Στη Γάζα ο εξόριστος ηγέτης της Χαμάς, Χάλεντ Μεσάαλ

Με αφορμή τη συμπλήρωση 25 ετών από την ίδρυση της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς και με στόχο την πολίτικη ενίσχυση των Παλαιστινίων, ο εξόριστος πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, Χάλεντ Μεσάαλ, καταφθάνει σήμερα για πρώτη φορά στην πολύπαθη Γάζα. Εκεί, αναμένεται να γίνει δεκτός με τιμές ήρωα. Ο Μεσάαλ θα επισκεφθεί Την οικεία του σεΐχη Αχμέντ Γιασίν (ιδρυτή και πνευματικού ηγέτη της Χαμάς που δολοφονήθηκε από το Ισραήλ το 2004), αλλά και του Αχμέντ Τζαμπαρί, του στρατιωτικού αξιωματούχου που σκοτώθηκε από ισραηλινή επίθεση, μια δολοφονία που σήμανε και την έναρξη του πρόσφατου

πολέμου στη Γάζα.

Πρόσφυγας από τη Δυτική Όχθη, ο Χάλεντ Μεσάαλ, 56 ετών, πήρε με την οικογένειά του τον δρόμο της εξορίας μετά από τον αραβο-ισραηλινό πόλεμο του 1967 και από τότε δεν επέστρεψε ποτέ στα Παλαιστινιακά Εδάφη. Η διήμερη επίσκεψή του έρχεται μετά από την αναβάθμιση της θέσης των Παλαιστινίων στον ΟΗΕ και τη «θετική» κατάληξη του πολέμου των οχτώ ημερών με το Ισραήλ.  Παράλληλα, η άφιξή του σηματοδοτεί την απόπειρα αναθέρμανσης στις σχέσεις μεταξύ Χαμάς και Φατάχ, δεδομένου ότι ο 56χρονος Μεσάαλ υποστηρίζει θερμά τη συμφιλίωση των δύο παλαιστινιακών παρατάξεων.

Το Σάββατο, ο Μεσάαλ θα πάρει μέρος σε πορεία στο κέντρο της Γάζας, ενώ θα μιλήσει σε συγκέντρωση για τη συμπλήρωση 25 ετών από την ίδρυση της Χαμάς.

Ο Μεσάαλ μεγάλωσε στο Κουβέιτ, όπου έμεινε έως τον Πόλεμο του Κόλπου το 1991. Στις τάξεις της Μουσουλμανικής Αδελφότητας μπήκε στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Στην πορεία, διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της σουνιτικής παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς, ως επικεφαλής αρχικά του παραρτήματος που διατηρούσε στο Κουβέιτ και εν συνεχεία του παραρτήματός της στην Ιορδανία. Από το 1996, ο Μεσάαλ βρίσκεται στο τιμόνι του πολιτικού γραφείου της οργάνωσης. Το 1997, η Μοσάντ αποπειράθηκε να τον δολοφονήσει, κάνοντάς του ένεση με δηλητήριο, σε αντίποινα για δύο πολύνεκρες επιθέσεις αυτοκτονίας που είχαν προηγηθεί σε λαϊκή αγορά της Ιερουσαλήμ. Ο Μεσάαλ επιβίωσε και συνέχισε τη δράση του πρώτα από το Κατάρ και εν συνεχεία από τη Συρία όπου εγκαταστάθηκε τα επόμενα χρόνια.

http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-20623504

http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-20636413

Keywords
Τυχαία Θέματα