Εντάσεις για το Γιβραλτάρ μετά το Brexit

22:33 2/4/2017 - Πηγή: Antinews

Η Τερέζα Μέι θα πάει ακόμα και σε πόλεμο με την Ισπανία για να υπερασπιστεί το Γιβραλτάρ, υποστήριξε ένας πρώην ηγέτης των Συντηρητικών, καθώς οι εντάσεις κλιμακώθηκαν μεταξύ του Λονδίνου και της Μαδρίτης για το μέλλον του υπερπόντιου εδάφους της Βρετανίας. Λίγες μέρες αφού η πρωθυπουργός ξεκίνησε τις διαπραγματεύσεις για το Brexit προσφέροντας ένα πνεύμα "εποικοδομητικό, με σεβασμό και ειλικρινή συνεργασία", σημαντικά στελέχη των Τόρις είναι έξαλλα με την απόπειρα της Μαδρίτης να χρησιμοποιήσει τις συνομιλίες εξόδου για να προσπαθήσει να επεκτείνει

την επιρροή της στο Γιβραλτάρ.

Η Ισπανία άλλαξε επίσης τη στάση της στο θέμα της ανεξαρτησίας της Σκωτίας, καταφέροντας το δεύτερο πλήγμα στη Μέι μέσα σε λίγες ημέρες. Η Μαδρίτη δήλωσε ότι δεν θα ασκήσει βέτο στο αίτημα μιας ανεξάρτητης Σκωτίας να ενταχθεί στο μπλοκ, παρότι επέμεινε κατά το δημοψήφισμα της Σκωτίας το 2014 ότι "δεν θα υποδεχόταν με ενθουσιασμό" μια αυτόνομη Σκωτία στους κόλπους της ΕΕ. Οι εντάσεις αποκαλύφθηκαν όταν ο Μάικλ Χάουαρντ, πρώην ηγέτης των Συντηρητικών, υπενθύμισε πως η Μάργκαρετ Θάτσερ έστειλε στρατεύματα στα Φώκλαντ το 1982 "για να υπερασπιστεί την ελευθερία μιας άλλης μικρής ομάδας Βρετανών ενάντια σε μια άλλη χώρα ισπανόφωνων". Ο Χάουαρντ χθες δήλωσε στο Sky News ότι ήταν "απολύτως σίγουρος" πως η Μέι "θα δείξει την ίδια αποφασιστικότητα να συμπαρασταθεί στους ανθρώπους του Γιβραλτάρ". Ο υπουργός Άμυνας Μάικλ Φάλον δήλωσε ότι η Βρετανία θα "κάνει τα πάντα" για να υπερασπιστεί τα επί 300 χρόνια εδάφη της.

Ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Τιμ Φάρον δήλωσε: "Είναι απίστευτο το γεγονός ότι μέσα σε μια εβδομάδα από την ενεργοποίηση του άρθρου 50 υπάρχουν Συντηρητικοί που ήδη συζητούν πιθανούς πολέμους με τους ευρωπαίους γείτονές μας". Σε μια προσπάθεια να εκτονώσει τις εντάσεις, ο Ντέιβιντ Ντέιβις, υπουργός του Brexit, σχεδιάζει να μεταβεί στη Μαδρίτη, η οποία θα έχει απόλυτο βέτο σε οποιαδήποτε ελεύθερη εμπορική συμφωνία μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ . Η Βρετανία αιφνιδιάστηκε από την επιτυχία της Μαδρίτης στο δικαίωμα να έχει λόγο για το Γιβραλτάρ, στο σχέδιο των διαπραγματευτικών κατευθυντήριων γραμμών των Βρυξελλών για το Brexit - εκθέτοντας το βαθμό στον οποίο κάθε μελλοντική συμφωνία ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ θα μπορούσε να εκτροχιαστεί από διμερείς διαφορές.

Παρά το γεγονός ότι οι βρετανοί υπουργοί υποστηρίζουν ότι η Ισπανία δεν χρησιμοποιεί το Brexit για να έχει αξιώσεις στο Γιβραλτάρ, το σχέδιο της ΕΕ αναφέρει ότι "καμία συμφωνία" για μια μελλοντική εμπορική συμφωνία "δεν μπορεί να εφαρμόζεται στο έδαφος του Γιβραλτάρ, χωρίς τη συμφωνία μεταξύ του Βασιλείου της Ισπανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου". "Το γεγονός ότι η ΕΕ έχει ακούσει αυτήν την απόπειρα εκβιασμού στο σχέδιο είναι εντελώς απαράδεκτο", δήλωσε ο Φαμπιάν Πικάρντο, επικεφαλής υπουργός του Γιβραλτάρ. "Θα πρέπει να αντισταθεί στους εκβιασμούς και να μην επιδιώκει να τους εντείνει".

Χθες η Μέι προσέφερε στον Πικάρντο "σταθερή υποστήριξη", παρά το γεγονός ότι απέρριψε τα αιτήματά του για τη ρητή αναφορά του Γιβραλτάρ στην εξασέλιδη επιστολή της για την ενεργοποίηση του άρθρου 50. Το Γιβραλτάρ παραχωρήθηκε στη Βρετανία με τη Συνθήκη της Ουτρέχτης το 1713. Σε ψηφοφορία του 2002, μόνο 187 ψήφοι σε σύνολο 18.000 ήταν υπέρ της κοινής κυριαρχίας με την Ισπανία. Περίπου το 96 τοις εκατό του Γιβραλτάρ ψήφισε υπέρ της παραμονής στην ΕΕ στο περσινό δημοψήφισμα.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Αλφόνσο Ντάστις μέσω μιας συνέντευξης στην El País προσπάθησε να κατευνάσει τα πνεύματα, κάνοντας πιο ήπια τη στάση της χώρας σχετικά με την ένταξη στο μπλοκ μιας ανεξάρτητης Σκωτίας. Σε σχετικό άρθρο του ο Μπόρις Τζόνσον δεσμεύεται να στηρίξει το υπερπόντιο έδαφος του Γιβραλτάρ, οργισμένος από το βέτο της Ισπανίας σε μια εμπορική συμφωνία ΗΒ-ΕΕ. Σε μια κίνηση που ο Καρλ Μπιλντ, πρώην πρωθυπουργός της Σουηδίας, χαρακτήρισε "πραγματικά σημαντική είδηση", ο Ντάστις δήλωσε ότι "δεν προβλέπω ότι θα μπλοκάρουμε" ένα σκωτσέζικο αίτημα προσχώρησης. Αλλά ο Ντάστις είπε επίσης ότι η υπόθεση "δεν είναι συγκρίσιμη" με την Καταλονία, επικαλούμενος συνταγματικές διαφορές μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ισπανίας. Ο βουλευτής του Σκωτσέζικου Εθνικούς Κόμματος Στίβεν Γκέθινς είπε: "Μπορούμε τώρα να είμαστε απολύτως σαφείς: δεν υπάρχει πρόθεση για ισπανικό βέτο για την ένταξη της Σκωτίας στην ΕΕ". Η κίνηση εξακολουθεί να αφήνει τη Σκωτία εξαρτώμενη από το "δόγμα Μπαρόζο", από το όνομα του προηγούμενου Προέδρου της Επιτροπής της ΕΕ, ότι η χώρα θα έπρεπε να είχε κάνει αίτημα από την αρχή για να ενταχθεί στην ΕΕ, και δεν θα μπορούσε να επωφεληθεί από καμία "γρήγορη διαδρομή" προς την ένταξη.

ft.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα