Στον Έβρο την Τρίτη ο Κυρ. Μητσοτάκης με τους επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης

13:57 2/3/2020 - Πηγή: Antinews

Ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης με αναρτήσεις του στο Twitter ανακοίνωσε ότι την Τρίτη θα επισκεφθεί τα χερσαία σύνορα του Έβρου μαζί με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Όπως ενημέρωσε το Μέγαρο Μαξίμου, στον Έβρο θα βρίσκονται επίσης, μαζί με τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι.

Οι αναρτήσεις του πρωθυπουργού,

σε ανεπίσημη μετάφραση, είναι οι εξής:

1. "Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας αποφάσισε να αυξήσει στο μέγιστο το επίπεδο αποτροπής στα σύνορά μας. Ξεκινώντας από τώρα, δεν θα δεχόμαστε νέες αιτήσεις ασύλου για ένα μήνα. Επικαλούμαστε το άρθρο 78.3 της Συνθήκης για την ΕΕ για να εξασφαλίσουμε πλήρη ευρωπαϊκή στήριξη"

2. "Τα σύνορα της Ελλάδας είναι τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Θα τα προστατεύσουμε. Θα επισκεφθώ τα χερσαία σύνορα του Έβρου μαζί με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel την Τρίτη. Επαναλαμβάνω: μην επιχειρήσετε να εισέλθετε παράνομα στην Ελλάδα - θα γυρίσετε πίσω".

Σαρλ Μισέλ: Στηρίζουμε τις προσπάθειες της Ελλάδας να προστατεύσει τα ευρωπαϊκά σύνορα

Τη στήριξη της ΕΕ στην Ελλάδα για την προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων, επανέλαβε σε tweet του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ενώ γνωστοποίησε ότι θα επισκεφθεί τα ελληνοτουρκικά σύνορα την προσεχή Τρίτη μαζί με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Συγκεκριμένα, αναφέρει στο μήνυμά του: "Στηρίζουμε τις προσπάθειες της Ελλάδας να προστατεύσει τα ευρωπαϊκά σύνορα. Παρακολουθούμε από κοντά την κατάσταση στο πεδίο. Θα επισκεφθώ τα ελληλοτουρκικά σύνορα την Τρίτη με τον πρωθυπουργό (Κυριάκο) Μητσοτάκη".

Έκτακτη σύνοδο των ΥΠΕΞ της ΕΕ για Συρία και εξωτερικά σύνορα

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κροατίας, της χώρας που ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, έστειλε μήνυμα στήριξης στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία με ανάρτησή του στο Twitter, όπου αναφέρεται:

«Η προεδρία της Κροατίας στην ΕΕ στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας και της Βουλγαρίας που πασχίζουν να προστατεύσουν τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διατυπώνουμε την πλήρη αλληλεγγύη μας και είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε».

Έκτακτη σύνοδο των ΥΠΕΞ της ΕΕ συγκαλεί ο Ζ. Μπορέλ

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ συγκάλεσε έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επόμενη εβδομάδα προκειμένου να συζητηθεί η κατάσταση στο Ιντλίμπ και τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, κατόπιν αιτήματος του Έλληνα υπουργού Νίκου Δένδια.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Μπορέλ σημειώνει ότι οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις εντός και γύρω από την επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας συνιστούν "σοβαρή απειλή για τη διεθνή ειρήνη και σταθερότητα". "Προκαλούν ανείπωτα ανθρωπιστικά δεινά στον πληθυσμό και έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην περιοχή και πέραν αυτής. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να διπλασιάσει τις προσπαθειές της για να αντιμετωπίσει αυτή τη φρικτή ανθρωπιστική κρίση με όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της", πρόσθεσε.

Επισημαίνοντας ότι υπάρχει μόνο "πολιτική λύση" στην κρίση της Συρίας, ο Μπορέλ τονίζει ότι παράλληλα, οι Βρυξέλλες συνεχίζουν να παρακολουθούν στενά την κατάσταση στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης και ότι θα πρέπει να τηρηθεί η συμφωνία της Τουρκίας με την ΕΕ. "Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευτεί να στηρίξει την Ελλάδα και τη Βουλγαρία στην αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης" που είναι σε εξέλιξη, υπογράμμισε.

Η έκτακτη σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών την επόμενη εβδομάδα "θα είναι μια ευκαιρία για να επικεντρωθούμε στις τελευταίες εξελίξεις και να συνεχίσουμε το κοινό έργο μας σε όλα τα μέτωπα. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η συλλογική δράση μας θα έχει τις μέγιστες δυνατές επιπτώσεις αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την κρίση και να συμβάλουμε στο να ανοίξει ο δρόμος για μια πολιτική λύση", καταλήγει η ανακοίνωση.

Επιστολή Δένδια σε Μπορέλ για έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου ΥΠΕΞ

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας απέστειλε χθες επιστολή στον ύπατο εκπρόσωπο της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέπ Μπορέλ (Josep Borrell) διατυπώνοντας και δια της επισήμου οδού το αίτημα της Ελλάδας για έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με θέμα το μεταναστευτικό, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Η επιστολή απεστάλη σε συνέχεια της σχετικής τους τηλεφωνικής επικοινωνίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Δένδιας είχε επίσης τηλεφωνικές επικοινωνίες σήμερα με τους ομολόγους του της προεδρεύσουσας Κροατίας, της Σλοβακίας και της Εσθονίας, καθώς και νεότερες επικοινωνίες με τους υπουργούς Εξωτερικών της Κύπρου και της Βουλγαρίας, με αντικείμενο τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό και τις επιπτώσεις της απόφασης της Τουρκίας να ανοίξει τα σύνορά της προς την Ευρώπη, παραβιάζοντας τις προβλέψεις της Κοινής Δήλωσης ΕΕ- Τουρκίας. Ακολούθησε και νέα επικοινωνία με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα, με τον οποίον είχαν αναπτύξει το ζήτημα και κατά την προχθεσινή συνάντησή τους.

Επιπλέον, σημειώνεται ότι την Παρασκευή εκλήθη στο υπουργείο Εξωτερικών ο πρεσβευτής της Τουρκίας.

Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών είναι σε διαρκή επικοινωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΥΕΔ και το Συμβούλιο της ΕΕ.

Τα ανωτέρω προστίθενται στις αντίστοιχες επικοινωνίες που είχε ο Νίκος Δένδιας χθες και προχθές με τους ομολόγους του της Αυστρίας, της Βόρειας Μακεδονίας και της Τουρκίας.

Η ελληνική διπλωματία θα συνεχίσει με στοχευμένες επαφές και ενέργειες να αναδεικνύει τις προκλήσεις που προκύπτουν για το σύνολο της ΕΕ από τις οργανωμένες προσπάθειες παραβίασης των ευρωπαϊκών συνόρων, σημειώνουν διπλωματικές πηγές.

Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Ελλάδας να εφαρμόζει τους νόμους πάνω στα σύνορα της. Καλούν Αθήνα και Αγκυρα σε αυτοσυγκράτηση

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Ελλάδας να εφαρμόζει τους δικούς της νόμους πάνω στα σύνορα της» σημειώνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με αφορμή τα τελευταία γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στα σύνορα του Έβρου, όπου πρόσφυγες και μετανάστες προσπαθούν να περάσουν στα ευρωπαϊκά εδάφη.

«Γνωρίζουμε αυτά τα δημοσιεύματα και παρακολουθούμε στενά την κατάσταση. Καλούμε και τις δύο πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, καθώς αυτή η κατάσταση εξελίσσεται στα ελληνοτουρκικά σύνορα», απάντησε αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών σε ερώτηση του ιστότοπου Hellas Journal.

Κινούμενος σε αυτό το πλαίσιο, προέτρεψε την Τουρκία και την Ελλάδα να διασφαλίσουν ότι θα διαχειριστούν τη συγκεκριμένη κατάσταση κατά έναν τρόπο που θα είναι συμβατός τόσο με το διεθνές δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα όσο και με το διεθνές προσφυγικό δίκαιο.

Άδ. Γεωργιάδης: Η Τουρκία εργαλειοποιεί αθώους ανθρώπους στην προσπάθειά της να αποσταθεροποιήσει την Ελλάδα και την Ευρώπη

«Η Ελλάδα δέχεται μία οργανωμένη εισβολή από ένα ξένο κράτος. Η Τουρκία εργαλειοποιεί αθώους ανθρώπους στην προσπάθειά της να αποσταθεροποιήσει την Ελλάδα και την Ευρώπη».

Αυτό υπογράμμισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξή του το πρωί, στην ΕΡΤ1, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την κρίση στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Ο υπουργός συγκεκριμένα είπε: «Η Ελλάδα δέχεται μία οργανωμένη εισβολή από ένα ξένο κράτος. Η Τουρκία εργαλειοποιεί αθώους ανθρώπους στην προσπάθειά της να αποσταθεροποιήσει την Ελλάδα και την Ευρώπη. Σε αυτή την ασύμμετρη απειλή που δέχεται η Ελλάδα, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση κάνουν το αυτονόητο. Υπερασπίζονται το πάτριον έδαφος. Όλοι οι Έλληνες είμαστε ενωμένοι σε αυτό».

Σημείωσε ότι στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ αποφασίστηκε η Ελλάδα να μη παραλαμβάνει καμία αίτηση παροχής ασύλου για τον επόμενο μήνα, επισημαίνοντας πως «όποιος συλλαμβάνεται θα καταδικάζεται για παράνομη είσοδο και θα επιστρέφει».

Για την αποσυμφόρηση των νησιών ο υπουργός υπογράμμισε ότι «η αποσυμφόρηση των νησιών θα γίνει. Χρειάζεται λίγη υπομονή». «Στο Υπουργικό Συμβούλιο συζητήθηκε να υπάρξει περαιτέρω νομοθετική πρωτοβουλία αν χρειαστεί, ώστε να γίνει επιπλέον συντόμευση της διαδικασίας. Τα νησιά θα αποσυμφορηθούν γιατί οι άνθρωποι που δεν δικαιούνται άσυλο θα απελαθούν. Όσοι δικαιούνται, θα πάρουν το χαρτί τους και θα ταξιδέψουν στην υπόλοιπη Ευρώπη νομίμως. Η αποσυμφόρηση των νησιών θα γίνει. Χρειάζεται λίγη υπομονή», ανέφερε.

Τέλος ο κ. Γεωργιάδης αναφερόμενος στην στάση της αντιπολίτευσης είπε πως «είναι πολύ ατυχής η επιλογή όποιων ελληνικών κομμάτων επιλέγουν αυτή τη στιγμή να κάνουν φθηνή αντιπολίτευση» και πρσέθεσε: «Το γιατί ο Ερντογάν άνοιξε τα σύνορα το ξέρουμε όλοι. Η απόφαση ελήφθη μετά την ήττα του στη Συρία. Δεν πιστεύω να πιστεύει σοβαρά ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ ή κάποιο άλλο ελληνικό κόμμα ότι για τις εξελίξεις της σύγκρουσης Τουρκίας- Συρίας έχει οποιαδήποτε ευθύνη η ελληνική κυβέρνηση. Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ αγγίζει τα όρια του γελοίου. Η γελοιότητα συγχωρείται, όχι όμως σε τέτοιες στιγμές. Οι στιγμές που ζούμε είναι ιστορικές».

Την "πλήρη αλληλεγγύη" του προς την Ελλάδα και τη Βουλγαρία εξέφρασε ο Μακρόν

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υπογράμμισε την «πλήρη αλληλεγγύη» της χώρας του προς την Ελλάδα και τη Βουλγαρία που είναι αντιμέτωπες με αυξημένη εισροή μεταναστών από την Τουρκία, αλλά και την πρόθεσή του «να παρασχεθεί (στις δύο χώρες) άμεση βοήθεια ώστε να προστατευθούν τα σύνορα» στο πλαίσιο «ευρωπαϊκών προσπαθειών».

«Πλήρης αλληλεγγύη προς την Ελλάδας και τη Βουλγαρία. Η Γαλλία είναι έτοιμη να συμβάλει στις ευρωπαϊκές προσπάθειες να τους παρασχεθεί άμεση βοήθεια και να προστατευθούν τα σύνορα», ανέφερε ο Μακρόν σε ανάρτησή του στο Twitter αργά χθες Κυριακή το βράδυ.

«Πρέπει να ενεργήσουμε από κοινού ώστε να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική και μεταναστευτική κρίση», πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα