι στην καρδιά μας" είπε ο Ερντογάν. "Αν κάποιος προσπαθήσει να αποσπάσει αυτό το γεωγραφικό σημείο από εμάς, αυτό σημαίνει ότι προσπαθεί να μας ξεριζώσει την καρδιά".

Στην προεκλογική εκστρατεία, ο Ερντογάν έχει αποδειχθεί αποτελεσματικός στο να παρουσιάσει την πολιτική ατζέντα του ως εθνικιστικό αγώνα ενάντια στους εχθρούς του κράτους εντός και εκτός της Τουρκίας. Το Σάββατο, ο στόχος της οργής του ήταν το PKK. "Αυτοί οι υποστηρικτές του ΡΚΚ συνεχίζουν να λένε 'ειρήνη, ειρήνη, ειρήνη'. Τα κούφια λόγια φέρνουν την ειρήνη; Θα μπορούσε να υπάρξει ειρήνη με αυτούς που περπατούν γύρω με τα όπλα στα χέρια τους;" είπε, ενώ το πλήθος φώναζε. "Είμαστε οι θεματοφύλακες της ειρήνης, είμαστε οι θεματοφύλακες της ελευθερίας".

Οι πολλοί αντίπαλοι του Ερντογάν εντός και εκτός Τουρκίας θα χλεύαζαν την ιδέα ότι ο ισλαμιστής πρόεδρος είναι θεματοφύλακας της ελευθερίας, ιδιαίτερα μετά από μια σοβαρή καταστολή των ατομικών ελευθεριών μετά από την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016.

Τα δικαιώματα των Κούρδων, που κάποτε ο Ερντογάν υποστήριξε, έχουν επίσης περιοριστεί μετά την κατάρρευση των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ της κυβέρνησης και του PKK το 2015. Το Ντιγιαρμπακίρ, μια αρχαία πόλη στην κοιλάδα του ποταμού Τίγρη, έχει πληρώσει ένα ιδιαίτερα βαρύ τίμημα απ' όταν κατέρρευσε η ειρηνευτική διαδικασία. Οι μάχες στην περιοχή Σουρ της πόλης, στην οποία βρίσκονται πολλά μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς, έχει καταστρέψει μέρη της Παλιάς Πόλης και πολλοί Κούρδοι πιστεύουν ότι ο Ερντογάν προσπαθεί να εξαλείψει την πολιτιστική τους ταυτότητα.

france24.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα