Ο Μπερλουσκόνι επιστρέφει και προκαλεί πολιτική κρίση

Ο Καβαλιέρε τα κατάφερε πάλι, ακόμα και από τη θέση… απόσυρσης που βρίσκεται, σκεπτόμενος το επόμενο πολιτικό του βήμα. Ο εκπρόσωπος του κεντροδεξιού Λαού της Ελευθερίας (PDL) στην γερουσία Μαουρίτσιο Γκασπάρι, του κόμματος πους στηρίζει ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ανακοίνωσε  ότι το κόμμα θα πάψει να στηρίζει ενεργά την κυβέρνηση του Μάριο Μόντι, επιλέγοντας την διαρκή αποχή.  Αμέσως άρχισαν οι φήμες για πρόωρες εκλογές και ο πρόεδρος

Τζόρτζιο Ναπολιτάνο έσπευσε να κατευνάσει τα πνεύματα. Το χρηματιστήριο όμως τη Ιταλίας έκανε βουτιά, συμπαρασύροντας μαζί του και το ευρώ.

Οι αγορές είναι ιδιαίτερα ανήσυχες για το τι θα συμβεί μετά την αποχώρηση του Μόντι. Και παρότι η κίνηση του Λαού της Ελευθερίας δεν απειλεί άμεσα στην κυβέρνηση Μόντι, το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να ζητήσει τη διάλυση της βουλής. Η κίνηση όμως έφερε στην επιφάνεια τις εύθραυστε ςισορροπίες της ιταλικής πολιτικής, πριν από τις εκλογές του επόμενου Μαρτίου.

Ο Μπερλουσκόνι υποκινεί τις κινήσεις του PDL, εκτιμούν οι αναλυτές, μετά από μήνες αναποφασιστικότητας για το αν θα επιστρέψει ή όχι στο προσκήνιο. Την Τετάρτη άφησε να ενοηθεί ότι θα μπορούσε να πάρει πίσω τις προηγούμενες δηλώσεις του και να διεκδικήσει πέμπτη πρωθυπουργική θητεία. Είπε ότι η κατάσταση στην Ιταλία ήταν πολύ χειρότερη από ό, τι όταν παραιτήθηκε και η χώρα ήταν στα πρόθυρα της αβύσσου.

Σε μια τηλεοπτική συνέντευξη την Πέμπτη, ο υπουργός Βιομηχανίας Κοράντο Πασέρα εξέφρασε έντονες επιφυλάξεις σχετικά με την επιστροφή του 76χρονου δισεκατομμυριούχου, ο οποίος έφυγε από τη θέση του πέρυσι, καθώς οι επενδυτές είχαν  απελπιστεί από τον τρόπο που αντιμετώπιζε την οικονομική κρίση. «Οτιδήποτε θα κάνει τον υπόλοιπο κόσμο ή τους εταίρους μας να πιστεύουν ότι οπισθοδρομούμε δεν είναι καλό για την Ιταλία» είπε ο Πασέρα σε συνέντευξή του.

Το μέτρο που προκάλεσε την διαφοροποίηση της κεντροδεξιάς και απειλεί με σοβαρή πολιτική κρίση της Τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, ήταν το «διάταγμα για την ανάπτυξη» της κυβέρνησης Μόντι. Το μέτρο πάντως εγκρίθηκε από την γερουσία, με 127 ψήφους υπέρ, 17 κατά και 23 αποχές.

http://uk.reuters.com/article/2012/12/06/uk-italy-vote-idUKBRE8B50HT20121206

Keywords
Τυχαία Θέματα